Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Pellegrini nechcel preťahovanú debatu s opozíciou: Rýchlym ťahom sa schválil rozpočet s TÝMTO deficitom

NRSR Zobraziť galériu (4)
NRSR (Zdroj: SITA/Milan Illík)

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili vládny návrh zákona o štátnom rozpočte na rok 2024. Deficit verejných financií by mal v roku 2024 klesnúť na 5,97 % hrubého domáceho produktu (HDP) alebo 7,84 miliardy eur.

VIDEO Diskusia o štátnom rozpočte sa skončila bez vystúpenia všetkých rečníkov

Diskusia o štátnom rozpočte sa skončila bez vystúpenia všetkých rečníkov (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Schodok sa tak má znížiť o viac ako 0,5 percentuálneho bodu (p. b.) z očakávanej úrovne 6,52 % HDP v tomto roku. Poslanci zároveň vzali na vedomie rozpočet verejnej správy na roky 2024 až 2026.Celkové príjmy verejnej správy by v budúcom roku mali dosiahnuť 53,48 miliardy eur a výdavky 61,32 miliardy eur. V prípade samotného štátneho rozpočtu má byť schodok na úrovni 7,62 miliardy eur, pri príjmoch štátu 22,70 miliardy eur a výdavkoch 30,32 miliardy eur.

VIDEO Poslanci schválili rozpočet na budúci rok, deficit má klesnúť pod 6 % HDP

Poslanci schválili rozpočet na budúci rok, deficit má klesnúť pod 6 % HDP (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

"K medziročnému poklesu schodku prispejú najmä prijaté konsolidačné opatrenia, a to najmä zdanenie dočasných vysokých ziskov v bankovom sektore, zvýšenie zdravotných odvodov, predĺženie platnosti solidárneho príspevku v odvetví spracujúcom ropu, zníženie odvodov do 2. dôchodkového piliera, zavedenie minimálnej a dorovnávacej dane pre právnické osoby či zvýšenie daní z tabaku a liehu," priblížilo v návrhu Ministerstvo financií (MF) SR.

Andrej Danko
Zobraziť galériu (4)
Andrej Danko  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Procedúra nadmerného deficitu

Zároveň predpokladá, že od roku 2025 budú európske fiškálne pravidlá pravdepodobne vyžadovať ďalšie znižovanie deficitu o 1 % HDP ročne. "V budúcom roku Slovensko zrejme vstúpi do procedúry nadmerného deficitu, čo povedie k sprísneniu dohľadu z európskej úrovne. Preto na rok 2025 je žiaduce stanoviť cieľ schodku verejnej správy na 5 % HDP, respektíve 4 % HDP v roku 2026," vyčíslil rezort financií.

VIDEO Opozícia namieta ukončenie diskusie o rozpočte, SaS zváži ústavnú sťažnosť

Opozícia namieta ukončenie diskusie o rozpočte, SaS zváži ústavnú sťažnosť (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Na dosiahnutie stanovených cieľov do roku 2026 musí vláda podľa ministerstva predstaviť dodatočné konsolidačné opatrenia v objeme 1,6 % HDP alebo 2,3 miliardy eur. Konsolidačný plán na ďalšie roky rezort financií zatiaľ nepripravil z dôvodu krátkeho časového obdobia od vytvorenia novej vlády. "Vláda však avizuje zámer prijať ďalšie opatrenia smerujúce k progresívnejšiemu a spravodlivejšiemu daňovému systému. S rovnakým cieľom vláda pristúpi k dôkladným analýzam výdavkov celej verejnej správy," avizovalo MF SR.

Poslanci odmietli viacero pozmeňujúcich návrhov opozičných poslancov. Rozprava o štátnom rozpočte trvala podľa Pellegriniho plné štyri rokovacie dni. Opoziční poslanci, najmä hnutia Slovensko, niekoľko hodín čítali pozmeňujúce návrhy a robili tak obštrukciu v parlamente. Predseda NRSR Peter Pellegrini však rokovanie ukončil prostredníctvom schváleného procedurálneho návrhu. Na hlasovaní sa nezúčastnili žiadni opoziční poslanci.

Prezidentka Čaputová by podľa premiéra nemala vetovať zákon o štátnom rozpočte

Premiér Robert Fico (Smer-SD) nepredpokladá, že prezidentka SR Zuzana Čaputová bude vetovať vládny návrh zákona o štátnom rozpočte na rok 2024. Štátny rozpočet bol podľa Fica schválený legitímnym a demokratickým spôsobom prítomnými 79 poslancami Národnej rady (NR) SR.

Robert Fico
Zobraziť galériu (4)
Robert Fico  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

"Mám informácie, že prezidentka chce vrátiť kompetenčný zákon na dopracovanie. Nevidím ale dôvod, aby vetovala zákon o štátnom rozpočte. Považoval by som za chybu, keby prezidentka vystavovala Slovensko rozpočtovému provizóriu," povedal Fico.Premiér zároveň ocenil rozhodnutie predsedu parlamentu Petra Pellegriniho (Hlas-SD) ukončiť rokovanie prostredníctvom schváleného procedurálneho návrhu. Opoziční poslanci, najmä hnutia Slovensko, niekoľko hodín čítali pozmeňujúce návrhy a robili tak obštrukciu v parlamente. Na hlasovaní o návrhu štátneho rozpočtu sa napokon nezúčastnili žiadni opoziční poslanci.

"Je nepochopiteľné, že nikto z opozície sa nezúčastnil hlasovania o návrhu štátneho rozpočtu. Považujem to za rezignáciu," uviedol Fico. Pripomenul, že štátne financie budú konsolidované tempom 0,5 %. Výdavky sú pritom na úrovni približne 30 miliárd eur. Pri príjmoch zhruba 22,5 miliardy eur tak bude deficit rozpočtu na úrovni približne 7,5 miliardy eur.

Viac o téme: SchválenieŠtátny rozpočetNRSRPeter Pellegrini
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu