Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Dlhodobé problémy v rezorte vnútra si vyžadujú systémové zmeny, avizuje Juraj Krúpa

Juraj Krúpa Zobraziť galériu (2)
Juraj Krúpa (Zdroj: Topky/ Ramon Leško)

BRATISLAVA - Ak má vedenie ministerstva vnútra záujem riešiť dlhodobo pretrvávajúce problémy, bude potrebné začať robiť systémové zmeny presahujúce jedno volebné obdobie. V hodnotení na to upozornil poslanec Národnej rady SR Juraj Krúpa (SaS).

archívne video

Reakcia SaS na rušenie špeciálnej prokuratúry (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Problémy, ktoré boli identifikované novým vedením ministerstva, sú dlhodobo pretrvávajúce, na ktoré upozorňovalo snáď asi každé predošlé vedenie rezortu, či už sa bavíme o podstavoch v polícii, vybavení, nedostatkovej infraštruktúre, nízkom platovom ohodnotení... Ak má nové ministerstvo reálny záujem tieto problémy riešiť, tak bude potrebné začať robiť systémové zmeny, ktoré presiahnu jedno volebné obdobie," načrtol Krúpa.

Poukázal tiež, že v rámci vládou predkladanej novely Trestného zákona bude musieť polícia zvládať oveľa väčšiu záťaž pri riešení priestupkovej agendy vzhľadom na zvýšenie hranice škody považovanej za trestný čin. "Zároveň je problémom polície, že má viazaných množstvo síl na výkon administratívnej agendy, ktorá by mohla byť zverená zamestnancom civilnej štátnej správy," poznamenal poslanec.

Matúš Šutaj Eštok
Zobraziť galériu (2)
Matúš Šutaj Eštok  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) počas niekoľkých týždňov vo funkcii dokázal podľa Krúpu urobiť veľa krokov, ktoré síce zlepšujú situáciu obvinených ľudí z okruhu Smeru-SD a Hlasu-SD, ale pre políciu a hasičov zatiaľ neurobil ani jeden krok k zlepšeniu ich situácie. "Práve naopak. Dokonca zhoršuje situáciu policajtov, keďže im chce zobrať možnosť mať ochranu podľa zákona o ochrane oznamovateľov," zhodnotil.

Viac o téme: Ministerstvo vnútraSaSJuraj KrúpaSystémové zmeny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu