Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Obrovská strata pre Slovensko: Zomrela významná bojovníčka za našu slobodu! Oplakáva ju aj prezidentka

Zobraziť galériu (8)
(Zdroj: archív, Facebook/Post Bellum SK / Príbehy 20. storočia)

BRATISLAVA – Veľká žena v ťažkých časoch nás navždy opustila. Vo veku 93 rokov zomrela jedna z posledných priamych účastníčok protifašistického odboja na Slovensku Anna Bergerová.

Pamätníčka odboja zomrela v pondelok 19. februára 2024. O jej úmrtí informoval Slovenský zväz protifašistických bojovníkov. Pripomenuli, že Bergerová bola posledná príslušníčka partizánskej brigády Čapajev a nesmierne zásadová protifašistická bojovníčka. „Vždy zásadovú, ale aj veselú,“ uviedli.

archívne video 

Prezidentka Zuzana Čaputová počas oslav 79. výročia SNP v areáli Múzea SNP v Banskej Bystrici (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Anna Bergerová, rod. Daňová sa narodila 3. marca 1930 v rusínskej obci Habura. „Moja puberta bola nenávisť voči Hitlerovi, snaha, aby bol koniec vojny a my slobodní,“ uviedla v spomienkach na svoju mladosť. Po tom, ako sa k nim do domu nasťahovali nemeckí vojaci, utiekli k partizánom.

Obrovská strata pre Slovensko:
Zobraziť galériu (8)

Bergerová sa pridala k povstaleckému oddielu Čapajeva ako 15-ročná. "Dostala som sa tam vďaka staršiemu bratovi, ktorý v roku 1939 odmietol bojovať proti bratom Poliakom," vysvetlila v minulosti. Zo začiatku nosila partizánom zbrane a pomáhala so získavaním informácií.

Po menšom incidente s nemeckým vojakom ďalej pomáhala pri ošetrovaní bojovníkov. "Nemec ma nezbil, len trochu buchol a začal mi krvácať nos. Keď tú krv videla moja mama, nedala si nič vysvetliť, išla za vedúcim oddielu a povedala, že do terénu chodiť nebudem, pretože už má vo vojne dvoch synov," vysvetlila Bergerová.

Odbojom však pre ňu boj proti fašizmu neskončil. „Až do konca sa aktívne angažovala v spoločenskom a politickom živote, kedy pri každej príležitosti, ako priama účastníčka vojny, šírila posolstvo mieru, vzájomnej pomoci a komunikácie ľudí a národov,“ napísalo o nej Post Bellum.

Obrovská strata pre Slovensko:
Zobraziť galériu (8)

Vďaka ľuďom ako ona žijeme v slobodne spoločnosti 

Smrť bojovníčky z čias Slovenského národného povstania zasiahla aj prezidentku Zuzanu Čaputovú. Tá mala možnosť stretnúť sa s ňou aj osobne. „Zomrela Anna Bergerová, priama účastníčka Slovenského národného povstania. Začiatkom novembra sme sa spolu s Annou Bergerovou rozprávali v Prezidentskom paláci. Na jej silné objatie nikdy nezabudnem. Dnes už nie je medzi nami. Vyjadrujem úprimnú sústrasť jej rodine a blízkym,“ uviedla na sociálnej sieti Facebook. „Pani Bergerová počas vojny pomáhala ako ošetrovateľka a so sestrou pracovali ako spojky. Tajne prenášali muníciu a získavali informácie pre odboj. Počas celého svojho života bola aktívna v protifašistických a partizánskych organizáciách a aj vďaka jej životnému príbehu sa podarilo odovzdávať spomienky na boj s fašistickým režimom a odkaz Slovenského národného povstania," pripomenula Čaputová. 

Obrovská strata pre Slovensko:
Zobraziť galériu (8)

"S hlbokou úctou spomínam na pani Annu Bergerovú, ktorá nás včera žiaľ navždy opustila. Pani Anna bola nielen priamou účastníčkou Slovenského národného povstania, ale aj ženou s veľkým a láskavým srdcom, ktorá svojím konaním a postojom stelesňovala to najlepšie z odkazu jednej z najvýznamnejších udalostí našej histórie," uviedol predseda parlamentu Peter Pellegrini. 

Obrovská strata pre Slovensko:
Zobraziť galériu (8)

"Je mi nesmiernou cťou, že som mal možnosť osobne sa s ňou stretnúť pred dvoma rokmi priamo na oslavách SNP v Banskej Bystrici. Na náš rozhovor nikdy nezabudnem, rovnako ako na stretnutie s ďalšími hrdinami, ktorí sa priamo postavili proti nespravodlivosti. Ich odvaha, vlastenectvo a viera v spravodlivosť sú nekonečným zdrojom inšpirácie pre nás, ktorí si vážime odkaz SNP. Príbehy všetkých, ktorí sa odvážne postavili proti fašizmu, nám pripomínajú, aké dôležité je postaviť sa za správnu vec, aj keď je to ťažké. A vždy budú symbolom odvahy a nezlomného ducha slovenského národa. Úprimnú sústrasť celej rodine a česť jej pamiatke," doplnil. 

Obrovská strata pre Slovensko:
Zobraziť galériu (8)

Nebola jediná z našich politikov, ktorá správu o úmrtí Anny Berganovej berie ťažko. Bratislavský župan Juraj Droba pripomenul, že vďaka nej máme dnes slobodu a mier. „Bola priamou účastníčkou protifašistického odboja, partizánkou a členkou oddielu čapajevovcov. Vďaka ľuďom, ako pani Anna Bergerová, dnes žijeme v slobodnej spoločnosti. Ďakujem za celú moju generáciu. Bolo mi cťou poznať Vás, odpočívajte v pokoji,“ napísal na sociálnej sieti.

Obrovská strata pre Slovensko:
Zobraziť galériu (8)

Exminister a šéf strany demokrati Jaroslav Naď na ňu spomína ako na človeka s nekonečným úsmevom na tvári, s optimizmom a zdravými názormi. „S pani Bergerovou sme sa stretli nespočetne krát. Pravidelne sa zúčastňovala podujatí, ktoré organizovalo MOSR či Múzeum SNP v súvislosti s rôznymi spomienkami na SNP či iné historické udalosti. Odpočívajte v pokoji pani Bergerová. Ďakujeme za všetko,“ uviedol.

Obrovská strata pre Slovensko:
Zobraziť galériu (8)

„Hrdinovia odchádzajú bez pátosu a so vztýčenou hlavou. Odchádzajú rovnako hrdo, ako hrdo žili,“ uviedol poslanec za SaS Juraj Krúpa.

 

Viac o téme: úmrtieOdbojSNPAnna Bergerová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu