Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Voľby 2024: Českí politológovia to videli jasne! Presne TAKTO očakávali postup prezidentských volieb

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Postup exministra zahraničia Ivana Korčoka a predsedu slovenského parlamentu a vládnej strany Hlas-sociálna demokracia Petra Pellegriniho do druhého kola slovenských prezidentských volieb sa podľa politológov predpokladal. Petr Just z Metropolitnej univerzity Praha, Jan Kubáček a Pavel Šaradín pokladajú za najzaujímavejší vyšší než očakávaný odstup medzi oboma kandidátmi, Lubomír Kopeček z Masarykovej univerzity v Brne zase ich väčší odstup od ostatných uchádzačov o prezidentskú funkciu. Vo volebnom finále má podľa Kopečka a Justa lepšie šance Pellegrini. Kubáček usudzuje, že v kampani sa bude objavovať ako mobilizačná téma postoj proti premiérovi Robertovi Ficovi (Smer-SD).

"Pellegrini, hoci získal o päť percentuálnych bodov menej, má väčší rezervoár, odkiaľ čerpať ďalšie hlasy pre druhé kolo," povedal Kopeček. Môže podľa neho získať hlasy voličov v poradí tretieho Štefana Harabina, ktorý získal vyše desať percent hlasov. Harabinovi voliči sú podľa Kopečka v značnej miere priaznivci vládneho Smeru-SD a Slovenskej národnej strany, a majú tak bližšie k Pellegrinimu. Niečo podobné podľa politológa platí pre maďarských voličov. "V predvolebných prieskumoch bola vidieť zreteľne menšia ochota maďarských voličov hlasovať za Korčoka a viditeľne väčšie za Pellegriniho, čo zjavne súvisí s rozdielnym postojom oboch kandidátov k Orbánovej Maďarsku," uviedol Kopeček.

VIDEO Peter Pellegrini po vyhlásení víťazov 1. kola prezidentských volieb

Peter Pellegrini po vyhlásení víťazov 1. kola prezidentských volieb (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Rovnako podľa Justa má Pellegrini na rozdiel od Korčoka väčší priestor pre zisk hlasov voličov neúspešných kandidátov. "Najmä to bolo evidentné na jeho prejave po sčítaní výsledkov, keď jasne našiel na antisystémovú a populistickú vlnu s cieľom osloviť najmä voličov Štefana Harabina," uviedol Just. Pellegrini podľa neho využil aj prvok v Česku známy z prezidentskej kampane predsedu ANO Andreja Babiša, keď varoval, že jeho protikandidát zavlečie krajinu do vojny. "Je evidentné, že zo strany človeka, ktorý účasť svojej strany Hlas vo vláde so Smerom obhajoval ako garanciu prozápadného smerovania Slovenska, je to účelová pretvárka s cieľom získať radikálnejšie naladených voličov od Štefana Harabina. A táto taktika má veľkú šancu na úspech," myslí si Just.

Korčokove šance podľa Kopečka sťažuje Pellegriniho stratégia čo najnižšieho počtu televíznych debát a Pellegrinimu nahrávajú podľa neho aj Veľkú noc skracujúcu reálnu dobu kampane. "Časť Harabinových voličov asi k druhému kolu nepríde, rovnako bude asi nižšia účasť maďarských voličov, avšak aj tak má Pellegrini vyššiu šancu v druhom kole uspieť," myslí si Kopeček. Podľa Justa by Korčokovi pomohla len výrazne vyššia volebná účasť a zapojenie nevoličov z prvého kola. "Je ale otázka, či sa účasť v druhom kole ešte môže výraznejšie navýšiť," poznamenal.

Ivan Korčok
Zobraziť galériu (3)
Ivan Korčok  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Šaradín ale poukázal na to, že zatiaľ čo preferencie doteraz ukazovali na Pellegriniho víťazstvo, teraz sa šance oboch kandidátov podľa neho vyrovnali. Zdá sa podľa neho, že stávka na národnostne orientovanú politiku, ktorú vedie v posledných mesiacoch Ficova vláda, predsedovi slovenského parlamentu nevychádza. "Pellegrini má síce o niečo väčšiu šancu zvíťaziť, avšak rozhodujúca bude mobilizácia, na jednej strane Harabinových voličov, na druhej strane mladých a vzdelanejších voličských skupín. V tomto smere nemožno dnes povedať, komu sa nakoniec podarí zvíťaziť, "povedal Šaradín.

Kubáček poukázal na podľa neho vysokú mobilizáciu Korčokových voličov. "Podarilo sa mu, a to čakal málokto, osloviť drvivú väčšinu voličov Kresťanskodemokratického hnutia, čo mu zabezpečilo úspech a významný rozdiel piatich percentuálnych bodov od Petra Pellegriniho. Všetci sme očakávali, že výsledok bude tesný," povedal ČTK Kubáček. Časť Pellegriniho voličov naopak podľa neho zostala doma. Predseda slovenského parlamentu má podľa Kubáčka veľké rezervy na vidieku a v menších mestách.

Štefan Harabin
Zobraziť galériu (3)
Štefan Harabin  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Kampaň pred druhým kolom bude podľa Kubáčka o oslovení maďarskej menšiny a o tom, ako získať čo najväčšiu časť Harabinových voličov. "Pretože sa mnohí obávajú, že to dopadne podobne ako pred piatimi rokmi, to znamená, že Štefan Harabin nenamotivuje svojich voličov k druhému kolu, čo by poškodilo Petra Pellegriniho," povedal politológ. Silnou kartou v kampani bude podľa neho aj "antifico". Korčoka podporujú opozičné liberálne strany Progresívne Slovensko a Sloboda a Solidarita.

Viac o téme: ČeskoPolitológoviaPeter PellegriniIvan KorčokPrezidentské voľby 2024
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu