Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Boj o prezidentský palác sa vyostruje: Pellegrini naložil Korčokovi! Vytočil ho tento argument

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Topky/Ján Zemiar, TASR - Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Prezidentský kandidát Peter Pellegrini zásadne nesúhlasí s názorom svojho konkurenta v boji o prezidentský palác Ivana Korčoka. Ten by privítal, keby sa v rámci Európskej únie zrušilo právo veta. Pellegrini to považuje za veľmi nebezpečné pre národnoštátne záujmy slovenskej republiky.

Podpora slovenskej suverenity vedie podľa Korčoka cez silnejšiu pozíciu EÚ. "Tento argument v plnej miere odhaľuje jeho priority, ako aj spôsob myslenia. Zjavne sa nezbavil uvažovania, že akékoľvek iné záujmy sú mu prednejšie, ako národnoštátny záujem Slovenskej republiky. Nezáleží mu na vlastnej krajine a ľuďoch, ktorí tu žijú,“ pustil sa do Korčoka ostro Peter Pellegrini.   

Pellegrini si zaspomínal aj na časy, kedy sa ako predseda vlády zúčastňoval európskych summitov. "Bol som hrdý na to, že aj hlasovanie menšieho štátu, akým je Slovensko, má rovnakú váhu ako napríklad hlas Nemecka alebo Francúzska. Veľké štáty museli pozorne počúvať naše výhrady. Stačí spomenúť napríklad tému migrácie,“ uviedol vo svojom videu predseda Národnej rady SR.

Peter Pellegrini
Zobraziť galériu (2)
Peter Pellegrini  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Vzájomne rešpektujúci dialóg vytvára podľa neho z Európskej únie ojedinelý projekt, ktorý je inšpiratívny aj vo svete. “Preto nikdy nesmieme na túto výsadu právo veta rezignovať. Ivan Korčok sa týmto názorom zjavne snaží zapáčiť veľkým hráčom. Nechce sa mu ako prípadnej hlave štátu viesť rovnocenný dialóg, ale chce prijímať rozhodnutia silnejších. Je to možno pohodlnejšie, ale doslova devastačné pre Slovenskú republiku a ďalšie menšie štáty EÚ,“  doplnil Pellegrini.

Peter Pellegrini: Slovensko je pre mňa vždy na prvom mieste (Zdroj: Facebook/Peter Pellegrini)

Korčok hovorí o silnejšej EÚ

Ivan Korčok v rozhovore pre Postoj uviedol, že ak budeme pod rúškom suverenity a zachovania práva veta naďalej takto postupovať, budeme vo svete absolútne bezvýznamní. "Pretože právo veta nás núti ísť do najnižšieho spoločného menovateľa. Začnime ľuďom vysvetľovať, že podpora slovenskej suverenity aj v zahraničnej oblasti vedie cez silnejšiu pozíciu EÚ vo svete,“ povedal.

"Sme bezvýznamní v najbližšom regióne, spoločnú pozíciu nemáme na Blízkom východe, južnom Kaukaze, v Strednej Ázii a tak ďalej. Ľpieť na niečom ako dogme bez toho, aby sme zvážili, že vo svete nikoho náš názor nezaujíma a v kritických momentoch sa všetko zužuje na právo veta, podľa mňa nie je slovenským záujmom,“ myslí si Korčok.

Reakcia Ivana Korčoka: 

Viac o téme: Peter PellegriniIvan Korčok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu