Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Taraba zaútočil na herečku Fialovú: Zastala sa jej prezidentka! Mimovládka podala trestné oznámenie

Tomáš Taraba sa pri najnovšej kritike RTVS dotkol aj herečky Zuzany Fialovej, čo nenechalo chladnou prezidentku Zobraziť galériu (4)
Tomáš Taraba sa pri najnovšej kritike RTVS dotkol aj herečky Zuzany Fialovej, čo nenechalo chladnou prezidentku (Zdroj: Topky/Ramon Leško, Ján Zemiar, TASR/Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Minister životného prostredia Tomáš Taraba opäť útočil cez sociálne siete. Tentokrát sa terčom útokov stala slovenská herečka Zuzana Fialová, čo spustilo aj nenávistné komentáre. Namietal, že televízia vysiela program o tejto herečke namiesto príbehu o veľkonočných sviatkoch. Fialovej sa zastali mnohé známe tváre a dokonca aj prezidentka Zuzana Čaputová. Inštitút ľudských práv podal na Tarabu trestné oznámenie.

Aktualizované 10:35 Taraba reaguje na slová prezidentky a trestné oznámenie

"Ak budete verní tradíciám, ku kresťanstvu, toto s vami budú robiť. Budú vám chcieť zavrieť ústa," reaguje na trestné oznámenie mimovládnej organizácie minister Taraba a vyzval na účasť v druhom kole prezidentských volieb. Prezidentke, ktorá sa cez status zastala herečky Fialovej, odkázal, nech sa ospravedlňuje akurát za seba, že nechala ľudí bez akejkoľvek pomoci počas pandémie, "regulárne podviedla ľudí" pri úradníckej vláde a šliape po ich slobode. "Na Zuzanu Fialovú som nepovedal nič iné, len že RTVS by mala počas Veľkej noci venovať väčší priestor kresťanským sviatkom ako Zuzane Fialovej," dodal.

Taraba reaguje na prezidentkinu podporu Fialovej aj na trestné oznámenie (Zdroj: Facebook/Tomáš Taraba • SNS - ŽIVOT NS)

Taraba zaútočil na herečku Zuzana FIalovú

Minister životného prostredia Taraba dlhodobo kritizuje fungovanie RTVS. Už počas tlačovej konferencie o RTVS ju nazval "brakovou komerčnou televíziou", ktorá má veľmi nízku dôveryhodnosť. RTVS tiež označil za liaheň Progresívneho Slovenska. Počas sviatkov prišla ďalšia kritika, pri ktorej sa dotkol aj slovenskej herečky.

"Dnes kresťania slávia najväčší sviatok v roku a naša ružovučká neverejnoprávna televízia v rukách Progresívneho Slovenska, ktorú im ľudia musia platiť z daní, nám na titulke webu RTVS namiesto príbehu o najväčších sviatkoch, predkladajú "duchaplný príbeh" o Zuzane Fialovej," napísal Taraba na Veľkonočnú nedeľu na sociálnej sieti.

Označil to za "aroganciu k našej kultúre." RTVS pod vedením súčasného vedenia je podľa neho "bezduchý brak" odtrhnutý od slovenskej reality, ktorý si nezaslúži ani cent z daní ľudí. "Poriešime čoskoro," dodal na záver svojho statusu.

Taraba zaútočil na herečku
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/Tomáš Taraba • SNS - ŽIVOT NS)

Viacerí ľudia ho v komentároch pod jeho statusom obvinili z rozdúchavania nenávisti. "Vy ste tiež platený z našich daní a šírite tu zlobu a nenávisť," napísal jeden z nich. "Ja by som sa rada dožila toho, ze v parlamente nás budú zastupovať ľudia, čo nebudú verejnosť klamať a zavádzať," dodala ďalšia osoba, pričom podľa viacerých len prekrútil skutočnosti, keďže uvedený článok bol až na poslednej pozícii v rámci noviniek a bol zverejnený ešte v stredu 27. marca. 

RTVS sa voči statusu ministra Tarabu ohradzuje

"Kritizovaný článok bol na webe RTVS publikovaný 27. marca a bol promom na obľúbenú reláciu Hit roka, ktorá bola vysielaná nasledujúci deň. RTVS si uvedomuje a ctí význam najväčších kresťanských sviatkov v roku o čom svedčí mimoriadna vysielacia štruktúra v televíznom aj v rozhlasovom vysielaní, ako aj množstvo článkov na webových portáloch," uviedla Zuzana Vicelová, vedúca odboru komunikácie RTVS.

"RTVS v televíznom a rozhlasovom vysielaní reflektovala silný náboženský charakter sviatkov a odvysielala programy ako Služby božie z Poltára, minisériu Volajte ma František. Na Veľkonočnú nedeľu, ktorú ako najväčší sviatok slávia katolícki veriaci uviedla v priamom prenose Slávnostnú svätú omšu s pápežom Františkom z Vatikánu a tradičné požehnanie mestu a svetu Urbi et Orbi," dodala Vicelová.

Fialovej sa zastala prezidentka a ďalšie osobnosti

Podporu a solidaritu herečke Zuzane Fialovej vyjadrila aj prezidentka Čaputová. "Ponižujúce komentáre spôsobujú bolesť aj opodstatnené obavy o bezpečnosť. Na takéto konanie neexistuje ospravedlnenie a dôrazne ho odsudzujeme," uviedla na sociálnej sieti.

Zároveň sa spolu s ďalšími zástupcami platformy SME TU poďakovala množstvu ľudí, ktorí jej kultivovaným spôsobom vyjadrujú podporu. "Ďakujeme, že vytvárate vlnu solidarity a rozširujete priestor rešpektu. SME TU s vami Zuzana a vážime si to, čo pre nás robíte," dodala.

Taraba zaútočil na herečku
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/Zuzana Čaputová)

Platforma SME TU sa vymedzuje proti násiliu na dievčatách a ženách vo všetkých jeho podobách vo fyzickom a online prostredí. Okrem prezidentky Čaputovej vyjadrili Fialovej podporu aj bývalá ministerka kultúry Silvia Hroncová, Monika Uhlerová, Sestra Hermana, Beata Balogová, Zuzana Havírová, Iveta Lazorová, Silvia Porubänová, Alexandra Kolenová, Bohunka Koklesová, Zora Bútorová a mnohé ďalšie.

Prezidentkin status okomentovala aj samotná herečka. "Ďakujem Vám pani prezidentka. Ďakujem vám podpísané dámy a páni. Veľmi si to vážim. Pravda a láska nakoniec vždy zvíťazia nad lžou a nenávisťou," napísala v komentári Fialová.

Inštitút ľudských práv podal trestné oznámenie

Mimovládna organizácia Inštitút ľudských práv (IĽP) podala dnes ráno na Generálnej prokuratúre SR trestné oznámenie na ministra životného prostredia Tomáša Tarabu (SNS). "Člen vlády sa na sociálnej sieti dopustil verbálneho útoku a ponižujúcim spôsobom sa vyjadroval o známej herečke. Nepochybne preto, že sa netají svojimi politickými názormi, ktoré sú opačné ako tie ministrove. Odsudzujeme vyjadrenia Tomáša Tarabu a aj spôsob, akým ich formuloval, a vyjadrujeme solidaritu so Zuzanou Fialovou. Člen vlády, ktorý získal mandát v demokratických voľbách, by nemal svoje postavenie zneužívať na šírenie nenávisti. Nie je ministrom len svojich voličov a voličiek, ale všetkých občanov a občianky a podľa toho by sa mal správať," uviedol riaditeľ IĽP Peter Weisenbacher.

Tomáš Taraba
Zobraziť galériu (4)
Tomáš Taraba  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Správanie ministra Tarabu označil za nehodné jeho funkcie a podľa neho by mal zvážiť zotrvanie vo vláde. "Navyše zavádza verejnosť a krivo obviňuje RTVS, ktorá v programovej skladbe počas veľkonočných sviatkov uviedla množstvo kresťanských programov, ako je zjavné z jej webstránky, a ľahké si je overiť," dodáva.

Ministrovi podľa jeho slov ide o rozdúchavanie náboženských vášní a netolerancie. "Preto sme sa rozhodli na neho podať trestné oznámenie. V úvahu spadajú viaceré možné skutkové podstaty, ktoré sme po porade s právnikmi a právničkami do podania na Generálnu prokuratúru uviedli,” uzavrel Weisenbacher.

Reakcia Majerského z KDH k statusu Tarabu

"My politici by sme mali ísť príkladom a o pokoji nielen rozprávať, ale tak aj konať. To, čo cez veľkonočné sviatky urobil pán minister Taraba nemôže mať v našej spoločnosti miesto. Podhodiť herečku Zuzanu Fialovú pred ľudí prakticky s výzvou ´kopnite si do nej len preto, lebo sa mu nepáčila jedna z titulných fotiek na webe RTVS, je ďaleko za čiarou," uviedol František Majerský (KDH) k statusu ministra Tarabu

Podľa neho Taraba dobre vedel, čo robí a dobre vedel, čo to spôsobí. "Ako spoločnosť musíme odsúdiť všetky druhy násilia, či už fyzické, ale aj psychické. Takéto prejavy nemôžeme tolerovať, ale jasne sa voči nim postaviť," vyhlásil a poďakoval všetkým, ktorí dali v posledných dňoch ministrovi Tarabovi jasne najavo, že takéto prejavy v našej spoločnosti nemajú miesto.

Tarabu kritizuje aj Korčok

"Neexistuje nič zbabelejšie a podlejšie, ako z pozície moci a vplyvu podhodiť niekoho rozvášnenému davu. Pán Taraba to robí opakovane a opakovane to robí ženám. Toto v slušnej krajine do politiky patriť nemôže," napísal na sociálnej sieti kandidát na prezidenta SR Ivan Korčok.

Viac o téme: RTVSZuzana FialováZuzana ČaputováTomáš Taraba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu