Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Sme v klube, ktorý nám poskytuje ochranu teraz aj do budúcna, povedala prezidentka

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Členstvo v NATO poskytuje Slovensku bezpečnostné garancie na takej úrovni, aké by krajina jeho rozmerov nikdy nebola schopná sama dosiahnuť. Prezidentka Zuzana Čaputová to uviedla na návšteve Styčného tímu pre integráciu síl NATO (NFIU) v bratislavských Vajnoroch pri príležitosti piatkového (29. 2.) 20. výročia vstupu Slovenska do Aliancie.

Sme v klube, ktorý
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Toto naše rozhodnutie spred 20 rokov považujem za najdôležitejšie, pokiaľ ide o zabezpečenie istôt bezpečnosti a prosperity našej krajiny. Pretože sme v klube, ktorý nám poskytuje ochranu v súčasnosti aj do budúcna," vyhlásila prezidentka a hlavná veliteľka Ozbrojených síl SR.

VIDEO

Zuzana Čaputová k výročiu vstupu do NATO (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Čaputová hovorí o členstve v najsilnejšom obrannom klube. "Poskytuje nám to naozaj veľa garancií a veľmi konkrétnej potenciálnej pomoci, ak by bolo potrebné," zhodnotila pre médiá. Poukázala napríklad pomoc spojencov pri zabezpečení vzdušného priestoru Slovenska. K perspektíve NATO poznamenala, že po vypuknutí ruskej agresie na Ukrajine Aliancia nikdy nebola zjednotená, tak ako teraz.

Sme v klube, ktorý
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

NFIU podľa prezidentky symbolizuje spoluprácu spojencov, členských krajín NATO, v duchu hesla jeden za všetkých, všetci za jedného. Veliteľ NFIU Marián Kurilla vyzdvihol, že styčný tím po prvý raz v histórii navštívil prezident SR. Nielen minulosť, ale aj prítomnosť podľa neho potvrdzuje význam vstupu Slovenska do Aliancie. Vyzdvihol kľúčovú úlohu tímu styčného tímu.

Viac o téme: VýročieNATOZuzana Čaputová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu