Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Obce sú v strachu! Medvede sa pohybujú v blízkosti ich obydlí: TU si treba dávať pozor

(Zdroj: unsplash.com/Zdeněk Macháček)

BRATISLAVA - Počet stretov medveďa hnedého s človekom sa neustále zvyšuje. Viaceré obce preto jeho výskyt neberú na ľahkú vahú a upozorňujú svojich obyvateľov hneď, ako ho zahliadnu v blízkosti miest. Kde všade si treba dávať pozor?

Slovensko za posledný mesiac zaznamenalo hneď niekoľko útokov medveďa. Dokonca sa jedna zo šeliem pohybovala na pravé poludnie priamo po centre mesta Liptovský Mikuláš a zranila päť ľudí. Niet sa preto čomu diviť, že akonáhle obce spatria čo i len v blízkosti obydlí medveďa okamžite varujú svojich obyvateľov, aby si dávali pozor.

archívne video

Medveď v Liptovskom Mikuláši (Zdroj: Facebook/T Taxi Liptov)

Jednou z takýchto obcí je aj Poproč, ktorá sa nachádza na východnom slovensku v okrese Košice. Medveď tam mal byť spozorovaný 4. apríla v ranných hodinách, ako sa pohyboval v blízkosti obývaného územia v lokalite Zadný potočok.

"Upozorňujeme občanov, že na základe upozornenia v dnešných ranných hodinách bol zaregistrovaný pohyb medveďa hnedého v lokalite Zadný potočok – v blízkosti zastavaného územia ul. Západnej. Informujeme preto obyvateľov i verejnosť, že neprirodzený pohyb a nebojácnosť medveďa v blízkosti obývaného územia je pre obyvateľov a návštevníkov lesa nebezpečný! V rámci bezpečnosti a ochrany zdravia je preto nevyhnutné zvýšiť ostražitosť a zvážením pohybu v lese minimalizovať možnosť stretu s medveďom," upozornila obec na sociálnej sieti.

Na výskyt medveďa upozorňuje aj obec v okrese Liptovský Mikuláš Svätý Kríž. "Oznamujeme občanom, že v našej obci, na hornom konci, bol spozorovaný medveď! Vyzývame vás k opatrnosti. Bol oboznámený zásahový tím a PZ SR. Miesto bude monitorované a sledované," informoval o tom obecný úrad.

Varovať pred medveďom svojich obyvateľov sa rozhodla aj obec Tuhár v okrese Lučenec, kde bol taktiež spozorovaný. "Upozornenie na medveďa v blízkom okolí obece Tuhár," skonštatovali na sociálnej sieti.

Medveď sa objavil aj v okrese Partizánske, a to v katastrálnom území obce Veľké Kršteňany. V tomto prípade však zaznamenali hneď niekoľko jedincov. "Na základe upozornení poľovníkov oznamujeme, že v našom katastrálnom území obce bol zaznamenaný pohyb viacerých jedincov medveďa hnedého. Preto prosíme o opatrnosť, obozretnosť a zvýšenú ostražitosť pri pohybe mimo zastavaného územia obce," varovala svojich obyvateľov obec.

Viac o téme: MedveďObceSlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu