Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Avizované zmeny pri Trestnom zákone sú len smiešne sľuby koalície, myslí si Grendel

Gábor Grendel
Gábor Grendel (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Avizované pozmeňujúce návrhy pri novelizácii Trestného zákona sú len smiešne prísľuby od koalície. Vyhlásil to poslanec Národnej rady (NR) SR Gábor Grendel (Slovensko, Za ľudí, KÚ). Opoziční predstavitelia z PS, KDH a SaS pozývajú verejnosť na ďalšie protesty, ktoré sa budú konať vo štvrtok 1. februára.

Grendel po hlasovaní, ktorým poslanci v piatok posunuli novelu do druhého čítania, pripomenul slová predsedu parlamentu Petra Pellegriniho (Hlas-SD), že nebudú obmedzovať diskusiu. Rozprava k tomuto bodu bola totiž skrátená. Avizované pozmeňujúce návrhy v druhom čítaní označil za smiešne prísľuby na zalepenie očí. Premiér Robert Fico (Smer-SD) podľa neho povedal, že podstata novely sa nemení. "Zmeny budú len kozmetické tak, aby špeciálna prokuratúra zanikla a aby udelili beztrestnosť svojim ľuďom, tak ako potrebujú, čiže nám to určite stačiť nebude," povedal Grendel novinárom.

video

Peter Pellegrini sa zachoval ako podržtaška Roberta Fica, tvrdí Gábor Grendel (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Predseda PS Michal Šimečka pripomenul, že novela ohrozuje právny štát aj bezpečnosť ľudí. Pozýva preto verejnosť na protesty proti prijatiu novely. Opozícii prekáža zámer zrušiť Úrad špeciálnej prokuratúry, ako aj zmeny pri viacerých trestných sadzbách. Poslankyňa Mária Kolíková (SaS) pripomenula, že opozícia využije na boj všetky prostriedky vrátane podania návrhov na Ústavný súd SR. Taktiež pozýva verejnosť na protesty. "Ulica má veľkú silu a Robert Fico to veľmi dobre vie," dodala.

Fico aj Pellegrini sľubujú, že pri novele Trestného zákona pribudnú pozmeňujúce návrhy, ktoré odkonzultujú s generálnou prokuratúrou i Európskou komisiou. Rokovanie o novele v druhom čítaní by sa malo začať v stredu 31. januára.

Viac o téme: KoalíciaSľubyNR SRGábor GrendelTrestný zákon
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu