Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Zdražovanie na Slovensku neutícha: Odniesol si to tabak aj alkohol! Za lacno nekúpime už ani nábytok

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Spotrebiteľské ceny tovarov a služieb vzrástli vo februári oproti januáru o 0,5 %. Medziročná inflácia dosiahla 3,4 %, čo je hlboko pod maximom z prelomu rokov 2022 - 2023, keď sa inflácia držala štyri mesiace nad úrovňou 15 %. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

archívne video

Pravdivé príbehy: Z manželky sa stala alkoholička, nič som si nevšimol

Na februárový rast cien malo najväčší vplyv zdražovanie v troch odboroch spotrebného koša - doprava, alkohol a tabak, ako aj nábytok a bytové zariadenia. V doprave to boli najmä ceny pohonných látok, ktoré medzimesačne vzrástli o 4,5 % a zvýšenie cien v autobusovej doprave. V odbore alkoholické nápoje a tabak prudko zdraželi tabakové výrobky, pod vplyvom zvýšenia spotrebnej dane vzrástli ich ceny o 6,4 %. Zo skupiny tovarov v odbore nábytok, bytové zariadenia ovplyvnili rast februárovej inflácie hlavne zvýšené ceny tovarov a služieb na údržbu domácnosti.

Zdražovanie na Slovensku neutícha:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Naopak, najvýraznejší tlmiaci efekt na medzimesačný rast cien mali nižšie ceny odevov a obuvi (o 0,6 %), výrobkov pre osobnú starostlivosť (o 0,5 %) a poistenia v súvislosti s dopravou.

Inflácia v medziročnom porovnaní spomalila na dva a polročné minimum a dosiahla hodnotu 3,4 %. Medziročne vyššie ceny boli vo všetkých odboroch (výdavkových skupinách domácností), dvojciferný rast pretrvával vo vzdelávaní a aktuálne pod vplyvom zvýšenia spotrebnej dane vzrástla miera inflácie na dvojcifernú hodnotu aj pri alkohole a tabaku.

Zdražovanie na Slovensku neutícha:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Najväčší vplyv na celkovú infláciu v rámci medziročného porovnania mali naďalej ceny potravín s nealko nápojmi. Tempo ich zdražovania prudko spomalilo a prvýkrát od novembra 2021 bolo miernejšie než celkový rast spotrebiteľských cien. Vo februári dosiahla inflácia pri potravinách medziročnú hodnotu 3,3 %. Spolu za dva mesiace roku 2024 sa spotrebiteľské ceny medziročne zvýšili o 3,7 %.

Viac o téme: InfláciaAlkoholTabakNábytokZdražovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu