Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Deti v školách potrebujú učiteľov, ktorí sa majú dobre, upozornila psychologička

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Deti v školách potrebujú učiteľov, ktorí sa majú dobre. Následne môžu pozitívne ovplyvniť aj životy žiakov. Uviedla to psychologička Mária Jaššová, ktorá sa venuje téme psychologického bezpečia.

"Je potrebná podpora učiteľov i ich sebastarostlivosť, poznať dlhodobejšie stratégie rozvoja vlastného well-beingu a tiež rýchle stratégie na aktuálne sebaupokojenie v náročných chvíľach," zdôraznila s tým, že to následne vedia priniesť aj deťom.

archívne video

Miriam Lexmann o debate so stredoškolákmi o ľudských právach a slobodách (Zdroj: TASR/Veronika Mihaliková)

Medzinárodný prieskum podľa psychologičky ukazuje, že slovenská spoločnosť je veľmi motivovaná výkonom a úspechom. "Well-being nevyšiel ako dôležitá hodnota," upozornila. To sa podľa nej pravdepodobne odráža aj v slovenských školách. Ako poznamenala, následok nedostatočnej podpory posilňovania duševného zdravia u detí je viditeľný už dnes. "Narastá počet detí s úzkosťami a depresiami, učitelia hovoria o nízkej odolnosti detí a ich neochote popasovať sa s náročnejšími úlohami," uviedla.

Ľudia podľa psychologičky dokážu odolávať náročným časom, keď sa naučia prekonávať výzvy a budú posilňovať schopnosti v primerane zaťažujúcich úlohách. Dodala, že potrebné je však tiež mať možnosť návratu k pokoju, oddychu a k zdrojom. "Starostlivosť o well-being detí, ich rodičov, učiteľov i všetkých je práve takýmto zdrojom, vďaka ktorému potom vieme lepšie čeliť životu," uzavrela.

Viac o téme: ŠkolyPsychologičkaUčiteliaMária Jaššová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu