Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Novelu trestného zákona podporili aj vplyvní podnikatelia: Klub 500 stojí na strane vládnej koalície

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Facebook/Polícia SR, TASR/Pavel Neubauer)

BRATISLAVA - Klub 500 podporuje prijatie novely Trestného zákona, ktorá bola predmetom rokovania výborov Národnej rady Slovenskej republiky, niekoľkotýždňovej diskusie na verejnosti a ktorá bude predmetom druhého a tretieho čítania Národnej rady, informovali v tlačovej správe, pod ktorou sa podpísal samotný predseda klubu Vladimír Soták.

archívne video: Soták o energetickej kríze

Soták o energetickej kríze: Hrozia nám problémy s dodávkami plynu a elektriny (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

„Klub 500 je presvedčený, že súčasný spôsob aplikácie Trestného zákona sa prežil, zvyšovanie trestov neprinieslo avizovaný výsledok a do jeho filozofie je nevyhnutné zaviesť nový, lepší a spravodlivejší systém, ktorý je obdobný ako v krajinách EÚ. Klub 500 preto plne podporuje zámer, ktorý predstavila vláda Slovenskej republiky a ktorého cieľom je popri trestoch odňatia slobody v odôvodnených prípadoch preferovať nižšie tresty odňatia slobody súbežne s nahradením škody a uložením peňažných sankcií,“ informoval klub v oficiálnom stanovisku.

Novelu trestného zákona podporili
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

Podľa predstavenstva klubu je súčasné nastavenie legislatívy výrazne prísnejšie, ako je tomu v iných členských krajinách Európskej únie. „Slovenská republika sa aplikovaním súčasnej trestnej politiky, ktorá preferuje väzenie pre odsúdeného, dostala do stavu, kde má tretí najvyšší počet väzňov na 100-tisíc obyvateľov v rámci EÚ. Priemer Európskej únie v roku 2021 bol 113 väzňov, Slovenská republika mala 185 väzňov a napríklad Nemecko 69 väzňov a Fínsko len 51 väzňov na 100-tisíc obyvateľov,“ odôvodnili svoje stanovisko.

Dodávajú, že už v roku 2021 apelovali na potrebu zmien v trestnej politike. Pripomenuli, že aj samotný klub má skúsenosti so „zneužívaním trestného zákona“.

„Základnou zásadou trestnej politiky a jej vyjadrenia v zákone je, že samotné udelenie trestu má byť spravodlivé a primerané okolnostiam za ktorých bol trestný čin spáchaný. Cieľom celého trestnoprávneho systému vrátane väzenia má byť aj náhrada škody a primeraný trest, ktorého výsledkom má byť prevýchova a náprava odsúdených tak, aby sa mohli vrátiť do spoločnosti ako zodpovední občania,“ uzavreli vo svojom stanovisku.

Novelu trestného zákona podporili
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Viac o téme: Klub 500Trestný zákonVladimír SotákNovela trestného zákona
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu