Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Progresívne Slovensko zopakovalo podporu Korčokovi, voliť ho budú aj z hnutia Slovensko: Zakladatelia KDH sú proti

Michal Šimečka
Michal Šimečka (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Opozičné Progresívne Slovensko (PS) vyzvalo ľudí zúčastniť sa druhého kola prezidentských volieb. Opakovane vyjadrilo podporu kandidátovi Ivanovi Korčokovi. Šéf PS Michal Šimečka si myslí, že výsledok bude tesný, a preto bude podľa neho záležať na každom hlase. Apeluje, aby prišli voliť aj ľudia zo zahraničia a tí, ktorí tak v prvom kole volieb neurobili.

"Ivan Korčok je kandidátom, ktorý bude nezávislý, ktorý má jasné hodnoty, ktorý ukázal aj vo svojej profesionálnej kariére, že má obrovské skúsenosti a schopnosti na poli medzinárodnej politiky. A zároveň zostáva verný svojim názorom a postojom," povedal Šimečka na stredajšej tlačovej konferencii.

Slovensko potrebuje nezávislého a nadstraníckeho prezidenta, odkazuje Šimečka

Kandidát Peter Pellegrini podľa neho popiera svoje predchádzajúce názory a postoje na zahraničnú i vnútornú politiku. "Bol by prezident bez názoru, bez jasného postoja, prezident, ktorému záleží viac na tom, aby poslúžil vláde a Robertovi Ficovi, než na tom, aby slúžil občanom SR," myslí si šéf PS. Slovensko podľa neho potrebuje nezávislého a nadstraníckeho prezidenta, ktorý by mal vedieť spolupracovať, ale ak to bude treba, tak aj pomenovávať problémy krajiny.

Volebná kampaň pred druhým kolom sa končí v stredu o polnoci. "Je veľmi dôležité, aby sme si v najbližších dvoch dňoch dávali pozor na podpásové útoky, falošné správy či videá a porušovanie moratória tak, ako sme toho boli svedkom pred minuloročnými parlamentnými voľbami," vyhlásil Šimečka. Prezidenta SR si voliči vyberajú v dvojkolovom hlasovaní na funkčné obdobie piatich rokov. Druhé kolo volieb prezidenta bude v sobotu (6. 4.). O prezidentský palác zabojujú Ivan Korčok a Peter Pellegrini.

KDH vníma s poľutovaním výzvu zakladateľov hnutia nevoliť Korčoka

Opozičné KDH vníma s poľutovaním výzvu niektorých zakladateľov hnutia nepodporiť v druhom kole prezidentských volieb kandidáta Ivana Korčoka. Hnutie deklaruje, že stojí za tradičnými a kresťanskými hodnotami a odmieta útoky na rodinu a slovenskú štátnosť. KDH podporuje v druhom kole Korčoka, ktorý s hnutím zdieľa víziu slobody a demokracie. Zároveň podľa hnutia verejne deklaroval rešpekt voči ústavným hodnotám ochrany života od počatia a manželstva ako zväzku muža a ženy.

"Kresťanskodemokratické hnutie je stranou novembra 1989 a po celý čas zostalo verné hodnotám a ideálom, ktoré priviedli Slovensko k slobode a demokracii. KDH nepostavilo vlastného kandidáta a v prezidentských voľbách sa rozhodlo podporiť Ivana Korčoka, ktorý s nami zdieľa túto víziu slobody a demokracie," uviedla hovorkyňa kresťanských demokratov Lenka Halamová. Hnutie zároveň zopakovalo, že spolu s Korčokom mu rovnako záleží na fungujúcom právnom štáte a pevnom ukotvení Slovenska v európskych a medzinárodných štruktúrach. Neúspešný prezidentský kandidát Ján Kubiš v súvislosti s výzvou zdôraznil, že nie je jedným zo zakladajúcich členov KDH. Od výzvy sa dištancuje a odmieta ju.

Kritika za prácu s progresivistami

V reakcii na vyjadrenia zakladateľov hnutia Halamová uviedla, že predseda KDH Milan Majerský je jeho súčasťou nepretržite od roku 1990. "Viacerí z tých, ktorí teraz kritizujú rozhodnutia hnutia a vystupujú proti jeho vedeniu, z KDH odišli a zakladali vlastné neúspešné politické projekty. Rovnako nedôveryhodne pôsobí tiež táto kritika od ľudí, ktorí už pred voľbami do Národnej rady SR v roku 2023 otvorene odporúčali voliť iné strany, ktorých hodnoty sa v mnohom rozchádzajú s hodnotami KDH," skonštatovala hovorkyňa. Zakladatelia KDH v stredu informovali, že vyzývajú nepodporiť voľbu Korčoka za prezidenta SR. Súčasných predstaviteľov hnutia kritizujú za spoluprácu s "progresivistami" a tiež za to, že nepostavili vlastného kresťanského prezidentského kandidáta.

V hnutí Slovensko budú voliť Ivana Korčoka

V hnutí Slovensko budú v druhom kole prezidentských volieb voliť Ivana Korčoka. Predseda hnutia a poslanec Národnej rady SR Igor Matovič to uviedol na stredajšej tlačovej besede. "My v hnutí Slovensko v sobotu voliť pôjdeme a budeme voliť Ivana Korčoka, aby sa zo Slovenska nestala krajina, z ktorej mladí ľudia budú utekať do sveta a nechajú tu len opustených, svojich vlastných rodičov," uviedol Matovič.

Viac o téme: Ivan KorčokProgresívne SlovenskoMichal ŠimečkaPrezidentské voľby 2024
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu