Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

V europarlamente bolo veselo: Beňová kričala na kolegov v Štrasburgu, schytal to aj komisár!

Monika Beňová kričala na kolegov v europarlamente. Zobraziť galériu (6)
Monika Beňová kričala na kolegov v europarlamente. (Zdroj: Facebook/Monika Beňová)

BRATISLAVA - Možno ste ešte nikdy neboli v europarlamente, no vedzte, že aj slovenské osadenstvo to tam vie poriadne roztočiť, a to až tak, že ostatní sa len mlčky prizerajú. Najnovším dôkazom je europoslankyňa za Smer-SD Monika Beňová, ktorá sa kvôli téme rušenia Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) dokonca so zvýšeným obrátila na samotného komisára pre spravodlivosť a v takmer prázdnej sále, kde sa nachádzali hlavne slovenskí europoslaneckí hráči, sa to poriadne ozývalo.

Rozprava sa zamerala na návrhy zmien v trestnom zákone, ktoré nedávno predložila vláda SR. Poslanci diskutovali s komisárom o navrhovanom zrušení Úradu špeciálnej prokuratúry, ale aj o možnom zmiernení sankcií za korupčné a iné trestné činy na Slovensku. Do rozpravy sa prihlásilo 33 rečníkov, vrátane 12 zo 14 slovenských europoslancov.

Vyčítavý prejav voči komisárovi pre spravodlivosť

Plánované zrušenie kľúčových protikorupčných štruktúr na Slovensku a jeho dôsledky pre právny štát boli v stredu podvečer predmetom rozpravy poslancov Európskeho parlamentu (EP) s európskym komisárom pre spravodlivosť Didierom Reyndersom. Na toho dokonca Beňová hlasno vyletela. "Pán komisár, vy ste tri a pol roka ignorovali porušovanie pravidiel právneho štátu na Slovensku. Ignorovali ste tridsať rozhodnutí Ústavného súdu Slovenskej republiky, ignorovali ste päť rozhodnutí Európskeho súdu pre ľudské práva. Dobre viete vy aj ja že rušenie špeciálnej prokuratúry nie je v rozpore s dodržiavaním princípov právneho štátu, pretože to nebolo ani podmienkou nášho členstva v Európskej únii," rozohnila sa Beňová na Reyndersa.

VIDEO Pozrite si, ako europoslankyňa Beňová kričala na kolegov v pléne europarlamentu:

Europoslankyňa Monika Beňová vyčistila žalúdok kolegom v Štrasburgu (Zdroj: Facebook/Monika Beňová)

Svoje dostali naložené aj jej slovenskí kolegovia

Následne sa Beňová obrátila aj na takmer prázdnu sálu. "A teraz ma počúvajte vy - vy panoptikum slovenských politikov. Vy ste sem nakráčali s absolútne nezmyselnými obvineniami, za ktoré sa hanbíte pred slovenskými novinármi, ktorým ste povedali, že to komisia chcela túto debatu. Vy si ani nestojíte za tým, že vy ste tlačili na to, aby ste túto debatu otvorili," pokračovala v hlasnom prejave Beňová.

"Všetci slovenskí poslanci, ktorí tu vystupujete proti Slovensku, sa hanbite za seba," povedala nervózna Beňová a odišla od rečníckeho pultu.

Živo bolo medzičasom aj na účte na sociálnej sieti Roberta Fica za Smer. Ten označil niektorých predstaviteľov v Európskom parlamente za "potkanov. 

V europarlamente bolo veselo:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook/Robert Fico)

Cigániková prišla s reakciou

Poslankyňa SaS Jana Bittó Cigániková sa v kontexte dávnejších udalostí v Nitre počas zhromaždenia Smeru rozhodla reagovať na europoslankyňu Beňovú. "Už verím tomu, že je hluchá a nepočula tie nadávky na prezidentku v Nitre," napísala so žartom Cigániková. 

V europarlamente bolo veselo:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook/Janka Bittó Cigániková)

Europoslanci za slovenskú opozíciu boli proti

"Nebudeme ticho. Nesmieme dovoliť, aby Robert Fico rozložil slovenský právny štát iba preto, aby sa pomstil a zabezpečil beztrestnosť pre jeho kumpánov. Predseda vlády síce voľby vyhral, ale je slabší ako kedykoľvek predtým a najmä, stal sa premiérom inej krajiny," uviedol europoslanec Vladimír Bilčík z poslaneckého klubu Európskej ľudovej strany. Slovensko označil za "sebavedomé" rovnako ako jeho "občanov, ktorí prichádzajú na námestia, aby vláde odkázali, že časy sa zmenili a my budeme brániť naše demokratické inštitúcie a pokračovať v boji za spravodlivosť".  

V europarlamente bolo veselo:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Podľa Martina Hojsíka (Obnovme Európu) je rozhodnutie politicky zasiahnuť do fungovania právneho štátu na Slovensku v zrýchlenom konaní príkladom hlbokej ľahostajnosti k spravodlivosti, pričom poukázal na to, že "každému takémuto vážnemu zásahu by mala predchádzať široká diskusia".

Martin Hojsík
Zobraziť galériu (6)
Martin Hojsík  (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

Europoslanec Eugen Jurzyca z frakcie Európski konzervatívci a reformisti vidí v zrušení Úradu Špeciálnej prokuratúry dva základné problémy - fakt, že to vláda chce urobiť v skrátenom legislatívnom konaní, a skutočnosť, že vláda navrhuje zrušiť dôležitý úrad so zdôvodnením, že urobil chyby.

Eugen Jurzyca
Zobraziť galériu (6)
Eugen Jurzyca  (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

Beňová má svoje argumenty, prečo nejde o podkopávanie právneho štátu

Podľa europoslankyne Beňovej navrhované zmeny nemôžu byť pre nikoho prekvapením, nakoľko boli otvorene komunikované už pred parlamentnými voľbami. "Európske inštitúcie, vrátane Komisie a Európskeho parlamentu, zároveň nemajú žiadne kompetencie z pohľadu rušenia Úradu špeciálnej prokuratúry. V Bulharsku bol v minulom roku zrušený špecializovaný trestný súd a špecializovaná prokuratúra s konštatovaním, že vážnym spôsobom podkopali fungovanie právneho štátu v tejto krajine," uviedla Beňová v reakcii, ktorú sprostredkoval EP.

Viac o téme: EuroparlamentKritikaMonika BeňováŠtrasburgDidier ReyndersÚŠPÚrad špeciálnej prokuratúryJustičná novela
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu