Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Medveďa, ktorý zaútočil na hubára, stále nenašli! Po zvierati prestali pátrať: Poznáme dôvod

Zobraziť galériu (2)

STRÁŇAVY - Zásahový tím pre medveďa hnedého ukončil pátranie po agresívnom medveďovi, ktorý včera zaútočil nie len na nič netušiaceho hubára, ale aj na poľovníkov. Medveďa postrelili. Môže byť extrémne nebezpečný.

Aktualizácia 15:00 Pátranie ukončili

Zásahový tím pre medveďa hnedého Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR ukončil v nedeľu popoludní pátraciu akciu po zranenom medveďovi, ktorý mal v sobotu (30. 3.) zaútočiť na muža zo Žiliny nad obcou Stráňavy (okres Žilina). Informoval o tom odbor komunikácie a propagácie ŠOP SR. "Po takmer dvoch dňoch dohľadávania v ťažko dostupnom teréne a na základe sledovanej stopy členovia zásahu konštatovali ľahšie poranenie. Medveď sa utiahol do hustého porastu v okolí vrchu Suchárová a nie je predpoklad, že sa priblíži k intravilánu. K útoku došlo v jeho prirodzenom prostredí, nešlo teda o synantropného jedinca," uviedol odbor komunikácie.

archívne video

Ochranár Erik Baláž k situácii s medveďmi (Zdroj: Facebook/My sme les)

Na dohľadávaní zraneného jedinca sa zúčastnili členovia Zásahového tímu ŠOP SR Ponitrie spolu s členmi miestneho Poľovníckeho združenia Ostredok. "Stopu pomáhali sledovať štyri poľovne upotrebiteľné psy vrátane dvoch farbiarov, západoslovenskej lajky a slovenského kopova. Psy na lokalite našli viacero jedincov medveďa hnedého, avšak zranený medveď sa stiahol do svahovitého, ťažko dostupného terénu," priblížil ďalej odbor komunikácie. Na základe sledovanej stopy Zásahový tím ŠOP SR podľa neho vyhodnotil, že medveď utrpel len ľahšie poranenia. "Medveď bol vyrušený vo svojom prirodzenom prostredí, pričom lokalita sa nachádza v územnej pôsobnosti Správy Národného parku Malá Fatra. Nešlo o synantropného jedinca a nie je predpoklad, že bude predstavovať nebezpečenstvo pre miestnych obyvateľov," vysvetlila ŠOP SR.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images)

Ochranári v tejto súvislosti pripomínajú verejnosti, že opatrnosť v lesnom teréne s výskytom medveďa hnedého je vždy namieste. ŠOP SR pravidelne uverejňuje zásady správania sa v takomto prostredí. "V prípade turistiky odporúčame návštevníkom držať sa turistických chodníkov a na svoju prítomnosť upozorniť akýmkoľvek akustickým prejavom. Zároveň je dôležité obmedziť svoj pohyb v horskom prostredí pri zhoršenom počasí, pred svitaním alebo za súmraku, a vyhýbať sa miestam s obmedzeným rozhľadom a hustou vegetáciou, kde medvede často odpočívajú," dodali ochranári. Medveď mal podľa ŠOP zaútočiť na mladého muža v sobotu dopoludnia. Muž sa pohyboval mimo turistického chodníka, v hustom lesnom poraste hľadal huby. V sebaobrane vystrelil na medveďa krátkou guľovou zbraňou. Muž zranenia neutrpel.

Medveďa postrelili

Slovenskom včera otriasol ďalší šokujúci útok medveďa. Ten mal v sobotu večer zaútočiť v lesoch nad obcou Stráňavy zaútočiť na hubár a neskôr aj na poľovníkov. Podľa informácií tvnoviny.sk po medveďovi od ráno 8:00 pátrajú členovia zásahového tímu na odstrel medveďa.

archívne video

Medveď v Liptovskom Mikuláši (Zdroj: Facebook/T Taxi Liptov)

Medveďa postrelil nielen hubár, ale aj poľovníci. Zviera tak môže byť extrémne nebezpečná a ľudia by sa preto mali mať na pozore a daným miestam sa vyhýbať.

Viac o téme: StreľbaMedveďHubárZásahový tím pre medveďa hnedého
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu