Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Smeru sa nepáčia výroky komentátora Šimečku o Slovákoch: Podali trestné oznámenie, jeho syn z PS reaguje

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady (NR) SR a predstavitelia Smeru-SD podali na Generálnej prokuratúre (GP) SR trestné oznámenie na Martina Šimečku pre možný trestný čin hanobenia národa. Týka sa jeho výrokov o zbabelom slovenskom národe. Predstavitelia Smeru-SD apelovali aj na jeho syna a lídra PS Michala Šimečku, aby sa voči takýmto vyjadreniam vyhradil. Hovoria o nastavení červených čiar a rozdeľovaní spoločnosti.

"Je to len zbytočné a nedôstojné prilievanie oleja do ohňa," povedal na adresu výrokov Šimečku staršieho vedúci Úradu vlády SR Juraj Gedra (Smer-SD). Tvrdí, že tieto výroky prekročili hranicu trestnoprávnej zodpovednosti, poukázal na skutkovú podstatu trestného činu hanobenia rasy a národa. Gedra upozornil aj na rozdelenie spoločnosti a atmosféru v nej. Takéto vyjadrenia podľa neho nemajú intelektuálnu ani spoločenskú hodnotu, ktorá by nejako nastavovala zrkadlo spoločnosti.

aktuálne video

Podanie trestného oznámenia na Martina Šimečku stranou Smer-SD (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Vyzval preto aj predsedu PS, aby sa vymedzil voči výrokom svojho otca a aby ho zastavil v takýchto vyjadreniach o ľuďoch, ktorí majú iný názor na vývoj na Slovensku. Chce, aby viedli skôr k vzájomnému rešpektu a tolerancii. Apeloval na odsúdenie podobných vyjadrení o slovenskom národe. "Toto nie je cesta ako budujeme národné povedomie, skôr si podrážame nohy my tu doma," podotkol.

Smeru sa nepáčia výroky
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

"Smer-SD ovládol políciu, ide ovládnuť Slovenskú informačnú službu, teraz útočí na nezávislých novinárov. A úplne nezmyselne do toho zaťahuje aj mňa ako opozičného politika. Je to lacná demonštrácia sily a pokus o odpútanie pozornosti od ich vlastných káuz," reagoval predseda PS. Pripomenul, že jeho otca za názory prenasledovali aj režimy v minulosti. Pýta sa, či predstavitelia Smeru-SD nemajú nič lepšie na práci za peniaze daňových poplatníkov než šikanu novinárov. "Ľudia na Slovensku čelia desiatkam vážnych problémov, ktorými by sa mohli a mali títo politici venovať prioritne," podotkol.

Na situáciu reaguje aj Šimečka starší

"Nemám k tomu čo povedať, je to na smiech podľa môjho názoru. Na druhej strane to chápem ako pokračovanie politiky tejto vlády, ktorá chce zastrašovať novinárov. Nie je to po prvý raz, nie som žiadna výnimka. Myslím si, že mnou to nekončí, že prídu ďalší. Je to pokus o zastrašenie. Iba odkazujem všetkým svojim kolegom, aby sa nebáli," reagoval Šimečka starší, ktorý aktuálne píše pre Denník N.

Viac o téme: Trestné oznámenieSmer-SDGenerálna prokuratúra SRMartin ŠimečkaSlovenský národ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu