Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Šokujúce rozhodnutie: Koalícia pri novele Trestného zákona ustúpila! Fico sa teraz obracia na prezidentku

Robert Fico Zobraziť galériu (2)
Robert Fico (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Premiér Robert Fico (Smer-SD) vyzýva prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby pri vetovaní novely Trestného zákona navrhla 20-ročnú premlčaciu lehotu pri trestných činoch proti životu a zdraviu, slobode a ľudskej dôstojnosti a rodine a mládeži.

"Koalícia sa bude touto pripomienkou zaoberať a opakujem napriek tomu, že je presvedčená o správnosti svojho návrhu, je pripravená prípadnému návrhu prezidentky v uvedenom rozsahu aj vyhovieť," povedal Fico.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová prijala zástupcov Slovenského Červeného kríža
Zobraziť galériu (2)
Prezidentka SR Zuzana Čaputová prijala zástupcov Slovenského Červeného kríža  (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Zároveň poukázal na to, že premlčacia lehota pri trestnom čine znásilnenia bola v rokoch 1961 až 2005 desať rokov a až potom ju vláda Mikuláša Dzurindu zvýšila na 20 rokov. "Tak ako sme sa rozhodli zmierniť niektoré drakonické trestné sadzby zavedené v roku 2005, za odborne správne sme považovali vrátiť naspäť aj premlčaciu dobu pri znásilnení na desať rokov, aby motivovala ženy, obete sexuálneho násilia, oznamovať tieto zločiny v čase, kedy je možné ich vyšetriť," skonštatoval premiér.

Prezidentka potvrdila naše pripomienky k návrhu Trestného zákona, tvrdí Progresívne Slovensko (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Opozícia podľa neho nemala k tejto téme dostatok argumentov a spustila preto minulý týždeň v parlamente emotívne divadlo. Fico to označil za farizejské, keďže za týždne rokovania o Trestnom zákone nepredložila k premlčacím lehotám ani jeden pozmeňujúci návrh.Novelu Trestného zákona schválil poslanci v skrátenom konaní minulý týždeň. Vyplýva z nej zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry, skrátenie trestných sadzieb a premlčacích lehôt a zníženie hranice škôd pri majetkovej trestnej činnosti.

Viac o téme: Trestný činRobert FicoZuzana ČaputováPremlčacia doba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu