Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Šesť rokov od vraždy Jána a Martiny: Tisíce ľudí po celom Slovensku vyšli do ulíc! Uctili si ich pamiatku

Prezidentka si uctila pamiatku Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej položením kytice a zapálením sviečky pri pamätníku na Námestí SNP v Bratislave. Stretla sa aj s ich rodičmi. Zobraziť galériu (27)
Prezidentka si uctila pamiatku Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej položením kytice a zapálením sviečky pri pamätníku na Námestí SNP v Bratislave. Stretla sa aj s ich rodičmi. (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák, Maarty)

BRATISLAVA/VEĽKÁ MAČA - Smutné šieste výročie tragického dňa. Investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho partnerku Martinu Kušnírovú zavraždili pred šiestimi rokmi (21. februára 2018) v ich rodinnom dome v obci pri Galante. Najpravdepodobnejším motívom bola jeho investigatívna žurnalistická práca. Iniciatíva Za slušné Slovensko aj tento rok organizuje spomienkové zhromaždenia, ktoré sa budú konať v 39 mestách na Slovensku a v zahraničí.

VIDEO

Na zhromaždení Za slušné Slovensko v Bratislave boli aj rodičia Jána a Martiny (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Aktualizované 19:06 Tisíce ľudí sa v stredu podvečer zišli na Námestí slobody v Bratislave na spomienkovom zhromaždení pri príležitosti šiesteho výročia zavraždenia novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Podobné zhromaždenia sa zároveň konali v troch desiatkach miest po celom Slovensku, ale aj v zahraničí.

V hlavnom meste sa spomienkové zhromaždenie začalo minútou ticha, po ktorej sa davu prihovorili rodičia Jána Kuciaka i matka Martiny Kušnírovej. Na pódiu vystúpili aj predstavitelia médií, medzinárodných organizácií, venujúcich sa novinárom, mimovládnych organizácií či umelci. Davom sa niesli aj odkazy "Dosť bolo Fica!", "Fico, poď von!", "Zbabelec!", "Zbabelci!" či "Hanba!" Koaličným politikom ľudia odkázali, že sa nebudú skrývať ani skláňať pred nimi hlavy. 

Šesť rokov od vraždy
Zobraziť galériu (27)
 (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)
Novinári, v popredí šéfredaktorka denníka SME Beáta Balogová a šéfredaktor Denníka N Matúš Kostolný
Zobraziť galériu (27)
Novinári, v popredí šéfredaktorka denníka SME Beáta Balogová a šéfredaktor Denníka N Matúš Kostolný  (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)
Šesť rokov od vraždy
Zobraziť galériu (27)
 (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Iniciatíva Za slušné Slovensko organizuje spomienkové zhromaždenia

Iniciatíva Za slušné Slovensko organizuje spomienkové zhromaždenia, ktoré sa budú konať v 39 mestách na Slovensku a v zahraničí. "Na námestiach si pripomenieme 6 rokov od vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Príďte si s nami pripomenúť ich odkaz," vyzýva iniciatíva. V Bratislave bude stretnutie na Námestí Slobody o 17.00 h. Vystúpia aj rodičia Jána Kuciaka a matka Martiny Kušnírovej.

VIDEO

Pamiatku Kuciaka a Kušnírovej si pripomenuli aj v zahraničí (Zdroj: TASR/Barbora Vizváryová)

Prezidentka si uctila ich pamiatku

Túžba po slušnom a spravodlivom Slovensku, ktorú dala spoločnosť najavo po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, je aktuálna aj dnes. Prezidentka Zuzana Čaputová to uviedla v stredu po tom, ako si uctila pamiatku zavraždenej dvojice pri pamätníku na Námestí SNP v Bratislave.

Prezidentka si uctila pamiatku Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

"Nezabúdam na smrť Jána a Martiny, nezabúdam na to, že boli zavraždení pre Jánovu novinársku prácu, práve pre to, lebo hľadal a odhaľoval pravdu a prinášal ju nám, občanom. Už šesť rokov chýbajú svojim rodinám, blízkym a chýbajú nám všetkým. Napriek tomu, že uplynulo šesť rokov, stále počujeme vyhrážky novinárom, útoky na občiansku spoločnosť, slová o vláde tvrdej ruky," zhodnotila prezidentka.

Šesť rokov od vraždy
Zobraziť galériu (27)
 (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

Výročie si pripomínajú opoziční politici

Podľa strany SaS je našou úlohou, aby sa nezabudlo na ich odvahu a aby ich odkaz pokračoval ďalej. Poslanci SaS si dnes symbolicky pripomenuli toto smutné výročie, ktoré otriaslo celou krajinou, zapálením sviečky pri pamätníku Jána a Martiny na bratislavskom Námestí SNP.

„Človek by povedal, akoby to bolo včera. Niekedy mám dojem, akoby sme mali veľmi krátku pamäť a zabudli na to, čo všetko bolo s vraždou spojené. Žijeme v ťažkej dobe, keď sa majú odvaha a odkaz Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej zamiesť touto vládnou garnitúrou pod koberec,“ povedal poslanec NR SR za SaS Juraj Krúpa s tým, že je na nás, aby sme neustále pracovali na tom, aby tento ohavný čin nikdy nebol zabudnutý. 

Šimečka pripomenul, že dvoch mladých nevinných ľudí zavraždili iba preto, že nezištne a poctivo robili to, čomu verili. "Objednávatelia ich vraždy si mysleli, že sú beztrestní a môžu všetko," napísal na sociálnej sieti. "Je našou povinnosťou robiť maximum preto, aby sme takéto zlo v politike a spoločnosti vedeli včas odhaliť, zastaviť, premôcť," doplnil.

Šesť rokov od vraždy
Zobraziť galériu (27)
 (Zdroj: Facebook/Michal Šimečka • Progresívne Slovensko)

KDH hovorí o neodpustiteľnej vražde, ktorá zmenila Slovensko. Výročie si v parlamente pripomenula aj poslankyňa a predsedníčka Za ľudí Veronika Remišová. "Vládna koalícia pošliapala ich spomienku mafiánskou novelou zákona, kde mnohé skutky, o ktorých písal Ján Kuciak, budú premlčané," dodala. Výročie si na sociálnej sieti pripomenuli aj viacerí poslanci Národnej rady SR z klubu Slovensko, Za ľudí, KÚ.

Líder hnutia Slovensko Igor Matovič na spomienkovom podujatí povedal, že má pocit, ako keby mnohí z nás zabudli na to, čo títo dvaja ľudia obetovali pre to, aby Slováci žili v štáte, kde nevládne mafia. Pripomenul, že Kuciak celý svoj profesionálny život venoval odhaľovaniu zločinov vtedajšej vládnej moci. Dodal, že Kuciakov odkaz je dôležitý aj pre novinárov, ktorí by mali stále hľadať pravdu.

Šesť rokov od vraždy
Zobraziť galériu (27)
 (Zdroj: TASR/Barbora Vizváryová)

Podľa ministrov sa vražda zneužíva na politické účely

Téma vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice je zneužívaná na politické účely. "Každá smrť mladého človeka je tragickou udalosťou a aj toto bolo. Bývalá vláda aj všetky ostatné robili maximum pre vyšetrenie vraždy. Všetci by si mali uctiť ich smrť, ale nerobme z toho veľkú politickú tému," skonštatoval šéf rezortu financií Ladislav Kamenický Smer-SD. Minister spravodlivosti Boris Susko poukázal na to, že právne predpisy na Slovensku sú nastavené tak, aby ochránili všetky osoby na Slovensku vrátane novinárov.

"Je smutné, že to po šiestich rokoch nie je vyšetrené," poznamenal minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS). Dodal, že je to smutná vizitka Úradu špeciálnej prokuratúry a Národnej kriminálnej agentúry. 

Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) ministrove vyjadrenia odmieta. Vyšetrenie a postavenie obvinených pred súd označuje za excelentný výkon vyšetrovacieho tímu NAKA pod dozorom prokurátorov ÚŠP. Konštatuje to v stanovisku prokurátorov ÚŠP, ktorí prípad dozorujú. 

Pripomína, že obžaloba bola podaná len o niečo viac ako rok a pol po skutku a približne sedem mesiacov po vznesení obvinenia poslednému z obvinených po vykonaní masívneho množstva vyšetrovacích úkonov a obrovskom nasadení desiatok policajtov. "Ak je možné hovoriť o istom zdržaní vyšetrovania, tak len vo vzťahu ku kauze zvanej príprava úkladných vrážd prokurátorov, keď v istom období bola vec bez hlbšieho zmyslu a dôvodu pridelená mimo vyšetrovacieho tímu Kuciak, konkrétne na Úrad inšpekčnej služby," podotýka v stanovisku.

V kontexte rozsiahlosti spojených trestných vecí vraždy Kuciaka a prípravy vrážd prokurátorov nie je podľa ÚŠP možné považovať doterajšiu dĺžku konania za neprimeranú. "Vyšetrovatelia a operatívni pracovníci NAKA ani prokurátori ÚŠP nenesú zodpovednosť za obsah dvoch rozsudkov senátu Špecializovaného trestného súdu, ktoré predovšetkým determinujú doterajšiu dĺžku konania," odkazuje.

Šesť rokov od vraždy
Zobraziť galériu (27)
 (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Šéf rezortu vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) pripomenul, že vtedajší premiér Peter Pellegrini upokojil spoločnosť po vražde, vrátil renomé Slovenska a podarilo sa páchateľov potrestať a sú vo väzení.

Výročie si pripomína aj predsedníčka europarlamentu

Na šieste výročie vraždy slovenského novinára Jána Kuciaka jeho snúbenice Martiny Kušnírovej v stredu upozornila predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsolová. Šéfka europarlamentu na sociálnej sieti X uviedla, že inštitúcia, ktorú predstavuje, rodičom oboch zavraždených mladých ľudí sľúbila "pravdu, spravodlivosť a zodpovednosť".

"To sme sľúbili rodičom slovenského novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej pri vražde pred šiestimi rokmi. To zostáva našim záväzkom aj dnes. Chrániť novinárov, brániť slobodu médií a bojovať za demokraciu," vyhlásila Metsolová.

Spomeňme si, čo sa udialo a nasledovalo

21. február 2018 zavraždili v rodinnom dome vo Veľkej Mači novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú. Nikto o tom však v tom čase ešte ani len netušil. Až 25. februára našla polícia mŕtve telá zavraždeného páru. Na druhý deň policajný prezident Tibor Gašpar informoval verejnosť o vražde. Vtedajší generálny prokurátor Jaromír Čižnár sľubuje, že ak sa potvrdí, že Kuciak bol zavraždený pre svoju prácu, rozpúta peklo.

27. februára premiér Robert Fico (Smer-SD) za účasti ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) a policajného prezidenta Gašpara sľúbil odmenu milión eur za informácie vedúce k odhaleniu páchateľa alebo páchateľov vraždy.

Šesť rokov od vraždy
Zobraziť galériu (27)
 (Zdroj: Vlado Anjel)

V Bratislave sa následne začínajú organizovať zhromaždenia Za slušné Slovensko a neskôr sa pridávajú aj ďalšie mestá. Na tom prvom, ktoré sa konalo 9. marca v Bratislave, sa zišli desaťtisíce ľudí a účasť každým týždňom rekordne rástla. Účastníci žiadali dôkladné a nezávislé vyšetrenie vraždy a odstúpenie vlády.

Šesť rokov od vraždy
Zobraziť galériu (27)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Šesť rokov od vraždy
Zobraziť galériu (27)
 (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

13. marca polícia zadržala talianskeho podnikateľa Antonina Vadalu. Jeho meno sa spomínalo v poslednom článku zavraždeného Jána Kuciaka, ktorý redakcia Aktualít zverejnila až po vražde. Po jednom dni ho polícia prepustila.

Antonino Vadala
Zobraziť galériu (27)
Antonino Vadala  (Zdroj: TASR – František Iván)

15. marca Robert Fico skončil vo funkcii premiéra. Demisiu podala aj celá vláda. O sedem dní neskôr, 22. marca, prezident SR Andrej Kiska vymenoval novú vládu premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD). Ministrom vnútra sa stal Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD), ktorý ale o mesiac (16. apríla) oznámil rezignáciu po tom, ako sa mu nepodarilo odvolať policajného prezidenta Tibora Gašpara. Nahradila ho dovtedajšia štátna tajomníčka rezortu Denisa Saková (Smer-SD). 30. mája vymenovala Saková na post policajného prezidenta Milana Lučanského, ktorý od 1. júna nahradil Tibora Gašpara.

Šesť rokov od vraždy
Zobraziť galériu (27)
 (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

28. septembra obvinili Tomáša Szábóa, Miroslava Marčeka a Zoltána Andruskóa z obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy a z ďalších trestných činov. Neskôr sa postupne objavuje aj komunikácia medzi Marianom Kočnerom a Alenou Zsuzsovou. Policajné Lynx Commando zadrží v Komárne Zsuzsovú.

Objednávka vraždy za 50-tisíc eur a obvinenie Mariana Kočnera

1. októbra prokurátor z Generálnej prokuratúry SR informoval, že objednávka vraždy novinára bola za sumu 50-tisíc eur a ďalších 20-tisíc eur predstavovalo odpustenie dlhu. Objednávateľ tak zaplatil minimálne 70-tisíc eur. Prokurátor zároveň potvrdil obvinenie voči Szabóovi, Marčekovi, Andruskóvi a Zsuzsovej.

Polícia zadržala a obvinila z vraždy Kuciaka a jeho partnerky štyroch podozrivých. Medzi nimi je aj údajná objednávateľka Alena (hore vľavo), ktorá pracovala ako tlmočníčka pre Mariana Kočnera. Ďalšími obvinenými sú Tomáš Szabo (hore vpravo), Miroslav Marček (dole vľavo) a Zoltán Andruskó.
Zobraziť galériu (27)
Polícia zadržala a obvinila z vraždy Kuciaka a jeho partnerky štyroch podozrivých. Medzi nimi je aj údajná objednávateľka Alena (hore vľavo), ktorá pracovala ako tlmočníčka pre Mariana Kočnera. Ďalšími obvinenými sú Tomáš Szabo (hore vpravo), Miroslav Marček (dole vľavo) a Zoltán Andruskó.  (Zdroj: TASR/Dušan Hein, SITA/Jakub Julény, Topky)

4. marca 2019 obvinili Mariana Kočnera z objednávky vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. 11. apríla sa Miroslav Marček priznal, že strieľal na Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú.

21. októbra prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal na ŠTS v Pezinku obžalobu v prípade vraždy Kuciaka a Kušnírovej. Obžaloval Kočnera, Zsuzsovú, Szabóa, Marčeka a Andruskóa.

Zoltán Andruskó, obvinený zo sprostredkovania Kuciakovej vraždy, uzavrel so špeciálnym prokurátorom dohodu o vine a treste. Senát ŠTS odsúdil Andruskóa 30. decembra 2019 na 15 rokov odňatia slobody v strednom stupni stráženia. 

Zoltán Andruskó
Zobraziť galériu (27)
Zoltán Andruskó  (Zdroj: Topky/Maarty)

V roku 2020 sa začal súdny proces, Kočnera a Zsuzsovú oslobodili spod obžaloby

13. januára 2020 sa na ŠTS v Pezinku začal proces s obžalovanými z vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Miroslav Marček sa priznal k vraždám Kuciaka, Kušnírovej a podnikateľa Petra Molnára. Marian Kočner sa priznal k nedovolenému ozbrojovaniu a obchodovaniu so zbraňami. Skutok bol súčasťou obžaloby vo veci vraždy Kuciaka a Kušnírovej.

3. septembra ŠTS v Pezinku vyniesol rozsudok v kauze vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Mariana Kočnera a Alenu Zsuzsovú spod obžaloby oslobodil. Tomáša Szabóa uznal vinným, a to aj v prípade vraždy podnikateľa Petra Molnára a odsúdil ho na 25-ročný trest odňatia slobody. Súd zároveň odsúdil Kočnera na peňažný trest 5-tisíc eur alebo na náhradný trest väzenia päť mesiacov za nedovolené ozbrojovanie. Prokurátor ÚŠP podal voči rozsudku odvolanie.

Pojednávanie v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka.
Zobraziť galériu (27)
Pojednávanie v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka.  (Zdroj: TASR)

Až 2. decembra 2020 dostal Miroslav Marček za vraždu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a podnikateľa Petra Molnára trest odňatia slobody na 25 rokov s maximálnym stupňom stráženia. Rozhodol o tom senát Najvyššieho súdu SR. Kočnera 28. júna 2021 obvinili z objednávky prípravy vrážd súčasného generálneho prokurátora Maroša Žilinku, špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica a prokurátora Generálnej prokuratúry SR Petra Šufliarskeho.

Ďalší súdny proces v roku 2022

28. februára 2022 sa na ŠTS v Pezinku opätovne začal proces v kauze vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Ešte v ten deň proces prerušili. Najvyšší súd SR musel rozhodnúť o námietke zaujatosti podanej na sudkyňu Pamelu Záleskú. 22. marca vylúčil Najvyšší súd SR sudkyňu Záleskú z rozhodovania v kauze vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a prípravy vrážd prokurátorov. Na ŠTS v Pezinku sa opätovne začal proces 14. apríla v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a v prípade plánovanej vraždy prokurátorov.

Začalo sa pojednávanie v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.
Zobraziť galériu (27)
Začalo sa pojednávanie v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar, TASR/Jakub Kotian)

25. októbra uznali Tomáša Szabóa za vinného z prípravy úkladných vrážd prokurátorov. Od uloženia súhrnného trestu senát ŠTS v Pezinku upustil. Za dostatočný považoval nepodmienečný 25-ročný trest odňatia slobody, ktorý si Tomáš Szabó odpykáva za účasť na vražde Jána Kuciaka, Martiny Kušnírovej a tiež za spolupáchateľstvo v prípade úkladnej vraždy podnikateľa Petra Molnára. Rozhodnutie je právoplatné. 

Tomáš Szabó požiadal o konanie v jeho neprítomnosti.
Zobraziť galériu (27)
Tomáš Szabó požiadal o konanie v jeho neprítomnosti.  (Zdroj: Topky/Maarty)

19. mája 2023 oslobodil súd podnikateľa Mariana Kočnera spod obžaloby v prípade objednávky vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka i v kauze prípravy vrážd prokurátorov. Obžalovanú Alenu Zsuzsovú senát Špecializovaného trestného súdu v Pezinku uznal za vinnú, dostala súhrnný 25-ročný trest väzenia. Verdikt nie je právoplatný, o odvolaniach bude rozhodovať Najvyšší súd SR.

Súd rozhodol v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka (Zdroj: Topky/Maarty)

21. decembra 2023 si Najvyšší súd SR prevzal spis a písomný rozsudok Špecializovaného trestného súdu v prípade objednávky vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka i v kauze prípravy vrážd prokurátorov. "Predmetná vec napadla 8. decembra 2023 do senátu 2T, ktorý je v zmysle rozvrhu práce NS SR v tomto zložení: JUDr. Peter Paluda, JUDr. Dana Wänkeová, JUDr. Beáta Javorková," priblížila hovorkyňa odvolacieho súdu Alexandra Važanová.

Na mieste, kde zomreli, postavia Pamätník slobody slova

Trnavský samosprávny kraj realizuje postupné kroky k výstavbe Pamätníka slobody slova vo Veľkej Mači. Bude situovaný na pozemku, kde stál dom zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky. Na rok 2024 je podľa vyjadrenia predsedu TTSK Jozefa Viskupiča naplánované vypracovanie projektovej dokumentácie a vyhlásené bude verejné obstarávanie na zhotoviteľa. 

"Ráta sa aj so začiatkom stavebných prác," avizoval na webe TTSK. Cieľom je vytvoriť pietne miesto, ktoré ponesie silný odkaz pre budúce generácie. Vlani na jar sa uskutočnili búracie práce stavby.

Vo Veľkej Mači začali s búracími prácami. Na mieste domu zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej vyrastie pamätník
Zobraziť galériu (27)
Vo Veľkej Mači začali s búracími prácami. Na mieste domu zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej vyrastie pamätník  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Odstránená bola aj brána, ktorá je uložená v depozitári Vlastivedného múzea v Galante pre prípad, že by sa v budúcnosti našlo jej využitie.

Vo Veľkej Mači začali s búracími prácami. Na mieste domu zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej vyrastie pamätník
Zobraziť galériu (27)
Vo Veľkej Mači začali s búracími prácami. Na mieste domu zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej vyrastie pamätník  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Viac o téme: VýročieVraždaJán KuciakMartina Kušnírová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu