Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Situácia okolo Šimkovičovej vrie: Opozícia chce jej koniec, prekvapivý ťah SNS! Umelcov rozdelila na dva tábory

SaS spolu s PS podajú návrh na vyslovenie nedôvery ministerke kultúry Martine Šimkovičovej Zobraziť galériu (9)
SaS spolu s PS podajú návrh na vyslovenie nedôvery ministerke kultúry Martine Šimkovičovej (Zdroj: Topky/Ramon Leško, Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Strana SaS spolu s PS podajú návrh na vyslovenie nedôvery ministerke kultúry Martine Šimkovičovej (nominantka SNS). Žiadajú jej odchod z funkcie. Informovali o tom predstavitelia SaS na tlačovej konferencii s tým, že zbierajú podpisy pod zvolanie mimoriadnej schôdze NR SR. Podľa strany ministerka neprimerane zasahuje do slobody kultúry svojimi výrokmi a krokmi. Podpisy pod návrh na odvolanie Šimkovičovej dodajú aj poslanci hnutia Slovensko. Ministerka kultúry považuje iniciatívu na jej odvolanie za bežnú súčasť politického boja. SNS avizuje druhú petíciu, a to na podporu ministerky.

VIDEO SaS zbiera podpisy na odvolanie ministerky Šimkovičovej

Šimkovičová nemôže byť viac ministerka kultúry, SaS zbiera podpisy na jej odvolanie (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

„Zotrvanie ministerky Šimkovičovej na jej poste je výsmechom do tváre kultúrnej obci a zároveň predstavuje ohrozenie demokratického a odborného fungovania kultúrnych inštitúcií na Slovensku,“ uviedol tím líder strany SaS pre kultúru René Parák.

Podľa neho sú tri dôvody, ktoré presvedčili ľudí hlasovať v petícii za jej odvolanie. Prvou z nich je snaha o politické ovládnutie nezávislých inštitúcií cez legislatívne zmeny a návrhy, ktoré sa týkajú rôznych fondov v oblasti kultúry, ale aj na zmeny vo financovaní RTVS. Spoločnosť rozdeľujú aj homofóbne a diskriminačné vyjadrenia, ktoré popierajú práva občanov a tiež inkluzívnu úlohu kultúry v spoločnosti. Tretím dôvodom je neprijateľná je aj zahraničná kultúrna politika a obnovenie vzťahov spolupráce s predstaviteľmi zločineckých režimov.

René Parák počas tlačovej konferencie
Zobraziť galériu (9)
René Parák počas tlačovej konferencie  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Popritom, ako umiera spravodlivosť, umiera podľa poslankyne NR SR za SaS Márie Kolíkovej aj kultúra. Ľudia, ktorí poukazujú na alarmujúcu situáciu v kultúre, nás nenechávajú ľahostajnými. Preto budeme podávať návrh na odvolanie. Umenie je základom demokratickej spoločnosti, pretože práve vďaka študentom a umelcom sme dnes tam, kde sme, vďaka nim žijeme v demokratickej spoločnosti, povedala Mária Kolíková a dodala, že je kľúčové, aby sa umelci cítili byť slobodní, pričom priestor, ktorý vytvára Martina Šimkovičová, je pre kultúru zdrvujúci. Aj kultúra podľa nej upozorňuje na hodnotové súboje v spoločnosti.

Mária Kolíková
Zobraziť galériu (9)
Mária Kolíková  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Nadviazala na ňu poslankyňa NR SR za SaS Janka Bittó Cigániková, podľa ktorej ministerka kultúry nie je mentálne schopná uvedomiť si, ako absurdne sa správa. Každý jeden deň podľa nej dokazuje, že nie je hodná svojho mandátu. „Nikto nespochybňuje jej kompetencie, ale tie vie vykonávať aj tak, že nebude robiť terč z určitej skupine ľudí. Nikto nekritizuje rekonštrukcie a obnovu pamiatok, ale aj to sa dá robiť tak, že nebude pri tom šíriť nenávisť. Zobrala si pritom za rukojemníkov ľudí, ktorí za to nemôžu,“ uviedla Bittó Cigániková.

Jana Bittó Cigániková
Zobraziť galériu (9)
Jana Bittó Cigániková  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Šimkovičová je podľa jej slov nekompetentná a robí medzinárodnú hanbu, pričom pod petíciu za jej odstúpenie je podpísaných takmer 180-tisíc ľudí, čo je viac, ako dostala celá SNS vo voľbách. „Je hanbou nielen doma, ale aj v zahraničí a zároveň je hrozbou pre naše deti,“ dodala poslankyňa na záver. 

Progresívne Slovensko podáva návrh na odvolanie ministerky

Tlačová konferencia Progresívneho Slovenska k odvolávaniu ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Tejto vláde nezáleží na Slovensku a nezáleží jej na kultúre, inak by ju nezverili pani Šimkovičovej, ktorú do funkcie vyniesli klamstvá, konšpirácie a nenávisť k menšinám, vyhlásil predseda PS a podpredseda NR SR Michal Šimečka.

To jediné, na čom Ficovi, Dankovi a Pellegrinimu záleží, je pomsta a ich vlastná beztrestnosť. Dnes už vyše 175-tisíc ľudí vyzýva pani Šimkovičovú na odchod. Táto vláda pri svojom vzniku hovorila o novej politickej kultúre, no ministerka po jednej z najväčších petičných akcií v histórii Slovenska nielenže neodchádza sama, ale dočkali sme sa od nej ďalších hanebných konšpirácií o manipulovaní podpisov a urážok,” poukázal Šimečka s tým, že PS z pozície najsilnejšieho opozičného hnutia petíciu podporí zvolaním mimoriadnej schôdze na odvolanie ministerky kultúry.

Michal Šimečka
Zobraziť galériu (9)
Michal Šimečka  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Podpredsedníčka PS a predsedníčka výboru pre ľudské práva a národnostné menšiny Lucia Plaváková upozornila na podnecovanie homofóbie a transfóbie, ktorým Martina Šimkovičová zaplavila komunikačné kanály ministerstva kultúry. Rezort kultúry má rozvíjať rozmanitosť, podporovať menšiny, a chápať ich dôležitosť v spoločnosti. Namiesto toho sme si iba deň po tom, čo špeciálna prokuratúra uzavrela teroristický útok na Zámockej, z úst Martiny Šimkovičovej vypočuli slová jej nenávistného boja proti LGBTI+ ľuďom. Umenie a kultúra dokážu ťahať spoločnosť dopredu, no táto vláda nás chce silou mocou ťahať späť,” uviedla Plaváková. 

Lucia Plaváková
Zobraziť galériu (9)
Lucia Plaváková  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Podľa podpredsedníčky výboru pre kultúru a médiá Zory Jaurovej Šimkovičová od svojho menovania do funkcie presviedča o tom, že každý jej ďalší deň vo funkcii je pre slovenskú kultúru ohrozením. Predložila programové vyhlásenie vlády, ktoré nijakým spôsobom nerieši zásadné problémy slovenskej kultúry. Chce ovládnuť a zničiť RTVS, pričom nepodnikla žiadne kroky proti likvidačnému zníženiu jej rozpočtu. Chce zasahovať do nezávislosti dôležitých inštitúcií a verejných fondov. V čase pokračujúceho vraždenia ukrajinského obyvateľstva ruskou armádou chce, aby kultúrne inštitúcie opäť nadviazali spoluprácu s Ruskom a Bieloruskom. Ministerka kultúry nič nevytvára a nebuduje, ale naopak borí, zastrašuje a rozoštváva. Dôvodov na jej odvolanie je viac ako dosť,” uzavrela Jaurová.

Zora Jaurová
Zobraziť galériu (9)
Zora Jaurová  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Odvolávanie podporia aj poslanci hnutia Slovensko

Odvolávanie ministerky podporia aj poslanci hnutia Slovensko, pridajú podpisy pod návrh na vyslovenie nedôvery. "Šimkovičová robí hanbu a devastuje kultúru od prvého dňa od nástupu do funkcie. Správa sa ako autokrat, stihla nám urobiť medzinárodnú hanbu v Česku aj v Rakúsku, naďalej konšpiruje v dezinformačných médiách," uviedol predseda poslaneckého klubu hnutia Michal Šipoš.

Exministerka kultúry Natália Milanová si myslí, že Šimkovičová šíri nenávisť a ignoruje odbornosť aj diskusiu. Za účelové považuje avizované zmeny ako rozdelenie RTVS a zlúčenie verejnoprávnych fondov.

Šimkovičová má podľa SNS silnú pozíciu, vzniká petícia na jej podporu

Nemôžeme dovoliť, aby opozícia riešila personálne veci koalície. Povedal to šéf parlamentného kultúrneho výboru Roman Michelko (SNS) v súvislosti s opozičnou iniciatívou na odvolanie ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej (nominantka SNS) z funkcie. Treba sa podľa neho pripraviť na "nechutné divadlo", ale výsledok odvolávania bude jasný. Myslí si, že ministerka má silnú pozíciu. Avizuje petíciu na jej podporu.

Michelko tvrdí, že Šimkovičová má silnú pozíciu, vzniká petícia na jej podporu (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Šimkovičová dostala podľa Michelka silnú voličskú podporu. "Mala nejakú pozíciu v rámci volieb, silnú voličskú podporu. Vyjadruje sa bez servítky, zjavne to imponuje voličom minimálne SNS a jej voličom," povedal poslanec v stredu novinárom v parlamente. "Dostávam obrovské množstvo spätných väzieb aj podporných. Vzniká petícia na jej podporu," doplnil s tým, že vzhľadom na extrémne polarizovanú situáciu musí každý člen vlády rátať s tým, že bude odvolávaný. "Ale o výsledku niet pochýb," zdôraznil. "Nikdy nebola pozícia ministerky tak silná, ako je teraz, keď sú protesty, lebo to spôsobilo stmelenie koalície," skonštatoval.

Umelcov rozdelila na dva tábory 

Otvorenú výzvu na odstúpenie ministerky kultúry už podpísalo takmer 180-tisíc ľudí. Pod petíciu sa podpísali desiatky predstaviteľov kultúry, okrem iného bývalá ministerka kultúry a podpredsedníčka OF Zachráňme kultúry Silvia Hroncová, umelkyňa a pedagogička Jana Kapelová, sociológ SAV Dominik Želinský, režisér Martin Hnát, hudobníčka a herečka Dorota Nvotová a mnohí ďalší.

Svoj podpis pod petíciu doplnila aj slovenská herečka Kamila Magálová, ktorá označila ministerku Šimkovičovú za konšpirátorku, ktorá nerozumie postu, na ktorom sa nachádza. Kriticky sa voči nej vyjadril aj slovenský spevák Pavol Habera. Nie všetci sú však proti nej. Naopak, slovenský spevák Robo Papp ministerke vyjadril verejnú podporu.

Situácia okolo Šimkovičovej vrie:
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Instagram/R.P.)

Viac o téme: OdvolávanieMartina ŠimkovičováMinisterstvo kultúry
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu