Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Návrh zákona o strategických investíciách obmedzuje práva vlastníkov, uvádza SaS

Ondrej Dostál
Ondrej Dostál (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Návrh zákona o strategických investíciách neprimerane zasahuje do vlastníckych práv a obmedzuje procesné práva vlastníkov v rámci vyvlastňovacieho konania. Uviedol to v stredu na tlačovej konferencii poslanec Národnej rady SR Ondrej Dostál za stranu SaS.

"Taktiež sa má výrazne oslabiť postavenie účastníkov v konaní posudzovania vplyvov na životné prostredie či v stavebnom konaní. Vo vzťahu k procesu verejného obstarávania (VO) bude navrhnutý osobitný režim, ktorý nezabezpečí transparentný nediskriminačný spôsob výberu uchádzačov," priblížil Dostál. Podotkol, že sa argumentuje potreba prijať návrh v skrátenom legislatívnom konaní, keďže sa má odstrániť transpozičný deficit. Taktiež sa transponuje smernica Európskeho parlamentu a rady o zefektívňujúcich opatreniach na dosiahnutie pokroku pri realizácii transeurópskej dopravnej siete TEN-T. "Sám navrhovateľ však priznáva, že iba časť návrhu zákona sa týka projektov TEN-T," dodal Dostál s tým, že to namietali aj v pripomienkovom konaní.

archívne video 

Tlačová konferencia strany SaS na tému: 100 dní prešľapov Ficovej vlády (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Neprijateľné v akomkoľvek konaní

"Čiže idú vám zobrať váš majetok, idú vás vyvlastniť a vy prídete o možnosť odvolať sa voči tomu a budete mať možnosť iba mimoriadnych opravných prostriedkov alebo sa obrátiť na súd," uzavrel Dostál s tým, že je to neprijateľné v akomkoľvek konaní a najmä v konaní, kde sa rozhoduje o vlastníctve. Spoluiniciátor hromadnej pripomienky Martin Golian dodal, že Ministerstvo dopravy SR žiadali, aby nemenilo zákon o VO týmto zákonom, ale aby ho nechalo prejsť riadnym medzirezortným pripomienkovým konaním.

archívne video 

SaS, KDH a Hnutie Slovensko zvolávajú mimoriadny výbor z dôvodu kritickej situácie v slovenskom poľnohospodárstve (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Jednými zo zásadných zmien, ktoré zákon o strategických investíciách prináša, je podľa neho rušenie inštitútu žiadosti o nápravu, obmedzovanie podávania námietok a vytváranie útvaru dohľadu a podpredsedu Úradu pre verejné obstarávanie pre strategickú agendu. Minister dopravy Jozef Ráž (nominant Smer-SD) v stredu po rokovaní vlády uviedol, že zákon o strategických investíciách by mohol prípravné a povoľovacie procesy významných stavieb na Slovensku skrátiť rádovo na dva - tri roky.

Cieľom zákona je uľahčiť investorom, ktorými môžu byť len štát alebo vybrané subjekty verejnej správy či spoločnosti vo vlastníctve štátu, uskutočniť investície, ktoré majú byť významné pre Slovensko. Zmeny by sa mali dotknúť napríklad vyvlastňovacieho konania, povoľovacích procesov i verejného obstarávania strategicky významných projektov.

Viac o téme: InvestícieSaSPráva vlastníkov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu