Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

AKTUÁLNE Farmárske protesty už spôsobujú kolaps! Traktory zaplavili mestá, zablokovali aj prvý priechod

Veľké protesty farmámov začali Zobraziť galériu (15)
Veľké protesty farmámov začali (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA/PRAHA - Vodiči v slovenských mestách dnes pocítia viaceré obmedzenia v doprave spojené s pondelňajším protestom farmárov. Protesty sú naplánované na väčšine územia Slovenska pred sídlami Pôdohospodárskej platobnej agentúry. Protestuje sa aj v Česku. Stovky traktorov a ďalších poľnohospodárskych strojov prišli skoro ráno do Prahy kvôli protestu poľnohospodárov.

NAŽIVO Tlačová konferencia protestujúcich farmárov

Aktualizované 16:57

Traktory z Prahy odišli. Poľnohospodári so svojou technikou podľa českej polície odišli z hlavného mesta, premávka po pražskej magistrále je opäť plynulá. Časť ľudí zamierila na Malostranské námestie, kde sa situácia vyostrila a museli tam zasahovať aj ťažkoodenci. Niektorí poľnohospodári hovoria o ukradnutom proteste. Od pokračujúcej demonštrácie namierenej proti vláde sa dištancovali a z Prahy odišli.

Polícia o postupnom uvoľňovaní magistrály informovala krátko popoludní, hoci organizátori avizovali, že na mieste zotrvajú do 15.00 hod a následne budú do utorka protestovať pred Úradom vlády a do štvrtka na Malostranskom námestí. Časť farmárov však podľa niektorých médií odišla z Prahy nahnevaná.

Aktualizované 15:00 

Okamžité vyplatenie priamych platieb, najmä formou zálohových platieb, a úľavy sociálnych odvodov pre všetkých farmárov, to sú niektoré z hlavných požiadaviek farmárov, gazdov, roľníkov a poľnohospodárov, ktorí v pondelok protestovali na viacerých miestach Slovenska. Na tlačovej konferencii pred Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR v Bratislave to uviedol predseda Združenia vlastníkov pôdy a agropodnikateľov Slovenska Ján Jelen. "Cieľom protestu je poukázať na kritickú situáciu farmárov na Slovensku," priblížil Jelen s tým, že farmárom hrozia existenčné problémy. "Farmári sa dostali do existenčných problémov. Boli nízke ceny výkupu komodít a ešte k tomu nedostali priame platby, na ktoré majú nárok," doplnil predseda združenia.

AKTUÁLNE Farmárske protesty už
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Farmári tiež žiadajú odbúrať administratívnu záťaž či odstrániť diskrimináciu pri prenájme pôdy Slovenského pozemkového fondu. Požadujú tiež zriadiť register užívacích vzťahov k pôde a pripraviť finančné nástroje na podporu farmárov prostredníctvom výhodnejších úverov. Protestami chcú tiež vybojovať zelenú naftu pre všetkých farmárov či zákaz bezcolného dovozu poľnohospodárskych komodít z krajín mimo Európskej únie.

Protest farmárov sa v pondelok uskutočnil na viacerých miestach Slovenska pred sídlami Pôdohospodárskej platobnej agentúry. Podľa farmárov sa ho zúčastnilo vyše 300 účastníkov. Protesty sa konajú aj vo viacerých európskych mestách. Podporu farmárom vyjadrila tiež Únia autodopravcov Slovenska (UNAS). K protestujúcim sa, naopak, nepridala Vidiecka platforma, podľa ktorej sa záujmy organizátorov protestov nezhodujú s prioritami platformy.

AKTUÁLNE Farmárske protesty už
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Aktualizované 14:13 Počas pondelkového protestu malých farmárov v Trenčíne a jeho okolí nezaznamenala polícia žiadne narušenie verejného poriadku. TASR o tom informovala trenčianska krajská policajná hovorkyňa Ingrid Krajčíková. "V čase o 13.10 h bol traktorový protest farmárov, gazdov, poľnohospodárov a roľníkov ukončený bez narušenia verejného poriadku. Doprava bola riadená hliadkami polície, premávka bola s menšími dopravnými obmedzeniami," informovala hovorkyňa.

Do pondelkového protestu farmárov sa v Trenčíne zapojilo 20 malých farmárov so svojimi traktormi. Cieľom protestu je poukázať na problémy malých farmárov. Protestujúci z rôznych častí Trenčianskeho kraja odštartovali svoju jazdu v trenčianskej časti Nozdrkovce, pokračovali po novom cestnom moste a cez Inoveckú a Soblahovskú ulicu na Námestie sv. Anny pred budovu Pôdohospodárskej platobnej agentúry.

Aktualizované 13:45 Blokáda cesty k hraničnému priechodu vo Vyšnom Nemeckom je ukončená. Traktory uvoľnili cestu smerom z Ukrajiny na Slovensko. Pre TASR to potvrdila hraničná polícia aj protestujúci farmári. Poľnohospodári zo Zemplína zablokovali traktormi prístupovú cestu od hraničného priechodu Vyšné Nemecké od 12.00 h. Blokáda trvala hodinu. Poľnohospodárske stroje sa následne z hraníc presunú do Michaloviec.

AKTUÁLNE Farmárske protesty už
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Došla im trpezlivosť

Slovenským farmárom, gazdom, roľníkom a poľnohospodárom došla trpezlivosť a rozhodli sa, že svoju nespokojnosť dajú, po vzore ich kolegov z iných krajín, hlasne najavo v uliciach veľkých miest. Počas pondelkového dopoludnia protestujú pred sídlami Pôdohospodárskej platobnej agentúry. Cieľom protestu je podľa Združenia mladých farmárov na Slovensku - ASYF, poukázať na situáciu farmárov na Slovensku, ktorí sú obeťou nepredvídateľných rozhodnutí štátnych inštitúcií.

Poľnohospodári na traktoroch prechádzajú okolo Národnej rady SR v Bratislave (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Farmári zablokovali cestu k hraničnému priechodu Vyšné Nemecké

Protestujúci farmári zablokovali približne o dvanástej cestu k hraničnému priechodu Vyšné Nemecké. Blokáda trvala hodinu. Na proteste sa zúčastňujú zástupcovia poľnohospodárov zo Zemplína, z malých a rodinných fariem, ako aj mladí farmári. "Sme tu pre nespravodlivosť, ktorú pociťujeme. Vyplýva z postupu vlády voči farmárom. Deklarujú podporu poľnohospodárstvu a pritom nepodporujú," uviedol Juraj Hospodár, ktorý sa na organizácii protestu podieľal.

Na snímke kolóna poľnohospodárských strojov a traktorov v rámci celoslovenského protestu farmárov, gazdov, roľníkov a poľnohospodárov
Zobraziť galériu (15)
Na snímke kolóna poľnohospodárských strojov a traktorov v rámci celoslovenského protestu farmárov, gazdov, roľníkov a poľnohospodárov  (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

Hovorkyňa Riaditeľstva hraničnej a cudzineckej polície v Sobranciach Agnesa Kopernická uviedla, že na mieste sú pripravení policajti, ktorí budú dohliadať na dodržiavanie verejného poriadku. Zvyšok kolóny protestujúcich farmárov sa postupne presunie späť do Michaloviec, odkiaľ predpoludním vyrazilo vyše 15 poľnohospodárskych strojov.

Farmári zo Zemplína vyrazili blokovať hraničný priechod s Ukrajinou (Zdroj: TASR/Roman Hanc)
Obmedzenia v doprave

"Policajný zbor prijal viaceré bezpečnostné opatrenia. Na miestach presunov budete vidieť viac policajtov, ktorí budú zabezpečovať verejný poriadok a usmerňovať dopravu," informuje polícia na sociálnej sieti. 

AKTUÁLNE Farmárske protesty už
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

  • V Bratislave bude presun poľnohospodárov prebiehať po 10:00 h po Lamačskej ceste smer Mlynská dolina, cez Búdkovú ulicu, Mudroňovu ulicu smer Palisády, následne budú pokračovať po Štefánikovej ulici, Šancovej ulici, Trnavskej ceste, Bajkalskej ulici, Prievozskej ulici až na Hraničnú ulicu. V čase medzi 10:30 – 12:00 h môže dôjsť k obmedzeniu cestnej premávky na Búdkovej ulici, pred Národnou radou SR a na ulici Palisády. Po 12:00 h môže v Brdôjsť k obmedzeniu cestnej premávky na Dobrovičovej ulici pred Ministerstvom pôdohospodárstva SR.
  • V Trenčíne sa obmedzenia vodičov dotknú v čase od 9:30h do 12:00h na trase Trenčín - Nozdrkovce. 
  • Protestná jazda poľnohospodárov bude od 12:00h do 16:00h prebiehať v meste Levice po uliciach Ku Bratke, Saratovská, Kpt. J. Nálepku, Červenej Armády, Bernolákova, Čsl. Armády, Nám. Hrdinov, F. Engelsa, P.O. Hviezdoslava, Turecký rad, Koháriho, Kozmálovská cesta, M.R. Štefánika, Dopravná, L. Štúra, Nádražný Rad.
  • Od 9.00 do 14.00 h sa očakáva obmedzenie v okolí obce Liesek v okrese Tvrdošín, Námestova, Ružomberka a Kraľovian. Farmári sa budú postupne presúvať do Dolného Kubína.
  • Protestná jazda farmárov pri Martine bude od 12.00 do 15.00 h na trase Sklené - Turček - Kremnické Bane - Turček - Turčianske Teplice, Turčiansky Michal - Turček - Kremnické Bane - Turček - Sklené. V Žiline budú policajné hliadky situáciu monitorovať.
  • Vo Zvolene sa bude asi 50 traktorov presúvať od 10:00 po 14:00 hod. po miestnej komunikácii od kruhového objazdu Ul. Janka Jesenského po autobusovú stanicu.
  • V Prešove je akcia naplánovaná na čas od 10:00 hod do 16:00 hod. cez trasy Lipany – Sabinov – Prešov, Bardejov – Raslavice – Kapušany – Prešov, Vranov nad Topľou – Kapušany - Prešov a Stará Ľubovňa – Spišská Belá – Kežmarok - Poprad
  • V Košiciach začiatok o 10:00 pri predajni CBA v Haniske. Trasa: budova PPA na Moldavskej ulici v Košiciach - Šebastovce, ul. Osloboditeľov - na mostoch VSS odbočia doľava na ul. Alejovú - na kruhovom objazde odbočia doprava na ul. Moldavskú  

Účastníkov cestnej premávky požiadala polícia o trpezlivosť pri prechádzaní uvedených úsekov, ohľaduplnosť a rešpektovanie pokynov polície.

Do pondelkového protestu farmárov sa v Trenčíne zapojilo 20 malých farmárov so svojimi traktormi. Cieľom protestu je poukázať na problémy malých farmárov. Informoval o tom farmár z Čachtíc a koordinátor protestu Peter Sučanský. "Chceme poukázať na to, že sme tu aj my. Že tu nie sú iba veľkí poľnohospodári, ktorí budú štrajkovať vo štvrtok a ktorí nás nechcú do štrajku. Toto je štrajk malých farmárov, vo štvrtok to bude štrajk miliardárov," zdôraznil Sučanský.

Do protestu v Trenčíne sa zapojilo 20 malých farmárov z Trenčianskeho kraja (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

Najväčší protest príde vo štvrtok

Vo štvrtok 22. februára má potom Slovensko zažiť najväčšie farmárske protesty v histórii. Na cesty po celej krajine podľa plánov vyrazí až približne dvetisíc traktorov a najmä doprava v centrách väčších miest bude na istý čas úplne zablokovaná. V tomto prípade má ísť protesty slovenských poľnohospodárov namierených proti politike európskych orgánov, najmä Európskej komisie a Európskeho parlamentu.

Slovenskí farmári sú pripravení pridať sa k protestom európskych kolegov (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Prahu zaplavili traktory

Už pred šiestou hodinou dorazili českí protestujúci pred ministerstvo pôdohospodárstva, kde chcú ministrovi Markovi Výbornému odovzdať list so svojimi požiadavkami.  Protestná jazda farmárov čiastočne zablokovala pražskú magistrálu a v centre Prahy na chvíľu obmedzila premávku električiek. Väčšie dopravné problémy však zatiaľ nespôsobila. Organizátori akcie uvádzali, že by dnes mohlo do Prahy prísť 600 až 1 000 traktorov a ďalších strojov, niekoľko desiatok účastníkov z regiónov ale nakoniec jazdu odriekli.  

Podľa vopred ohláseného plánu organizátorov prichádzali farmári do mesta z viacerých strán. Pražský primátor Bohuslav Svoboda povedal Českej televízii, že bola zaznamenaná aj jedna nehoda traktora, ale bez vážnejších následkov.

Do Prahy smeruje asi 500 kusov poľnohospodárskej techniky, uviedla okolo 05: 30 polícia na sieti X.

Pražský magistrát ľudí pred protestom varoval, aby v pondelok do hlavného mesta nechodili, ak nemusia. Ak je to nevyhnutné, aby použili vlak. Pražský dopravný podnik podľa svojich slov maximálne posilnil dispečing, ktorý situáciu nepretržite monitoruje a podľa vývoja bude dopravu operatívne riadiť. Zároveň sú na všetkých linkách metra pripravené záložné vlaky, ak by bolo potrebné posilniť prepravnú kapacitu.

Podľa českého ministra majú organizátori politické ciele

Ranný príchod k ministerstvu poľnohospodárstva sprevádzali protestujúci trúbením. Demonštranti majú na svojich strojoch nápisy ako "Stop byrokratickému teroru" alebo "Zachráňme zomierajúce poľnohospodárstvo". Protestujúci chcú dopoludnia odovzdať ministrovi pôdohospodárstva list s požiadavkou, aby česká vláda odstúpila od Green Dealu, teda únijnej Zelenej dohody pre Európu.

Minister Výborný povedal, že uprednostňuje skôr rokovanie pri okrúhlom stole ako protest na uliciach. Organizátori, ku ktorým patrí predseda Odborového zväzu pracovníkov poľnohospodárstva a výživy a Asociácie slobodných odborov Bohumír Dufek alebo bývalý prezident Agrárnej komory ČR Zdeněk Jandejsek, podľa ministra sledujú vlastné politické ciele a poľnohospodárov nezastupujú.

Chápem problémy poľnohospodárov, organizátori ich ale zneužili, tvrdí český minister poľnohospodárstva Marek Výborný (Zdroj: TASR/Barbora Vizváryová)

Veľké odborové organizácie ako Agrárna komora, Poľnohospodársky zväz a Asociácia súkromného poľnohospodárstva sa od akcie dištancovali. S požiadavkami tohto protestu sa nestotožňujú a chcú sa zapojiť až do štvrtkového medzinárodného protestu, ktorý bude aj na hraniciach so SR.

Viac o téme: SlovenskoProtestPrahaFarmári
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu