Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Slovensko chce rozšíriť možnosti spolupráce s Japonskom v oblasti vedy, oznámil minister Blanár

Juraj Blanár
Juraj Blanár (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Slovensko má záujem posilniť a rozšíriť možnosti spolupráce s Japonskom aj v oblasti vedy a výskumu. Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Juraj Blanár (Smer-SD) o tom v piatok informoval japonského veľvyslanca na Slovensku Yasuhira Kawakamiho na jeho nástupnej návšteve na pôde rezortu. Informovali o tom z komunikačného odboru Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR.

archívne video

Juraj Blanár v NATO o vojenskej pomoci Slovenska pre Ukrajinu (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Témou stretnutia bol najmä dôraz na posilnenie a rozvoj ekonomického potenciálu slovensko-japonských vzťahov. Blanár vyzdvihol dlhoročnú kvalitnú spoluprácu s Japonskom, ktoré je pre Slovensko strategickým partnerom v rámci krajín indicko-tichomorského regiónu. V súčasnosti pôsobí v SR 67 japonských spoločností, vytvárajúcich vyše 11.000 pracovných miest.

Rozšírenie možnosti spolupráce

"Slovenská republika ponúka atraktívne podnikateľské prostredie, obchodné benefity, ktoré prináša naše členstvo v eurozóne, výhodnú geografickú polohu a v rámci celého Slovenska máme vzdelaných a talentovaných ľudí. Aj vďaka tomu sme pripravení poskytnúť vhodné podmienky na vstup nových investícií," skonštatoval minister so zámerom posilniť a rozšíriť možnosti spolupráce aj v oblasti vedy a výskumu.

Rovnako zdôraznil záujem Slovenska o obnovenie kontaktov s delegáciou Keidanren, ktorá predstavuje najvplyvnejšiu obchodnú federáciu v Japonsku, združujúcu zástupcov najsilnejších japonských firiem, priemyselných združení a regionálnych ekonomických organizácií. Minister tiež na stretnutí vyjadril sústrasť rodinám a blízkym obetí nedávneho zemetrasenia v západnom Japonsku.

Viac o téme: SpoluprácaSlovenskoJaponskoJuraj Blanár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu