Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Vodiči, traste sa, od apríla vaše peňaženky zaplačú: Za TOTO po novom zaplatíte až 500 eur!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: TASR/ Ján Krošlák, Getty Images)

BRATISLAVA – Rok 2024 sa ponesie v znamení noviniek z konsolidačného balíka, ktorých cieľom je sanácia verejných financií. Zdražovaniu či zvýšeným poplatkom sa nevyhnú ani motoristi, ktorí si s príchodom jari poriadne priplatia. Mimo iného porastie aj hodnota evidenčných tabuliek či vydania osvedčenia o evidencii vozidla. Za luxus sa platí, a tak si na niektoré poplatky budete musieť odložiť až 500 eur.

archívne video

Minister vnútra SR Roman Mikulec predstavil výrobu nových EČV (Zdroj: TASR/ Ján Krošlák)

Peňaženky slovenských vodičov čaká ťažké obdobie, motoristi si totiž opäť raz priplatia. Už od 1. apríla sa tak navýšia ceny najrôznejších poplatkov. Mimo  iné vzrastie napríklad cena dvoch štandardných tabuliek s evidenčným číslom, ktorých cena z pôvodných 33 eur porastie na okrúhlu päťdesiatku.

Zvyšovanie poplatkov sa dotkne aj vydania osvedčenia o evidencii, ktorého cena porastie zo 6 na 9 eur, pokiaľ by ste ho chceli vybavený rýchlejšie, za zrýchlené vydanie si po novom zaplatíte rovných 15 eur. Porastie aj cena vydania zvláštnej tabuľky, ktorá sa zvýši na 100 eur. V niektorých prípadoch si však priplatíte nekresťanské peniaze. Pokiaľ plánujete vlastný návrh tabuľky s evidenčným číslom, jej cena sa s príchodom 1. apríla vyšplhá na rovných 500 eur.

O nové TEČ si viete požiadať už dnes
Zobraziť galériu (2)
O nové TEČ si viete požiadať už dnes  (Zdroj: Ministerstvo vnútra SR, MV SR, TASR/ Jakub Kotian)

Ako píše portál RTVS, zvyšovanie poplatkov je súčasťou opatrení, ktorých cieľom je záchrana našich spoločných peňazí. Zvyšovanie tak má pokryť aj zvýšene náklady na výrobu tabuliek, či iné úkony spojené s vedením a registrovaním motorových vozidiel. ,,Cieľom je najmä zreálniť náklady za jednotlivé úkony pre štátne úrady, keďže väčšina z daných poplatkov sa nemenila už aj viac ako 20 rokov,“ povedal Pavol Kirinovič, hovorca rezortu financií.

V roku 2024 sa tak navýšenia súm dočká až 79 poplatkov, odborníci však v skokových nárastoch vidia problém. Myslia si, že ak by sa ceny zvyšovali postupne a v menších sumách, majitelia vozidiel by tento nárast tak výrazne nepociťovali.

,,Mne sa osobne nepáči stúpanie vo veľkých skokoch. Bolo by lepšie, keby to prehodnocovali každý rok, aké sú náklady a na ďalší rok stanovovali len mierne zvýšenie,“ myslí si dopravný analytik Jozef Drahovský.

Viac o téme: VodičiPoplatkyEČVMotoristiOsvedčenie o evidencii vozidla
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu