Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Absurdný prípad z KORONA éry! Bezdomovec dostal pokuty za zákaz vychádzania, TAKTO to celé dopadlo

Verejný ochranca práv Róbert Dobrovodský sa zaoberal pokutami, ktoré dostal bezdomovec za zákaz vychádzania počas pandémie koronavírusu Zobraziť galériu (4)
Verejný ochranca práv Róbert Dobrovodský sa zaoberal pokutami, ktoré dostal bezdomovec za zákaz vychádzania počas pandémie koronavírusu (Zdroj: Topky/Ján Zemiar, TASR - Lukáš Grinaj, Getty Images)

BRATISLAVA - Verejný ochranca práv dosiahol zrušenie pokút pre človeka bez domova. Dostal ich nezákonne, za porušenie zákazu vychádzania počas núdzového stavu v čase pandémie ochorenia COVID -19. Informuje o tom Branislav Gigac, hovorca verejného ochrancu práv.

archívne video

Na Slovensku platí zákaz vychádzania, niektoré prevádzky ostávajú zatvorené (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

Verejný ochranca práv Róbert Dobrovodský v roku 2023 riešil posledný zo série podnetov týkajúcich sa pokutovania ľudí bez domova za porušenie zákazu vychádzania počas núdzového stavu v čase pandémie ochorenia COVID-19. Tí sa obracali ešte na jeho predchodkyňu profesorku Máriu Patakyovú. Podávateľovi podnetu boli v roku 2021 Okresným riaditeľstvom Policajného zboru Bratislava I – Obvodným oddelením Staré Mesto – stred dvakrát uložené pokuty za porušenie zákazu vychádzania. Každá pokuta bola vo výške 100 EUR.

Ako informuje Gigac, preskúmaním podnetu verejný ochranca práv zistil, že obe rozhodnutia vydané v priestupkovom konaní boli vydané v hrubom rozpore so zákonmi. V čase uloženia oboch pokút totiž porušenie zákazu vychádzania v čase núdzového stavu síce bolo porušením právnej povinnosti, no nešlo o priestupok. Za porušenie tohto zákazu nebolo možné uznať osobu vinnou zo spáchania priestupku a uložiť jej pokutu.

Ilustračné foto z kontrol dodržiavania protipandemických opatrení
Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto z kontrol dodržiavania protipandemických opatrení  (Zdroj: TASR - Pavel Neubauer)

Porušenie zákazu vychádzania nebol priestupok

"Skutková podstata priestupku podľa zákona o civilnej ochrane, ktorej sa mal dopustiť podávateľ, totiž porušenie zákazu vychádzania, podľa ústavného zákona o bezpečnosti štátu, vôbec nedefinovala ako priestupok. Z dôvodu ich trestnoprávnej povahy sa však v prípade priestupkov uplatňujú rovnaké zásady, ako v oblasti trestného práva," uvádza Gigac. Uznať niekoho vinným zo spáchania priestupku je tak možné len vtedy, ak zákon určité protiprávne konanie presne vymedzuje a definuje ho ako priestupok.

Zákon o civilnej ochrane navyše, v čase vydania oboch rozhodnutí o priestupkoch, vylučoval svoju aplikáciu vtedy, ak bol neskôr z rovnakého dôvodu vyhlásený núdzový stav podľa ústavného zákona o bezpečnosti štátu. "Uvedený stav bol síce neskôr zmenený novelou zákona o civilnej ochrane zákonom č. 9/2021 Z. z., ten však nadobudol účinnosť až po vydaní oboch rozhodnutí o priestupkoch podávateľa," vysvetľuje.

Polícia ignorovala, že sa osoba bez domova presúvala do útulku

Druhým dôvodom nezákonnosti oboch pokút bolo, že podávateľ navyše spĺňal jednu z výnimiek zo zákazu vychádzania – bol osobou bez domova a v čase uloženia oboch pokút sa presúval do zariadenia poskytujúceho sociálne služby ľuďom bez domova. Touto skutočnosťou sa však policajti v priestupkovom konaní vôbec nezaoberali.

"V danom prípade tak podávateľ nielenže nespáchal priestupok podľa zákona o civilnej ochrane, ale ani neporušil zákaz vychádzania podľa ústavného zákona o bezpečnosti štátu a naň nadväzujúcich uznesení vlády Slovenskej republiky účinných v tom čase," uvádza Gigac.

Ilustračné foto z kontrol dodržiavania protipandemických opatrení
Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto z kontrol dodržiavania protipandemických opatrení  (Zdroj: TASR – František Iván)

V prípade právoplatných rozhodnutí orgánov verejnej správy, ktoré porušujú základné práva a slobody, prichádza do úvahy ako jediné oprávnenie verejného ochrancu práv, odporučenie preskúmania rozhodnutia mimo odvolacieho konania. Keďže išlo o rozhodnutia vydané v blokových konaniach, ktoré nie je možné preskúmať mimo odvolacieho konania, verejný ochranca práv podal Okresnej prokuratúre Bratislava I podnet na podanie protestu prokurátora proti obom rozhodnutiam, s návrhom obe rozhodnutia zrušiť.

Pre prípad, že by policajný orgán protestu prokurátora nevyhovel, verejný ochranca práv navrhol, aby v takom prípade podal prokurátor proti obom rozhodnutiam správnu žalobu na správnom súde. Verejný ochranca práv totiž obdobnými oprávneniami nedisponuje.

Ilustračné foto z kontrol dodržiavania protipandemických opatrení
Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto z kontrol dodržiavania protipandemických opatrení  (Zdroj: TASR – František Iván)

Prokurátorka Okresnej prokuratúry Bratislava I podnetu verejného ochrancu práv vyhovela a proti obom rozhodnutiam podala protest prokurátora. Obvodné oddelenie Policajného zboru protestu prokurátorky vyhovelo a obidve rozhodnutia o pokutách, ako nezákonné, zrušilo. V tomto prípade sa tak v súčinnosti s prokuratúrou podarilo účinne ochrániť základné práva osoby z vylúčeného sociálneho prostredia pred nezákonným výkonom verejnej moci, dodáva hovorca verejného ochrancu práv.

Dobrovodský hovorí o absurdných rozhodnutiach

„Nespochybňujem následky pandémie COVID-19 a ani to, že bolo potrebné prijať opatrenia na ochranu zdravia a života obyvateľov. Avšak všetky obmedzenia a zásahy do slobôd je potrebné vykonávať zákonne. To nebolo možné povedať o rozhodnutiach vydávaných v priestupkových konaniach voči človeku bez domova," uviedol verejný ochranca práv Róbert Dobrovodský. Podľa neho boli rozhodnutia absurdné, keďže ľudia bez domova nemajú domácnosť, v ktorej by mohli zotrvať a neporušiť tak zákaz vychádzania.

archívne video

Kontrola nočného zákazu vychádzania v Prešove (Zdroj: TASR/Milan Kapusta)

Okrem toho, tieto rozhodnutia boli vydané v hrubom rozpore so zákonmi. "Už začiatkom devätnásteho storočia vyslovil nemecký právny vedec Paul Johann Anselm von Feuerbach myšlienku, že niet zločinu a trestu bez zákona (nullum crimen, nulla poena sine lege). Táto myšlienka je pretavená aj do slovenskej ústavy vo forme zákazu ukladania trestov bez opory v zákone. Preto ani človeka bez domova (podávateľa) nebolo možné v tom čase postihnúť pokutou," dodáva Dobrovodský s tým, že jeho konanie nebol priestupok a pokuta mu nemala byť vôbec uložená.

"To boli dôvody, pre ktoré som skonštatoval, že Okresné riaditeľstvo Policajného zboru Bratislava I – Obvodné oddelenie Staré Mesto – stred vydaním rozhodnutí o priestupkoch a udelením pokút porušilo zákaz ukladania trestov bez opory v zákone podľa čl. 49 Ústavy SR a čl. 7 ods. 1 Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd. Polícia taktiež porušila základné právo na inú právnu ochranu a na spravodlivý proces podľa čl. 46 ods. 1 Ústavy SR a čl. 6 ods. 1 Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd. Som rád, že prokurátorka Okresnej prokuratúry Bratislava I môjmu podnetu vyhovela a že polícia následne svoje dve rozhodnutia zrušila.“ skonštatoval Dobrovodský.

Viac o téme: BezdomovecPokuta KoronavírusRóbert Dobrovodský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu