Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Na Slovensku je zadržaný nebezpečný terorista, tvrdí Šutaj Eštok: Zvyšujeme bezpečnostné opatrenia!

Matúš Šutaj Eštok Zobraziť galériu (2)
Matúš Šutaj Eštok (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Na Úrade vlády sa dnes narýchlo zišla Bezpečnostná rada SR. Dôvodom bolo mimoriadne zasadnutie. Išlo o reakciu na piatkový teroristický útok v Moskve. Všetko nasvedčuje totiž tomu, že podobnú osobu, ako boli moskovskí teroristi, máme aj na Slovensku.

Podľa ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD) boli informovaní o tom, že teroristický útok v Moskve bol nábožensky motivovaný a bol cielený na kresťanskú komunitu. Slovensko ako aj zvyšok kresťanského sveta má pred sebou najväčšie sviatky roka. Na veľkých podujatiach spojených s Veľkou nocou sa preto prijmú mimoriadne opatrenia. Monitorovať sa majú napríklad bohoslužby či obchodné centrá.

Peter Pellegrini a Matúš Šutaj Eštok po rokovaní Bezpečnostnej rady (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Na Bezpečnostnej rade sa okrem toho riešilo aj možné zvýšenie stupňa rizika teroristického ohrozenia Slovenska na tretí zo štyroch. Šutaj Eštok pripomenul, že najvyšší stupeň už vyhlásilo napríklad aj Francúzsko. Minister avizoval, že na budúci týždeň sa plánuje stretnutie v Národnom bezpečnostnom analytickom centre. To situáciu vyhodnocuje z hľadiska bezpečnosti. Šéf rezortu doplnil, že sa vyhodnotia všetky nové informácie a ak to bude potrebné, zvýši sa aj stupeň rizika teroristického ohrozenia. 

Šéf rezortu vnútra tiež uviedol, že v roku 2022 sa na Slovensko dostal vysoko rizikový človek pochádzajúci z Tadžikistanu. "Podľa informácií, ktoré máme zo zahraničných spravodajských služieb, bol označený za rizikovú a nebezpečnú osobu, ktorá má nasilné správanie," povedal. Na naše územie sa podľa ministra dostal cez ukrajinsko-slovenskú hranicu. "Nemal sa na Slovensko nikdy ani dostať, pretože bol v systéme interpol identifikovaný ako bezpečnostný prvok napojený na terorizmus," povedaj Šutaj Eštok. V minulosti bol vyhostený z Nemecka a aktuálne je umiestnený v tábore v Sečovciach a rokuje sa o jeho extradícii. Trvalý pobyt má na Ukrajine. 

 

Viac o téme: TeroristaBezpečnostná rada SRTerorizmusMatúš Šutaj Eštok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu