Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Slovensko podáva žiadosť o platbu z plánu obnovy za 924 miliónov eur

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Slovensko podáva v poradí štvrtú žiadosť o platbu v rámci plánu obnovy a odolnosti v hodnote 924 miliónov eur. Udržalo si tak svoje miesto medzi najrýchlejšími krajinami v plnení plánu obnovy v Európskej únii (EÚ). Štvrtú žiadosť Slovensko podáva ako druhá krajina v EÚ. V piatok o tom informovala hovorkyňa Kancelárie podpredsedu vlády SR Loretta Pinke.

"Ešte predtým, než sa Slovensko poberie oslavovať nadchádzajúce sviatky, máme pre krajinu dobrú správu. Za ďalšie splnené opatrenia v pláne obnovy žiadame o doteraz najvyššiu čiastku financií z Bruselu. Splnili sme tak našu domácu úlohu na rok 2023 a zaradili sme sa pritom medzi najrýchlejšie krajiny v Európskej únii," uviedol podpredseda vlády SR pre plán obnovy a odolnosti Peter Kmec (Hlas-SD).

archívne video

Raši naložil predchodkyni Remišovej za to, ako na ministerstve nešetrila peniaze a kupovala nábytky (Zdroj: Facebook/Richard Raši)

V prípade, že bude žiadosť o platbu úspešná, môže Slovensko získať 798,5 milióna eur. Ako informovala Pinke, ide o sumu po odpočítaní predfinancovania, ktoré krajina dostala už na začiatku realizácie plánu obnovy. Zároveň sa čaká na vyplatenie tretej žiadosti o platbu v hodnote 815 miliónov eur, ku ktorej Európska komisia (EK) už vydala pozitívne hodnotenie. Za všetky štyri doterajšie žiadosti môže Slovensko získať viac ako tri miliardy eur, čo je polovica celkovej alokácie plánu obnovy, uviedla Pinke.

Štvrtá žiadosť o platbu sa skladá z 15 opatrení

Štvrtá žiadosť o platbu sa skladá z 15 opatrení, ktoré sa týkajú napríklad kvalitnejšieho vzdelávania, zlepšenia podmienok pre rýchlejšiu a efektívnejšiu osobnú dopravu či optimalizácie siete záchrannej zdravotnej služby. "Som rád, že medzi 15 splnených opatrení patrí aj množstvo takých, ktoré sú zamerané na lepšie vzdelávanie, čo naša krajina určite potrebuje a tiež opatrenia v oblasti zelenej ekonomiky, lepšieho zdravotníctva aj efektívnej verejnej správy či digitalizácie. Výzvou pre nasledujúci rok bude okrem podania piatej žiadosti o platbu aj príprava výziev tak, aby pozitívny vplyv reforiem a investícií plánu obnovy cítili ľudia na celom Slovensku," doplnil Kmec.

Financie získané za žiadosti o platbu využíva plán obnovy na plnenie investičných projektov, ktoré podporia fungovanie zavedených reforiem. Pri posudzovaní žiadostí sa kontroluje aj to, či žiadny z predtým splnených míľnikov nebol zvrátený. Úspešným plnením míľnikov a cieľov má Slovensko šancu podať si spolu deväť žiadostí o platbu z plánu obnovy. "V nasledujúcom roku čaká Slovensko podanie piatej žiadosti o platbu vo výške 598 miliónov eur, pôjde o jedinú žiadosť naplánovanú na rok 2024. Celková alokácia plánu obnovy je po jeho aktualizácii 6,4 miliardy eur," doplnila Pinke.

Viac o téme: PlatbaŽiadosťSlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu