Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Pri rozhodovaní o nemocniciach v Bratislave a Martine chýbali vecné podklady

Univerzitná nemocnica Martin
Univerzitná nemocnica Martin (Zdroj: Dôvera)

BRATISLAVA - O výstavbe nových univerzitných nemocníc na bratislavských Rázsochách a v Martine v rámci plánu obnovy sa rozhodovalo bez vecných podkladov. Ukázala to kontrola pripravenosti realizácie projektov Najvyšším kontrolným úradom (NKÚ) SR.

"V konečnom dôsledku rozhodnutia vlády neboli v týchto prípadoch urobené na základe vecných a odborne podložených materiálov, na základe poznania realizačných projektov, ale viac-menej išlo len o politické rozhodnutie," skonštatoval predseda úradu Ľubomír Andrassy. 

archívne video

KDH posiela premiérovi SR výzvu na zvolanie okrúhleho stola týkajúceho sa výstavby národnej koncovej nemocnice v Bratislave (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Ako poukázal, pri rozhodovaní vlády boli oba projekty v nízkom štádiu rozpracovanosti a existovali len prediktívne, odhadované rozpočty, ktoré nezohľadňovali reálne investičné náklady a neexistoval ani podrobný časový harmonogram súvisiaci s výstavbou nemocníc. Ministerstvo zdravotníctva pri kontrole však argumentovalo, že v júli 2022 došlo k zaradeniu výstavby oboch nemocníc medzi projekty financované z plánu obnovy na základe odborných záverov ich hodnotenia externou spoločnosťou. 

Ak by boli v procese rozhodovania vyžadované od kompetentných zamestnancov ministerstva všetky zásadné informácie, tí, ktorí rozhodovali, by podľa kontrolórov dospeli k záveru, že minimálne bratislavský projekt Rázsochy nie je možné v rámci pravidiel plánu obnovy realizovať a martinský projekt by obsahoval sériu významných rizík ohrozujúcich jeho úspešnú realizáciu.

Vláda by mala urobiť komplexnú analýzu

"Vláda by mala aj na základe našich zistení urobiť komplexnú analýzu realizovateľnosti investičných projektov zaradených do plánu obnovy a prípadne rozhodnúť o presmerovaní financií pri projektoch, ktoré nie sú dostatočne pripravené. Čas na zmenu a následne na spustenie a ukončenie významných infraštruktúrnych, ekologických či rozvojových projektov z európskeho plánu obnovy sa totiž rýchlo kráti," upozornil predseda NKÚ. 

Pri kontrole sa tiež ukázalo, že rezort zdravotníctva porušil zákon o mechanizme na podporu obnovy a odolnosti, keď nedodržiaval pri projekte Rázsochy ani plnenie krízových opatrení. Podľa úradu preto treba zvážiť aj novelizáciu zákona, aby sa jasne stanovili časové lehoty pri zavádzaní a následne manažovaní krízových opatrení. "Na základe našich zistení môžeme konštatovať, že fatálne zlyhala príprava projektových dokumentácií, krízové riadenie a úplne absentovali základné nástroje vnútornej kontroly," dodal Andrassy.

Ministerstvo zdravotníctva nemá personálne a odborné kapacity

Kontrolóri tiež zistili, že ministerstvo zdravotníctva nemá personálne a odborné kapacity na riadenie veľkých investičných projektov. Za najzávažnejšie zistenie v rámci riadenia strategického projektu označili, že v rámci rezortu paralelne prebiehalo niekoľko náročných procesov, ktoré v konečnom dôsledku zastrešovala len jedna osoba. "Národná autorita pre externú kontrolu odporúča vláde, aby zaviazala ministerstvo zdravotníctva vytvoriť osobitnú organizáciu, napríklad ako to funguje v rámci rezortu dopravy, hospodárstva či životného prostredia, ktorá bude profesionálne zabezpečovať projektovú prípravu, inžiniering a taktiež realizáciu veľkých projektov," dodal šéf NKÚ SR.

V súvislosti s plánovanou výstavbou v bratislavskej lokalite Rázsochy odporúča úrad vedeniu ministerstva zdravotníctva, aby sa v rámci vnútorného auditu komplexne posúdili otázky zákonného a hospodárneho využitia štátnych prostriedkov. Na základe výsledkov kontroly by mohla byť vyvodená osobná zodpovednosť voči tým, ktorí pri príprave zlyhali. Ako poukázali, len v rokoch 2017 až 2023 sa na projekt vynaložilo bezmála 24 miliónov eur. Na výstavbu národnej nemocnice v Bratislave malo ísť z plánu obnovy viac ako 280 miliónov eur, ale tento zámer sa nepodaril naplniť. Financie sa presmerovali na výstavbu nemocnice F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici.

Viac o téme: NemocnicaPodkladyMartinNajvyšší kontrolný úradBratislava
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu