Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Prezidentka apeluje na ľudí, aby išli voliť aj v druhom kole

Zuzana Čaputová
Zuzana Čaputová (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Prezidentka Zuzana Čaputová apeluje na ľudí, aby sa zúčastnili aj na druhom kole prezidentských volieb. Volebnú účasť v prvom kole, ktorá dosiahla 51,91 percenta, označila za dobrú správu. Vyplýva to z jej utorkového vyjadrenia.

"Účasť v prvom kole bola, myslím, najvyššia od začiatku, odkedy máme priamu voľbu hlavy štátu, a to je dobrá správa, že ľudia majú záujem o veci verejné. (...) Dôležitá je, samozrejme, aj vysoká účasť v druhom kole, aby ľudia ako keby nerezignovali, ale prišli sa vyjadriť a využili toto unikátne ústavné právo," poznamenala.

archívne video

Ján Kubiš po vyhlásení výsledkov 1. kola prezidentských volieb (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Hlava štátu považuje za dôležité, aby sa občania zaujímali o veci verejné. "Sú pôvodcovia moci a prejavuje sa to práve prostredníctvom volieb," doplnila. Kampaň pred voľbami je podľa nej vždy spojená s množstvom emócií. Apeluje na ľudí, aby sa nenechali obmedziť strachom. Za absurdné označila odkazy, že prezident by mohol zatiahnuť štát do vojny. Hlava štátu podľa nej na to nemá kompetencie.

Čaputová svoje rozhodnutie nekandidovať v tohtoročných prezidentských voľbách neľutuje. "Chcem naplno v plnom nasadení dokončiť svoj mandát do 15. júna," skonštatovala s tým, že svoj následný vstup do politiky neplánuje. Druhé kolo prezidentských volieb sa bude konať v sobotu 6. apríla. Postúpili doň Ivan Korčok, ktorý získal 42,51 percenta hlasov, a Peter Pellegrini so ziskom 37,02 percenta hlasov.

Viac o téme: PrezidentkaúčasťZuzana ČaputováPrezidentské voľby 2024
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu