Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

O koľko vám stúpne dôchodok po valorizácii? S TOUTO kalkulačkou hneď zistíte, s akou sumou môžete rátať

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Gettyimages.com, TASR - Martin Baumann)

BRATISLAVA - Dôchodcovia si môžu vypočítať, o koľko sa im po valorizácii zvýši dôchodok od nového roka . Kalkulačka na výpočet valorizácie dôchodkov od 1. januára 2024 je dostupná na internetovej stránke Sociálnej poisťovne.

Dôchodky sa budú opäť valorizovať 1. januára. "Kalkulačka má informatívny charakter a o zvýšení dôchodku od 1. januára 2024 bude Sociálna poisťovňa každého dôchodcu informovať v rozhodnutí, ktoré mu doručí poštou alebo do elektronickej schránky (tým dôchodcom, ktorí ju majú aktivovanú)," priblížil hovorca SP Martin Kontúr.

archívne video

Erik Tomáš a Richard Raši k valorizácii dôchodkov (Zdroj: Topky/ Ramon Leško)

Pre výpočet výšky dôchodku od nového roka stačí do kalkulačky Sociálnej poisťovne zadať druh dôchodku a uviesť mesačnú sumu dôchodku v eurách, ktorú dôchodca poberá. Kalkulačka následne vypočíta o koľko eur sa seniorovi zvýši dôchodok a aká bude suma jeho dôchodku po zvýšení od 1. januára 2024.

O koľko vám stúpne
 (Zdroj: Sociálna poisťovňa)

Sociálna poisťovňa pripomína, že o valorizáciu dôchodku nie je potrebné žiadať. "Sociálna poisťovňa dôchodky prepočíta a vyplatí automaticky. Poberatelia dostanú dôchodky vo zvýšenej sume vo výplatných termínoch v januári 2024," doplnil Kontúr.

Viac o téme: VDôchodky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu