Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Ficov kabinet musí zasiahnuť: Systém výberu z II. piliera ma nezaplátané diery! Noví penzisti nevedia, čo robiť

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Getty Images, Topky/ Ramon Leško)

BRATISLAVA – Niekdajší vládny kabinet sa snažil v II. pilieri vykonať zmeny, ktoré sa im nepodarilo dotiahnuť do konca. Súčasný stav zákona, ktorý má neprehliadnuteľné chyby tak vytvára neprehľadný zmätok. Pre chyby bola jeho platnosť presunutá až na rok 2025, jasné pravidlá tak platia len do konca roka. Ľudia, ktorí plánujú odísť do dôchodku od toho budúceho tak čaká vo výberovom systéme poriadny zmätok.

archívne video

VIDEOROZHOVOR o zmenách v druhom pilieri (Zdroj: Ján Zemiar)

Nová vláda musí čím skôr zasiahnuť. Kameňom úrazu sa stali zmeny vo výbere z II. dôchodkového piliera. Podľa rozhodnutia bývalej vlády si tak penzista pri odchode do dôchodku môže vybrať najviac polovicu našporených peňazí, tá druhá by sa tak mala v DSS aj naďalej zhodnocovať. Zákon ale prešiel s takými chybami, že nie je jasné, čo vlastne platí. Ako záchranu pred chaosom účinnosť zmien len posunuli na rok 2025, píše portál Tv Noviny.

Ficov kabinet musí zasiahnuť:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Nakoľko pracujúci, ktorí v týchto rokoch odchádzajú do penzie spadajú do radov ľudí, ktorí boli v druhom pilieri skôr nováčikmi, výška priemernej nasporenej sumy sa tak rozhodne nepohybuje v astronomických čiastkach. Priemerná našetrená suma v DSS sa tak dnes pohybuje okolo 12-tisíc eur.

Väčšina budúcich penzistov uvažuje tak, že si sumu pri odchode na dôchodok vyberú hneď a celú. Problémová legislatíva by však v tomto rozhodnutí mohla už od budúceho roka spraviť hrubú čiaru. Na rade je tak aktuálna vláda.

Ficov kabinet musí zasiahnuť:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Vláda musí čím skôr zasiahnuť: Problémová novela sa odkladá

Na stole sa tak objavila otázka, čo robiť. S úpravou by tak mal čo najskôr vyrukovať Ficov kabinet, čas sa neúprosne kráti. Dnes to však vyzerá tak, že vláda svoje rozhodnutie odsunie, nakoľko čas a úsilie na vyriešenie tohto problému presmerovali k iným problémom.

Ficov kabinet musí zasiahnuť:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Podľa aktuálnej situácie to dnes vyzerá tak, že vláda problémovú úpravu zákona opäť odsunie, a to na rok 2026. Doteraz platné pravidlá by tak mali platiť ešte rok.

Viac o téme: VládaDôchodokII. pilierMinisterstvo financiíPenzistiMinisterstvo práce sociálnych vecí a rodiny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu