Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Šutaj Eštok s Kaliňákom na Cypre: Sako šlo dolu, za všetko mohla netradičná výzva! Takto ste ministra ešte nevideli

Matúš Šutaj Eštok Zobraziť galériu (4)
Matúš Šutaj Eštok (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA – Pracovná návšteva Cypru sa z oficialít rýchlo zvrtla na chlapskú zábavu. Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok navštívil spoločne s ministrom obrany Robertom Kaliňákom príslušníkov Policajného zboru a Ozbrojených síl na mierovej misii na Cypre. Tam dostal výzvu, ktorú nemohol len tak odmietnuť.

Výzvu ministrovi vnútra adresoval jeho kolega z vlády, šéf rezortu obrany Robert Kaliňák. Naši policajti a vojaci na Cypre musia byť totiž vo výbornej fyzickej kondícii, ktorá je výsledkom aj pravidelného cvičenia na hrazde. A kedže šéf rezortu vnútra je podšľa vlastných slov za každú srandu, hodenú rukavicu od Kaliňáka prijal a s jedným takýmto našim „profíkom“ si zmeral sily. „Na včerajšej návšteve nášho Cyperského kontigentu som prijal výzvu ministra obrany - dali sme si s vojakom súboj v počte zhybov na hrazde,“ pochválil sa Šutaj Eštok.

Matúš Šutaj Eštok si na Cypre zmeral sily s profesionálnym vojakom (Zdroj: Facebook/Matúš Šutaj Eštok)

Z celej „pasovačky“ zverejnil aj video doplnené akčnou hudbou z kultového filmu Rocky. Na prekvapenie mnohých si náš minister vnútra hanbu neurobil. „Finálne skóre medzi mnou a našim vojakom bolo 17 k 15. Tipnite si v komentári kto vyhral,“ vyzval ľudí.

Čo sa týka samotnej mierovej misia OSN na Cypre, tak je jedinou misiou OSN, kam Slovensko vysiela aj príslušníkov policajného zboru. „Stretnutie s policajtami a policajtkami, ktorí udržujú dohľad nad prímerím na ostrove, bolo veľmi emotívne hlavne v tomto predvianočnom čase, kedy väčšina z nás sedí pri sviatočnom stole so svojou rodinou. Ich služba však sviatky nepozná a tak som rád, že spolu s ministrom obrany Robertom Kaliňákom sme policajtov aj vojakov ešte pred Vianocami navštívili, vypočuli, osobne im poďakovali a popri náročnom pracovnom programe som si dokonca stihol s nimi krátko zacvičiť,“ uviedol už vo vážnejšom tóne minister.

Šutaj Eštok s Kaliňákom
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/Matúš Šutaj Eštok)

„Musím povedať, že tak, ako sa policajti na Slovensku starajú o bezpečnosť našich občanov, tu, na Cypre, sa domáci tiež spoliehajú na slovenských policajtov a vojakov, aby sa aj oni mohli cítiť v bezpečí,“ povedal. „Veľmi si vážim prácu slovenských policajtov aj vojakov v misii na Cypre a hoci nebudú počas prichádzajúcich Vianoc doma so svojimi rodinami, sú plní elánu a odhodlania pomáhať, za čo im ďakujem a majú môj obdiv,“ doplnil.

Na Cypre aktuálne pôsobí 240 vojakov, ide o najväčší príspevok naši ozbrojených síl do zahraničnej misie. Vojaci budú v plnom nasadení aj počas vianočných sviatkov. Kaliňák im preto priniesol 20 horských bicyklov na voľné chvíle, vianočné stromčeky, oblátky a ingrediencie na vianočnú kapustnicu, dodali z ministerstva.

Mierová misia OSN na Cypre UNFICYP je jedinou misiou OSN, do ktorej SR v súčasnosti vysiela aj príslušníkov Policajného zboru. Aktuálne je ich na misii päť. Cieľom misie je zabrániť obnoveniu bojov medzi cyperskými Grékmi a Turkami a prispieť k udržaniu práva a poriadku na ostrove.

Šutaj Eštok s Kaliňákom
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/Matúš Šutaj Eštok)

Za sebou majú aj rokovania

Obaja ministri absolvovali aj stretnutia s predstaviteľmi Cypru. Šutaj Eštok sa okrem iných sa stretol aj s cyperskou ministerkou spravodlivosti a verejného poriadku Annou Koukkides Procopiou. Riešili zintenzívnenie spolupráce medzi políciami oboch krajín a tiež migráciu. Tamojšia ministerka spravodlivosti a verejného poriadku požiadala Šutaja Eštoka o zintenzívnenie spolupráce medzi políciami oboch krajín, najmä v oblasti dopravnej a poriadkovej polície. "Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok potvrdil pripravenosť poskytnúť Cyperskej republike expertízu a skúsenosti slovenskej polície v dopytovaných oblastiach. Ministri oboch krajín sa v krátkosti dotkli aj otázok migrácie," spresnili z tlačového odboru rezortu. Okrem toho sa minister vnútra stretol aj s prezidentom cyperskej polície Stylianom Papatheodorou a veľvyslancom SR v Cyperskej Republike Martinom Bezákom. Absolvoval aj ďalšie rokovania.

Šutaj Eštok s Kaliňákom
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/Matúš Šutaj Eštok)

Kaliňák sa zasa stretol sa s cyperským ministrom obrany Michalisom Giorgallasom. Spoločne ocenili dlhodobé nadštandardné vzájomné vzťahy a hľadali možnosti, ako ich ďalej prehlbovať. "Jednou z potenciálnych oblastí je spolupráca v rámci obranného a zbrojárskeho priemyslu. V súčasnosti prebieha na Cypre diskusia o modernizácii OS, na ktorú Slovensko reagovalo ponukou svojej vojenskej techniky a munície," uviedlo MO SR. Kaliňák na Cypre zároveň poďakoval vojakom slovenského kontingentu za službu a vysoké nasadenie. "Počas celej návštevy počúvame iba samé slová chvály o našom kontingente. Ďakujem všetkým vojakom za výbornú reprezentáciu OS SR a za službu vlasti, ktorú každodenne vykonávajú," skonštatoval. Šéf rezortu obrany sa stretol aj s vedúcim misie Colinom Stewartom. Riešili najmä bezpečnostnú situáciu na Cypre a vnútorné fungovanie misie.

 

Viac o téme: CvičenieRobert KaliňákCyprusHrazdaMatúš Šutaj Eštok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu