Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Taraba má do konca februára vyhlásiť súťaž na likvidáciu PCB látok na východe SR

Tomáš Taraba
Tomáš Taraba (Zdroj: Topky/Maarty)

KAMENICA NAD CIROCHOU - Minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) má do konca februára vyhlásiť verejné obstarávanie na zneškodnenie nebezpečných odpadov s obsahom PCB látok z areálu Chemka Strážske. Rozhodla o tom vláda na svojom výjazdovom rokovaní na východe Slovenska. Premiér Robert Fico (Smer-SD) to víta.

"Sudy, ktoré sú vo vlastníctve ministerstva vnútra, budú dané k dispozícii ministerstvu životného prostredia. Následne cez verejné obstarávanie vysúťažíme subjekt, ktorý ich zneškodní," povedal Taraba. Šéf rezortu vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) deklaroval, že poskytnú súčinnosť ministerstvu životného prostredia tak, aby sa téma PCB látok konečne vyriešila. "Politici tam iba chodia, robia si fotky a nikto nebol schopný to vyriešiť. Táto vláda sa zaviazala, že to urobí a verím, že sa nám to aj podarí," poznamenal Šutaj Eštok.

archívne video

Tomáš Taraba o Dankovej prezidentskej kandidatúre (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Minister pôdohospodárstva Richard Takáč (Smer-SD) skonštatoval, že minulá vláda nespravila s PCB látkami nič, iba z dotknutého miesta presunula pár sudov inde. V tejto súvislosti Taraba zopakoval, že Slovensko potrebuje tri nové spaľovne odpadov. Je to podľa neho národnobezpečnostný záujem. "Dnes nedokážeme spaľovať desaťtisíce ton anorganických látok a sme odkázaní na pomoc z cudziny. Máme stovky miliónov na zneškodňovanie envirozáťaží a nemáme kapacity, ako to zneškodňovať," poukázal Taraba.

Uloženie stoviek ton toxických PCB látok v areáli bývalého štátneho podniku Chemko Strážske na východe Slovenska nebolo oficiálne potvrdené desaťročia. Stalo sa tak až po tom, ako spoločnosť išla do likvidácie a priemyselný areál bol podrobený kontrole štátnych orgánov. Skorodované sudy s týmto odpadom sa našli aj na susedných pozemkoch. 

Viac o téme: OdpadVerejné obstarávanieRokovanie Robert FicoTomáš Taraba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu