Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Náhla zmena počasia! Na Slovensko sa valia veľkonočné búrky: Padnú aj rekordy

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: TASR/František Iván, Getty Images)

BRATISLAVA - Slovensko posledné dni zasiahol prílev teplého vzduchu, ktorý má ešte zosilnieť. Slovenský hydrometeorologický ústav dokonca očakáva, že by mohli zaznemenať aj prvý letný deň. Netešte sa však predčasne. Dnes večer sa majú našou oblasťou prehnať búrky, ktoré budú pokračovať aj v priebehu zajtrajška.

Počasie v celej Európe posledné dni ovplyvnil príliv teplého vzduchu. Poča Veľkonočnej nedele to nemá byť inak. Očakávať preto môžeme teplotu väčšiu ako 20 °C, na juhovýchode v blízkosti hraníc s Ukrajinou môže byť dokonca až  25 °C. Pokiaľ by sme skutočne zaznamenali v marci tak vysokú teplotu znamenalo by to, že prišiel prvý letný deň. Teplá bude aj noc, kedy by mali teploty ostať na extrémne vysokých hodnotách od 7 do 15 °C. Ako informuje portál Počasie a radar obloha bude polojasná s prítomnosťou veľkého množstva saharského piesku. 

archívne video

Nočná búrka nad Bratislavou (Zdroj: TASR/Daniel Veselský)

Z teplého počasia sa však netešte predčasne. Príjemné počasie podvečer podľa portálu imeteo.sk vystriedajú búrky, Postarať sa o to má presúvajúca oblasť nižšieho tlaku vzduchu, ktorá sa z Álp bude presúvať nad Nemecko. Najsilnejšie to pocítia v Nemecku, v Českej republike a v Rakúsku, ale nevyhneme sa tomu ani my. U nás by mali prvé zrážky padnúť okolo 17:00 a postupne sa objaví aj búrka.

Padnú teplotné rekordy

Búrky však majú oveľa intenzívnejšie zasiahnuť našu oblasť zajtra, kedy postúpi samotný studený front a na jeho čele hrozia intenzívnejšie búrky. Napriek tomu však podľa portálu Počasie a radar bude teplo ako počas celého veľkonočného víkendu. Obloha bude jasná až polojasná. 

Podľa Slovenského hydrometeorologického ústavu máme tento víkend prekonať viacero teplotných rekordov. "Cez víkend očakávame prekonávanie aj mnohých teplotných rekordov, či už maximálnej dennej teploty, rekordne vysoké však môžu byť aj nočné minimá, ako aj priemerná denná teplota. Veľmi teplý záver mesiaca tak ešte zvýši už beztak veľmi vysokú priemernú mesačnú teplotu tohto marca a aj pri tejto štatistike je vysoko pravdepodobné, že na niektorých staniciach budú prekonané rekordy doposiaľ najteplejšieho marca zaznamenaného na našom území," poznamenali na sociálnej sieti. Jeden z nich mal padnúť už v Kamenici nad Cirochou a aj v Miloslavov, kde bol zaznamenaný historicky najteplejší marcový deň, kedy teplota dosiahla 23 °C.

S vetrom na horách treba v nedeľu počítať najmä na severnom Slovensku

S vetrom na horách treba v nedeľu počítať vo väčšine okresov Žilinského kraja a v okresoch Banská Bystrica, Brezno a Poprad. Vietor sa môže vyskytnúť najmä na západnom Slovensku. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na svojom webe a pre oba javy vydal výstrahu prvého stupňa.

Náhla zmena počasia! Na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: shmu.sk)

SHMÚ uviedol, že výstraha prvého stupňa pred vetrom na horách platí vo väčšine okresov Žilinského kraja a v okresoch Banská Bystrica, Brezno a Poprad do 18.00 h.S vetrom treba podľa meteorológov počítať v celom Bratislavskom a Trnavskom kraji a v okresoch Myjava, Nové Mesto nad Váhom, Nitra, Topoľčany a Šaľa. Výstraha prvého stupňa platí od 12.00 h.

Viac o téme: TeploPočasieBúrka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu