Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Teplé počasie má aj svoje výhody: Klesajú ceny elektriny a plynu! Aha, kto na tom môže ušetriť

(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Teplá zima a výdatné zrážky výrazne pomáhajú našim vodným elektrárňam. Klimatické podmienky ovplyvňujú aj cenu elektriny na burzách, ktorá od októbra minulého roku klesla takmer o polovicu. Slovenské domácnosti s regulovanými cenami to síce tento rok nepocítia, ťažiť z toho ale môžu firmy, ktoré nakupujú energiu na spotovom trhu.

archívne video

Mojou prioritou je zabezpečiť dostupné ceny energií pre domácnosti, podniky a verejný sektor, tvrdí Denisa Saková (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Cena elektriny pre Slovensko na pražskej burze PXE v piatok opätovne klesla, a to na 78,53 eura za megawatthodinu (MWh). Ešte v októbri sa pritom cena elektriny na tento rok blížila k 150 eurám/MWh. I keď pokles cien na burzách nemá vplyv na konečné účty za energie v domácnostiach s regulovanými cenami, môže znížiť náklady firiem, nakupujúcich energie na spotovom trhu. Pre slovenské domácnosti Slovenské elektrárne dodávajú silovú elektrinu na základe zmluvy so štátom v tomto roku za 61,2 eura/MWh.

Počasie praje našim vodným elektrárňam

Klimatická zmena a s ňou spojená teplá zima priniesla množstvo zrážok, čo malo za následok, že v januári vodné elektrárne vyrobili 284 912 MWh a pokorili 25-ročné maximum, informujú Slovenské elektrárne. „V porovnaní s minulým januárom je rozdiel na výrobe viac než 100 000 MWh. Hydrologické podmienky boli v posledných troch mesiacoch výdatné a vodáci sa ich zhostili perfektne. Zároveň nás čaká jar, topenie snehu a zrejme aj ďalšie dažde,“ uviedli elektrárne.

Zo Slovenských elektrárni je na Slovenku vyrobenej približne 72% všetkej elektriny. Okrem vodných elektrární majú aj tri jadrové bloky, jednu tepelnú a dve fotovoltické elektrárne.

Klesla aj cena plynu

Cena zemného plynu s dodávkou vo februári vo virtuálnom obchodnom uzle Title Transfer Facility v Holandsku klesla taktiež, a to na 24,82 eura/MWh. Na konci predošlého týždňa sa nachádzala na úrovni 27,11 eura/MWh. Napomáha tomu aj teplá zima a s tým súvisiace celkové zníženie spotreby zemného plynu spolu s väčšími dodávkami LNG. Plyn u nás štát dotuje, ak jeho cena vzrastie nad 25 eur/MWh.

Viac o téme: CenyPlynElektrina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu