Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Taliani berú svoj systém preč: Slovensko je bez protivzdušnej obrany! Kaliňákove slová hovoria za všetko

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: OS SR, Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Taliani si už čoskoro vezmú svoj systém protivzdušnej obrany SAMP/T Mamba zo Slovenska preč a náhradu zatiaľ nemáme. Potvrdil to minister obrany Robert Kaliňák, podľa ktorého situácia nevyzerá ružovo.

Systém SAMP/T Mamba sme mali zapožičaný od Talianska na rok a nachádzal sa na letisku v Kuchyni. Predstavoval viac ako 100 kusov techniky, ktorú obsluhovalo do 150 príslušníkov ozbrojených síl Talianskej republiky. Dôvodom stiahnutia systému je to, že ho potrebujú na inom mieste. Informoval o tom pred časom premiér Robert Fico. Predseda vlády vytkol bývalej vláde, že darovala Ukrajine ruský systém protivzdušnej obrany S-300.

Poukázal pri tom na to, že hoci následne boli na Slovensku americké systémy Patriot, tie už odišli a teraz sťahujú svoj systém z nášho územia aj Taliani. "Ja sa pýtam, kto bude chrániť naše atómové elektrárne a ďalšie strategické ciele," povedal Fico.

Robert Fico reaguje na stretnutie Juraja Blanára s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom (Zdroj: Facebook/Robert Fico)


Možností je viac

O možnej náhrade aktuálne rokuje minister obrany Robert Kaliňák. "Chcem, aby sme do konca marca mali jednoznačné rozhodnutie,“ povedal pre TV JOJ. Ešte minulé vlády rozbehli nákup systému z Izraela. Kaliňák počas nedávnej návštevy v USA rokoval s výrobcami americko-nórskeho systému Nasams. Na stole je podľa neho aj ponuka z Južnej Kórey, pričom jeho ambícia získať systém Patriot je už mimo hru pre pridlhé čakacie lehoty.

Robert Kaliňák
Zobraziť galériu (2)
Robert Kaliňák  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Nevyzerá to ružovo

Kaliňák, rovnako ako Fico, skritizoval Hegerovu vládu za to, že sme náš zastaraný, no jediný systém S-300, poslali na Ukrajinu. "Situácia nevyzerá ružovo. Žiadna krajina nedala zbrane z aktívneho systému, len Slovensko,“ povedal.

Na jeho slová reagoval bývalý minister obrany Jaroslav Naď, podľa ktorého bol systém S-300 viac v garáži ako v strehu. "Namiesto vyplakávania vláda musí rokovať so spojencami, aby niečo prišlo z inej krajiny, kým neobstaráme svoje prostriedky." 

Viac o téme: Robert KaliňákProtivzdušná obrana
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu