Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Premiér Fico oznámi tesne pred odchodom do Bruselu zásadnú vec: Nebudeme blokovať vstup Ukrajiny do EÚ

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Slovensko nebude brániť Európskej únii (EÚ) v rozhodnutí otvoriť prístupové rokovania s Ukrajinou. Na stredajšom zasadnutí Výboru Národnej rady (NR) SR pre európske záležitosti to potvrdil premiér Robert Fico (Smer-SD), ktorý odchádza do Bruselu na samit EÚ.

"Vždy sme tvrdili a budeme tvrdiť, že európska perspektíva Ukrajiny je na Slovensku vítaná," povedal pred poslancami Fico. Informoval ich o začatí rokovania podpredsedu vlády pre Plán obnovy a odolnosti a využívanie eurofondov Petra Kmeca (Hlas-SD) s podpredsedníčkou ukrajinskej vlády o zozname projektov civilného charakteru, teda vecí, ktoré potrebuje Ukrajina na prezimovanie.

Archívne video

Pripravuje sa telefonát Fica so Šmyhaľom, má byť o odmínovaní a pomoci (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Na samite bude podľa Fica diskusia o obnove Ukrajiny. "V žiadnom prípade nebudeme brániť rozhodnutiu EÚ, aby otvorila rokovania s Ukrajinou. Všetci vnímame a hovoríme to veľmi otvorene, že ide o politické rozhodnutie, nemá to nič spoločné s realitou, Ukrajina nie je absolútne pripravená na otvorenie negociácií," vyhlásil premiér s tým, že toto politické rozhodnutie berie Slovensko na vedomie.

Pred dvojdňovým klasickým samitom EÚ sa šéfovia vlád a štátov členských krajín v stredu popoludní zúčastnia na samite EÚ - západný Balkán. Na následnom dvojdňovom zasadnutí sa bude rokovať o dlhodobom rozpočte Únie či solidarite s Ukrajinou a diskutovať sa má tiež o spolupráci v oblasti bezpečnosti a obrany.

Viac o téme: VládaRobert FicoSmerUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu