Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Meteorológovia varujú: Väčšinu Slovenska dnes zasiahne pekelné počasie, platia aj dvojstupňové výstrahy

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Na väčšine Slovenska sa v nedeľu môže vyskytnúť silný vietor. Vo viacerých okresoch platí aj výstraha druhého stupňa. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na webe.

Druhostupňová výstraha platí od rána v okresoch Košice, Michalovce, Rožňava, Trebišov a Brezno. Od 16.00 h aj v okresoch Bratislava, Pezinok a Senec. Vietor tu môže nárazovo dosiahnuť rýchlosť až 105 kilometrov za hodinu. Prvý stupeň výstrahy je od rána vydaný v zvyšku Košického a Bratislavského kraja, tiež v Nitrianskom, Trnavskom, Prešovskom a Žilinskom kraji. Meteorológovia varujú aj pred poľadovicou, ktorá sa môže tvoriť vo väčšine okresov na Slovensku. Prvostupňová výstraha platí do 16.00 h v Bratislavskom, Trenčianskom, Trnavskom a Žilinskom kraji.

Meteorológovia varujú: Väčšinu Slovenska
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: shmu.sk)

Počas celého dňa sa môže poľadovica tvoriť v Banskobystrickom, Prešovskom a Košickom kraji a od 20.00 h v Nitrianskom kraji. Na severe krajiny zároveň platia výstrahy pred snehovými jazykmi a závejmi, a to vo väčšine Žilinského a Prešovského kraja a v okresoch Spišská Nová Ves a Považská Bystrica. Vo väčšine Žilinského kraja a v okresoch Brezno, Poprad tiež od 18.00 h platia výstrahy pred vetrom na horách. SHMÚ vydal aj hydrologické výstrahy pred povodňami. Druhý stupeň výstrah platí v okresoch Skalica, Senica, Turčianske Teplice, Michalovce a Trebišov. Prvostupňová výstraha je vydaná pre okresy Martin, Malacky, Nové Zámky, Zlaté Moravce, Topoľčany, Bánovce nad Bebravou, Košice, Zvolen, Banská Bystrica a Brezno.

Do pondelka by sa malo na Slovensku v nižších polohách ochladiť

Do pondelka (8. 1.) by sa malo na Slovensku v nižších polohách výrazne ochladiť. Vo väčšine krajiny klesnú teploty na mínus už do nedele večera. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informuje na webe. Nad nulou teplota zostane na východe Podunajskej nížiny, juhu stredného Slovenska a dolnom Zemplíne. Vo vyšších polohách sa neočakáva výraznejšie ochladenie ani v pondelok.

SHMÚ priblížilo, že ochladzovanie začalo už do nedeľného rána, a to najmä na severe krajiny. "Výrazný pokles teploty za posledné hodiny je už vidno aj na krajnom západe územia a prakticky aj v celom Prešovskom kraji," dodalo. Naopak, na východe Podunajskej nížiny a v Banskobystrickom kraji sa podľa SHMÚ zatiaľ takmer vôbec neochladzuje.

V okolí Trstenej sa môžu na cestách tvoriť snehové jazyky a poľadovica

V okolí Trstenej sa vplyvom vetra a klesajúcej teploty môžu na cestách vytvárať snehové jazyky a poľadovica. S poľadovicou treba počítať aj v okrese Myjava. Slovenská správa ciest (SSC) o tom informuje na svojom webe zjazdnost.sk. Cestári upozorňujú aj na zníženú dohľadnosť do 100 metrov pre silné sneženie v lokalitách Poprad, Štrba, Pastierske a Batizovce. Všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území Slovenska sú zjazdné, povrch vozoviek je vlhký až mokrý.

Cesty prvej, druhej a tretej triedy sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý. Miestami sa na vozovkách nachádza čerstvý až kašovitý sneh. Horské priechody (HP) na území Slovenska sú zjazdné, povrch vozoviek je mokrý. Na HP Besník, Branisko, Čertovica, Dobšiná, Fačkov, Grajnár, Herlianske Sedlo, Klenov, Makov, Oravská Lesná, Podspády, Príslop, Pusté Pole, Súľová, Štós a Vernár je na vozovke čerstvý až kašovitý sneh, na HP Huty až do piatich centimetrov.

V Myjave platí druhý stupeň povodňovej aktivity

Situácia po vytrvalom daždi v Myjave a jej mestských častiach sa stabilizovala. Primátor Ľubomír Halabrín preto v nedeľu odvolal tretí stupeň povodňovej aktivity a ponechal v platnosti druhý stupeň. Samospráva o tom informovala na webe mesta. Druhý stupeň povodňovej aktivity platí pre územie mesta Myjava, na vodnom toku Myjava a jej prítokoch. 

Vytrvalý dážď spôsobil na území mesta problémy v sobotu (6. 1.), voda zatopila miestne komunikácie, pretekala i cez premostenia, prišlo i k miernemu vyliatiu prítokov rieky Myjava, priblížil v sobotu hovorca mesta Marek Hrin. Postihnuté vodou zostali podľa neho oddychový areál Trnovce, časť Štverná a viacero lokalít v myjavskej časti Turá Lúka. Následky povodne odstraňovali i dobrovoľní hasiči. 

Výstrahy pred vetrom platia aj v pondelok

V niektorých okresoch naďalej platí výstraha druhého stupňa pred vetrom. Vo väčšine Košického kraja a v okrese Brezno sú vydané až do pondelka (8. 1.) večera. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informuje na webe. 

V okresoch Bratislava a Pezinok je výstraha druhého stupňa pred vetrom vydaná do 21.00 h. Odvtedy až do pondelka obeda tu platí prvostupňová výstraha. Rovnako je vydaná pre zvyšok Bratislavského kraja, Trenčiansky a Prešovský kraj. Od polnoci platí aj v Trnavskom kraji. V Košickom kraji treba so silnejším vetrom počítať až do utorka (9. 1.).

Najmä na severe krajiny sa môžu v nedeľu večer až do pondelka tvoriť snehové jazyky a záveje. V Prešovskom kraji a okrese Spišská Nová Ves do pondelka večera, v Žilinskom kraji a okrese Považská Bystrica len do obeda. V nedeľu večer treba dať pozor aj na poľadovicu, a to v Banskobystrickom, Košickom, Nitrianskom a Prešovskom kraji.

Meteorológovia upozorňujú aj na vietor na horách. Výstraha prvého stupňa je až do utorka vydaná vo väčšine Žilinského kraja a v okresoch Poprad a Brezno. V pondelok od 10.00 do 18.00 h platí v Brezne druhý stupeň výstrahy. SHMÚ vydal aj hydrologické výstrahy pred povodňami. Druhý stupeň výstrah platí v okresoch Skalica, Senica, Michalovce a Trebišov. Prvostupňová výstraha je vydaná pre okresy Martin, Turčianske Teplice, Malacky, Nové Zámky, Zlaté Moravce, Bánovce nad Bebravou, Košice-okolie Hornád, Zvolen, Banská Bystrica a Brezno.

Viac o téme: PočasieVietorShmú
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu