Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Koalícia predloží k novele Trestného zákona pozmeňovacie návrhy, uviedol premiér: Konzultuje ich s Európskou komisiou

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Koalícia predloží k novele Trestného zákona pozmeňovacie návrhy, ktoré konzultuje s generálnou prokuratúrou aj Európskou komisiou. Nebudú nič meniť na základnej podstate novelizácie Trestného zákona, Trestného poriadku a návrhu zrušenia Úradu špeciálnej prokuratúry. Pokiaľ opozícia predloží svoje pozmeňovacie návrhy, koalícia ich zváži. Na štvrtkovej tlačovej konferencii to uviedol premiér Robert Fico (Smer-SD).

"Sme pripravení počúvať ďalšie návrhy, ktoré vzídu v druhom čítaní od opozície. Pokiaľ budú mať logiku a racio a nebudú narúšať systém, ktorým má byť humanizácia trestného práva, a zosúladenie našich trestných sadzieb a podmienok, za akých sa vedie trestné konanie, tak sme, samozrejme, ochotní na to reagovať, alebo sa tým zaoberať," povedal minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD).

Zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry patrí medzi priority tejto vlády, tvrdí Fico (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Fico víta skrátenie rozpravy na 20 hodín

Predseda vlády víta skrátenie rozpravy v prvom čítaní o návrhu Trestného zákona v parlamente na 20 hodín. Tvrdí, že to je v súlade s rokovacím poriadkom. "Nemôže nám opozícia určovať tempo. My sme vláda, máme vládnu koalíciu s väčšinou a my musíme určovať tempo, čo je dôležité, kedy budeme o tom rokovať a kedy budeme o tom rozhodovať," podotkol. Premiér informoval, že koalícia bude mať v piatok (26. 1.) poobede koaličnú radu. Bude na nej diskutovať o tom, ako sa postaví k druhému a tretiemu čítaniu k novele Trestného zákona.

Koalícia predloží k novele
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Potreba zrušiť Úrad špeciálnej prokuratúry

Fico zároveň spomenul, že na ministerstve financií za čias vedenia Igora Matoviča (hnutie Slovensko) našli spis plný prepisov nahrávok z chaty, kde prebehlo súkromné stretnutie advokátov. Vtedajšia koalícia stretnutie podľa neho odpočúvala v rozpore so zákonmi. "Ak sa našlo na ministerstve financií z čias Matoviča takéto množstvo materiálov, tak to len potvrdzuje, že politici doslova manipulovali trestné konania, riadili ich a dávali pokyny vyšetrovateľom a prokurátorom, čo majú robiť voči vtedajšej opozícii," skonštatoval. Advokát Marek Para v tejto súvislosti uviedol, že takéto zistenia preukazujú potrebu zrušenia Úradu špeciálnej prokuratúry, návrat k zákonným praktikám a zákonne vedeným trestným stíhaniam.

Koalícia predloží k novele
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

O posunutí novely Trestného zákona do 2. čítania sa má hlasovať v piatok

Poslanci Národnej rady (NR) SR by mali o posunutí novely Trestného zákona do druhého čítania hlasovať v piatok (26. 1.) popoludní. Druhé čítanie o novele a všetky neprerokované body by sa mali následne presunúť na ďalšiu riadnu schôdzu, ktorá sa má začať budúcu stredu (31. 1.). Uviedla to predsedníčka poslaneckého klubu KDH Martina Holečková. Podobný postup naznačil aj predseda NR SR Peter Pellegrini (Hlas-SD).

"Predpokladá sa, že zajtra okolo 13.00 h sa bude hlasovať o prvom čítaní a presunutí neprerokovaných bodoch na ďalšiu schôdzu, ktorá bude otvorená budúcu stredu o 13.00 h," uviedla Holečková.

Pellegrini opakovane uviedol, že ak chce opozícia zmeny v novele, treba sa dostať do druhého čítania, kde je možné podávať pozmeňujúce návrhy. Avizuje, že bude reagovať na pripomienky generálneho prokurátora Maroša Žilinku, ako aj na pripomienky a obavy Európskej komisie. Sľubuje, že v spolupráci s ministrom spravodlivosti Borisom Suskom (Smer-SD) budú pripravené pozmeňujúce návrhy. Pellegrini vo videu na sociálnej sieti informoval, že v piatok sa má skončiť rozprava k novele v prvom čítaní. Následne v stredu o 13.00 h sa podľa jeho slov začne "konečne rokovať o samotnom texte návrhu a bude sa môcť hovoriť o určitých zmenách, vylepšeniach alebo iných návrhoch".

Poslanci o novele rokujú v skrátenom legislatívnom konaní. Rozhodli o tom vo štvrtkovom hlasovaní. Rozprava k návrhu na skrátené konanie trvala tri týždne, pretože sa opozícia vo veľkom počte hlásila do diskusie. Vo štvrtok si vládni poslanci presadili, že diskusia k novele v prvom čítaní bude skrátená. Trvať má 20 hodín. Koalícia to odôvodňuje tým, že už v rozprave k skrátenému konaniu sa poslanci vyjadrovali k obsahu zákona.

Viac o téme: KoalíciaRobert FicoEurópska komisiaTrestný zákon
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu