Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Splnomocnenec vlády pre rómske komunity je za to, aby OČTK prešetrili podozrenia v súvislosti s odmenou za voľby

Alexander Daško
Alexander Daško (Zdroj: TASR/Dušan Hein)

BRATISLAVA - Splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Alexander Daško je za to, aby orgány činné v trestnom konaní (OČTK) spravodlivo prešetrili podozrenia v súvislosti s 500-eurovým príspevkom za účasť vo voľbách. Informovala o tom Dominika Gažiová z úradu splnomocnenca. Uviedol to v reakcii na občianske združenie Únia Rómov na Slovensku, ktoré v tejto súvislosti vo štvrtok (14. 12.) podalo trestné oznámenie na prešovskej krajskej prokuratúre.

Daško vníma citlivo vyhlásenia únie, že politické hnutie Slovensko, najmä však jeho predstavitelia Igor Matovič, Peter Pollák a Peter Pollák mladší, hrubo a vedome oklamali a zneužili chudobných Rómov v parlamentných voľbách. Súhlasí s ňou, že je mimoriadne podozrivé, keď jedna politická strana - "Matovičovo OĽANO", získala vo voľbách v mnohých rómskych osadách vyše 80 až 90 percent hlasov.

Archívne video

Líder OĽaNO nehádže flintu do žita a prichádza s plánom B pri 500-eurových odmenách za voľby (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

"Mohlo ísť skutočne o zneužitie ťažkej životnej a sociálnej situácie rómskej komunity niektorými osobami. Som za to, aby orgány činné v trestnom konaní tieto podozrenia spravodlivo prešetrili, pretože inak nám vo verejnosti stále bude visieť možnosť manipulácie volebného procesu v roku 2023 v rómskych osadách," uviedol. Dodal, že ako splnomocnenec do procesov nebude nijako zasahovať, ale bude nápomocný kompetentným orgánom. Všetky informácie zároveň poskytne aj kompetentným orgánom Európskej komisie a Európskeho parlamentu.        

Občianske združenie Únia Rómov na Slovensku podalo trestné oznámenie na prešovskej krajskej prokuratúre v súvislosti s 500-eurovým príspevkom za účasť vo voľbách. Zároveň vyzvalo Igora Matoviča (hnutie Slovensko), aby dodržal sľub voči Rómom, ktorí boli podľa predsedu únie Františka Tanka oklamaní.

Viac o téme: VoľbyOdmena Splnomocnenec vlády SR pre rómske komunityAlexander Daško
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu