Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Pohľad politikov od vstupu Slovenska do NATO: Bezpečné prostredie, suverenita, ale aj veľké šťastie!

Vojenská  prehliadka pri príležitosti osláv 20. výročia vstupu Slovenskej republiky do NATO Zobraziť galériu (2)
Vojenská prehliadka pri príležitosti osláv 20. výročia vstupu Slovenskej republiky do NATO (Zdroj: Facebook/Ministerstvo obrany Slovenskej republiky)

BRATISLAVA - Slovensko sa stalo vstupom do NATO pevnou súčasťou Západu. Poslanec Národnej rady SR a bývalý veľvyslanec SR pri NATO Tomáš Valášek (PS) to uviedol na sociálnej sieti pri príležitosti 20. výročia členstva SR v Aliancii.

Garancia bezpečia

Spojenecké zväzky otvárajú unikátne možnosti pri modernizácii. Začlenenie do euroatlantických štruktúr takisto prinieslo zvýšené investície, posilnilo ekonomiku a otvorilo tak nové pracovné príležitosti pre ľudí. Ministerstvo obrany (MO) SR to uviedlo na sociálnej sieti pri príležitosti 20. výročia vstupu Slovenska do NATO.

"Slovensko potrebuje moderné vojenské vybavenie, aby dokázalo v dlhodobom horizonte garantovať svoje bezpečie. Spojenecké zväzky nám otvárajú unikátne možnosti pri modernizácii, vďaka čomu sme aj v súčasnosti schopní efektívnejšie dopĺňať absentujúcu, nezodpovedne darovanú techniku. Aj preto sa naše členstvo v NATO už 20 rokov vypláca," skonštatoval rezort.

Vstup do Aliancie bol podľa MO SR jasným signálom aj pre zahraničných investorov. "Bezpečné prostredie, posilnené členstvom v NATO, ale aj zodpovednými investíciami do vlastnej obranyschopnosti, je kľúčom k prosperite a rastu domáceho priemyslu vrátane obranného," dodalo ministerstvo.

Bol pri začiatkoch

Členstvo v NATO je životný slovenský záujem, pretože garantuje bezpečnosť, slobodu a suverenitu. Toto boli slová kandidáta na prezidenta Ivana Korčoka, ktorý viedol delegáciu pre prístupové rokovania do NATO.

Korčok hovorí, že si dodnes pamätá pocity, ktoré zažíval v roku 1997, keď Česko, Poľsko a Maďarsko dostali pozvánku do Severoatlantickej aliancie, no so Slovenskom pod vedením Vladimíra Mečiara vtedy nikto nepočítal. "Bol to deň, keď som si definitívne uvedomil, že Slovensko je na veľmi zlej ceste. Na ceste do medzinárodnej izolácie a bezvýznamnosti. No pamätám si aj to zadosťučinenie, keď pozvánka napokon, po zmene politického kurzu, prišla v roku 2002 a ja som mal možnosť viesť slovenskú delegáciu pre prístupové rokovania," skonštatoval.

archívne video 

Čaputová k 20.výročiu vstupu do NATO (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

Spojenectvo nás robí silnejšími

Podpredseda parlamentu a líder PS Michal Šimečka v tejto súvislosti vyzval na podporu politikov, ktorí chápu, že budúcnosť SR je v Európskej únii a NATO, a správajú sa podľa toho. "Viem z vlastnej skúsenosti, že hoci rokovania tam neboli vždy jednoduché, nikdy v histórii nášho regiónu nemali krajiny našej veľkosti taký vplyv na dianie v Európe ako práve cez NATO (a EÚ). Spojenectvo, v ktorom si 32 členov vzájomne ručí za bezpečnosť, ich robí podstatne silnejšími, ako keby sa bránili osamote," skonštatoval Valášek s tým, že ešte viac to platí pri menších štátoch, akým je Slovensko.

Príbeh slovenského členstva v NATO označil aj za príbeh prosperity. "Investori vidia, že Slovensko je bezpečnou krajinou, a preto sa sem neboja presúvať výrobu, vytvárať tu pracovné miesta. Čo by dali taká Ukrajina či Moldavsko za podobné záruky, o čo prosperujúcejšie by boli vďaka nim?" pýta sa Valášek. Poslanec poďakoval tým, ktorí sa o členstvo v Aliancii zaslúžili.

Bezpečnostný dáždnik

Vstupom do NATO urobila Slovenská republika najdôležitejší krok vo svojej histórii pre dlhodobé udržanie vlastnej bezpečnosti a obrany. Exminister obrany a poslanec Národnej rady SR Ľubomír Galko (Slovensko, KÚ, Za ľudí) to uviedol na sociálnej sieti.

"Slovensko je síce krásna, ale svojou veľkosťou, a teda aj určitými možnosťami malá krajina a nikdy by sme sami nedokázali zabezpečiť tak účinne obranu, ako nám ju vytvárajú práve spojenci v rámci bezpečnostného dáždnika Aliancie. Lebo v NATO doslova platí jeden za všetkých, všetci za jedného," vyhlásil Galko. Iná alternatíva podľa neho neexistuje. Politiku na štyri svetové strany označil za falošné divadlo nepoctivých a populistických politikov.

Mali sme šťastie

Podľa poslankyne Veroniky Remišovej (Slovensko, KÚ, Za ľudí) sa Slovensko stalo začlenením do Aliancie plnohodnotnou súčasťou slobodného západného sveta a získalo najväčšie bezpečnostné záruky v histórii.

"Aj vďaka členstvu v NATO môže byť Slovensko suverénnou krajinou a naši občania môžu žiť v mieri. Na pozadí barbarskej ruskej agresie proti Ukrajine musí byť každému jasné, že začlenenie Slovenska do tohto systému kolektívnej obrany bolo naším obrovským historickým šťastím," poznamenala.

Viac o téme: PoslanciPoslankyňa20. výročieSlovenskoNATONRSRZápadMOSRIvan KorčokTomáš ValášekVeronika RemišováProgresívne SlovenskoZa ľudíĽubomítr Galko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu