Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Tesne pred Vianocami sa na nás rúti orkán Zoltán: Meteorológovia upozorňujú, TOTO nás čaká v najbližších hodinách

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

BRATISLAVA - Tak to vyzerá že tohtoročné previanočné dni budú riadne veterné a namiesto radosti zo snehu si budeme na mnohých miestach musieť držať čiapky, aby nám ich neunieslo. Dokonca treba rátať aj s materiálnymi škodami, ktoré môže blížiaci sa orkán napáchať.

archívne video

Situácia na cestách pod Tatrami počas snehovej kalamity (Zdroj: Facebook/Katarína Rolníková)

Dôvodom nepriaznivého počasia, ktoré prichádza na naše územie, je rozsiahla tlaková výš nachádzajúca sa nad Atlantikom. Rozširuje sa aj k nám. Na druhej strane u máme tlakovú níž, ktorá sa blíži od Britských ostrovov, prejde cez Škandináviu a Baltské more až nad Pobaltie a východné Rusko, kde sa začne postupne vypĺňať, informuje portál imeteo.sk. Vietor sa u nás riadne rozfúkal už vo štvrtok, no naplno ho pocítime od piatkového rána a rovnako silný bude aj v sobotu. 

Zoltán sa riadne prejaví

Kým doteraz fúkalo hlavne na Britských ostrovoch a v Nemecku, kde poryvy vetra dosahovali rýchlosť 70 až 90 km/h aj v nižších polohách, v piatok sa rozfúka v celej strednej Európe. Najvýraznejšie sa Zoltán prejaví v Nemecku a v Česku, kde treba rátať s poryvmi vetra aj okolo 100 km/h. Dokonca aj v nižších polohách môžu dosiahnuť rýchlosť nad 100 km/h, na horách až nad 150 km/h. Nie je preto vylúčené, že príde k poškodeniu striech a lámaniu konárov. Veľké komplikácie očakávajú meteorológovia v doprave, najmä v leteckej, ale s veľkou pravdepodobnosťou narobí orkán šarapatu aj na železniciach. 

Slovensko čaká niekoľko výrazne veterných vĺn

V piatok v nižších polohách rátajte už od rána s poryvmi vetra od 60 do 80 km/h a na horách to môže byť okolo 100 km/h. Na hrebeňoch Tatier nie je vylúčená sila vetra aj okolo 140 km/h.

Silnejšie veterné vlny prídu v niekoľkých etapách. Prvú pocítime už počas dňa, ďalšiu, omnoho silnejšiu, v noci na sobotu a poslednú v sobotu na poludnie. Meteorológovia upozorňujú, aby ste boli opatrní pri predvianočnom presúvaní sa. Okrem toho, že na mnohých miestach bude pršať a na iných snežiť, situáciu bude komplikovať naozaj silný vietor. Ten by mal o niečo zoslabnúť na Štedrý deň.

Viac o téme: PočasieVietorOrkán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu