Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Mimovládka hromží: TOTO pravidlo volieb je na čase konečne zmeniť! Hovoria o jeho nezmyselnosti

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA – K voľbám patrí aj predvolené moratórium. To stále beží aj v tejto chvíli. Ak ste sa však v posledných dňoch pozreli na aktivity niektorých politikov na sociálnych sieťach, pri mnohých ich príspevkoch ste mohli len krútiť hlavou nad tým, či ešte sú v súlade s pravidlami. Mnohí z nich si totiž ťažkú hlavu s dodržiavania moratória nerobili. Všimla si to aj mimovládna organizácia Transparency International Slovensko, ktorá sa zamýšľa nad jeho zmyslom.

Podľa mimovládky po masívnom obchádzaní moratória vrátane falošných nahrávok spred nedávnych parlamentných volieb, ukazuje aktuálna prezidentská kampaň nezmyselnosť našej úpravy v ešte väčšej nahote. „Predovšetkým sociálne siete sú plné kampaňovania aj útokov na kandidátov, ktoré síce zväčša nie sú sponzorované a neporušujú tak zákon, no médiá ani kandidáti na takýto obsah v moratóriu už nedokážu účinné reagovať,“ uviedli na sociálnej sieti.

Mimoriadny príhovor prezidentky Čaputovej pred druhým kolom prezidentských volieb (Zdroj: Facebook/Zuzana Čaputová)

„Vo verejnom priestore tak bez adekvátneho preverovania či reakcie padajú vážne obvinenia s dosahom na státisíce ľudí, ktoré šíri napríklad aj bývalý premiér Igor Matovič. Antikampaňové posolstvá ďalej zverejňujú aj členovia vlády vrátane ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka, hoci na rozdiel od doby pred moratórium už za ne neplatí. Niektorí politici, ako napríklad podpredseda Aliancie György Gyimesi, sa s moratóriom a zákazom tretích strán nepára vôbec a jeho sponzorované antikampaňové video je stále aktívne. Médiá sa tomu môžu len prizerať, keďže sa na ne vzťahuje prísne informačné moratórium,“ poukázali.

Pripomenuli tiež, že reagovať v posledných utlmených hodinách pred otvorením miestnosti sa v online priestore snažia aj kandidáti samotní, v moratóriu tak zverejňujú podporené videá speváka, zvolávajú schôdzu parlamentu k medveďom, ohradzujú sa voči neférovým útokom či pozývajú na živú diskusiu. „Voličov už síce môžu zasiahnuť len organicky, ich statusy však opäť vplývajú na desiatky tisíc ľudí,“ dodali.

„V Transparency na nezmyselné pravidlá moratória, ktoré je skôr škodlivé a volebnú súťaž deformuje neférovými praktikami, dlhodobo upozorňujeme. Kedy ak nie teraz by už politici mali priznať, že dnešné pravidlá nefungujú, porušenia sa takmer nevymáhajú a je naozaj najvyšší čas legislatívu zmeniť?“ pýtajú sa na záver.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images)

Moratórium platí od polnoci zo stredy na štvrtok. Začína 48 hodín pred voľbami a platí aj v deň volieb až do zatvorenia všetkých volebných miestností. Počas tejto doby je zakázaná akákoľvek kampaň. Platí zákaz šírenia informácií v prospech alebo neprospech kandidátov či zverejňovania prieskumov. Zakázaná je aj politická reklama a sponzorované príspevky na sociálnych sieťach.

Za porušenie hrozí kandidátovi pokuta vo výške od 5 000 eur až do 50-tisíc eur, pre politickú stranu je to 30-tisíc eur až 300-tisíc eur. Pre média je pokuta za porušenie moratória stanovená na 10-tisíc eur.

Viac o téme: VoľbyKampaňMoratóriumTransparency International Slovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu