Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

V slovenských pohoriach platí mierne lavínové nebezpečenstvo

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com/Hans)

LIPTOVSKÝ HRÁDOK - Vo všetkých slovenských pohoriach platí v sobotu nad 1300 metrov nad morom mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň medzinárodnej päťdielnej stupnice. Informoval o tom Pavel Beťko zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS).

Nebezpečné sú podľa neho najmä polohy nad hornou hranicou lesa, úzke žľaby a svahy pod skalnými stenami. "Obzvlášť opatrný treba byť na južných, juhovýchodných a východných orientáciách. Tu sa vplyvom severozápadného vetra nachádzajú tvrdé vetrom ubité dosky. Ich uvoľnenie je možné najmä na strmých svahoch nad 40 stupňov už pri malom dodatočnom zaťažení. Hrozia tu najmä malé až stredné doskové lavíny," upozornil.

archívne video

V najvyšších polohách je snehová pokrývka vplyvom vetra veľmi nerovnomerne rozložená. "Najmä na záveterných stranách hrebeňov sa nachádzajú vetrom ubité dosky. Inde je povrch tvrdý a nosný. V nižších polohách sa po nočných mrazoch na povrchu vytvorila krusta, pod ktorou sa snehová pokrývka bude prebárať až na tvrdý podklad," doplnil Beťko.

Viac o téme: LavínyNebezpečenstvoPohoria
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu