Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

KDH žiada vládu, aby stiahla novelu zákona o ochrane oznamovateľov

(Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Opozičné KDH vyzvalo vládu, aby stiahla novelu zákona o ochrane oznamovateľov. Hnutie tvrdí, že ak by parlament legislatívu schválil, vrátilo by to Slovensko do normalizačných čias.

KDH tvrdí, že novela hádže polená pod nohy v prípade oznamovania korupcie či porušovania zákona. Preto žiada jej stiahnutie a v prípade dopracovania žiada dať novelu do riadneho medzirezortného pripomienkového konania.

archívne video

KDH posiela premiérovi SR výzvu na zvolanie okrúhleho stola týkajúceho sa výstavby národnej koncovej nemocnice v Bratislave (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

"Vláda narúša bezpečnosť Slovenska svojou trestnou novelou a pokračuje ďalej s týmto normalizačným zákonom o ochrane oznamovateľov, ktorý v aktuálnom návrhu dokonca berie retroaktívne ochranu už aj tým oznamovateľom, ktorým už raz bola daná," vyhlásil v stanovisku predseda KDH Milan Majerský. 

Vládna novela o ochrane oznamovateľov je na programe aktuálnej schôdze Národnej rady (NR) SR. Vláda ju odsúhlasila ešte vlani v decembri a žiada ju prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní. Z návrhu okrem iného vyplýva, že ochrana pre oznamovateľov závažnej protispoločenskej činnosti by sa viac nemala poskytovať príslušníkom Policajného zboru. V súvislosti s poskytnutím ochrany v rámci trestného konania sa v novele navrhuje zaviesť možnosť preskúmať rozhodnutia prokurátora o udelení ochrany zamestnancovi na žiadosť zamestnávateľa.

Viac o téme: LegislatívaVládaSlovenskoKDHOchrana oznamovateľov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu