Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Svetoznáma banka šokovala svet: Čaká nás najväčšia bezpečnostná kríza od 2. svetovej vojny! Takto bude vyzerať rok 2024

Zobraziť galériu (7)
(Zdroj: Getty Images)

KODAŇ – Dánsky líder v online obchodovaní a investíciách Saxo Bank dnes, ako každý rok, zverejnila svoje šokujúce predpovede na rok 2024. Svojimi predpoveďami sa zameriavajú na nepravdepodobné a podceňované udalosti, ktoré by však mohli stále nastať. Ak by k tomu došlo, na svetových aj lokálnych finančných trhoch by však mohli ľahko vyvolať zemetrasenie, z ktorého by sme sa spamätávali dekády. Rok 2024 je podľa analytikov v skutočnosti zlomový.

archívne video

Mesačná minimálna mzda v roku 2024 bude vo výške 750 eur (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Cesta, po ktorej sme kráčali poslednú dekádu sa podľa banky chýli ku koncu. „Hladkú cestu, po ktorej sa svet uberal od Veľkej finančnej krízy, so stabilnou geopolitikou, nízkou infláciou a nízkymi úrokovými sadzami pandémia naštrbila,“ myslí si riaditeľ Saxo Bank Steen Jakobsen.

Podľa predpovedí banky by tak mohlo nastať hneď niekoľko scenárov, ktoré by svetovými financiami doslova otriasli. Jednou z nich je napríklad rastúci vplyv arabských krajín. S cenou ropy na úrovni 150 dolárov by tak Saudská Arábia mohla odkúpiť Ligu majstrov. „Radikálna reštrukturalizácia ekonomiky Saudskej Arábie spočívajúca v znižovaní závislosti od príjmov z ropy a posilňovaní cestovného ruchu, priemyslu oddychu a zábavy, dostane ďalšiu podporu zo strany raketového rastu cien ropy, ktoré približne v polovici roka dosiahnu 150 dolárov za barel pri silnejšom dopyte, než sa očakávalo. Teraz, keď už Saudi budú držať kľúče od obľúbenej futbalovej súťaže, okamžite ju pretransformujú na globálnu klubovú súťaž,“ predpovedá Saxo Bank. Cena akcií Manchestru United sa zdvojnásobí.

Zápas medzi Fiorentina a West Ham v Prahe
Zobraziť galériu (7)
Zápas medzi Fiorentina a West Ham v Prahe  (Zdroj: SITA/AP Photo/Darko Vojinovic))

Svetu hrozí epidémia obezity! Dôvodom je liek, ktorý ju má riešiť

Saxo Bank varuje aj pred enormným nárastom obezity, paradoxným dôvodom má byť práve objav lieku na obezitu GLP-1. Vďaka jednoduchej liečbe tak podľa banky vznikne „epidémia obezity“. Ľudia prestanú cvičiť a zvýšia príjem nezdravého jedla, všetko však nastane skôr, než sa k liekom dostanú.

„S rastúcou ponukou liekov proti obezite, ich ceny klesnú a vlády ich označia za životne dôležité pre zlepšenie zdravia a zastavenie epidémie obezity. Napriek vyššej ponuke tá nebude schopná uspokojiť enormný dopyt a pacienti budú musieť na svoju dávku čakať roky. Medzitým však prestanú cvičiť a dodržiavať zdravý životný štýl, čo podnieti veľkú zdravotnú krízu. Celosvetová miera obezity dospelých stúpne v roku 2024 zo súčasných 39 % na 45 %,“ varuje Saxo Bank v šokujúcich predpovediach. Priemysel spracovaných potravín zaznamenáva výrazný nárast dopytu, ceny akcií McDonalds a Coca-Cola prekonajú širšie trhy o 60 %.

Svetoznáma banka šokovala svet:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Getty Images)

Spojené štáty oznámia koniec kapitalizmu!

USA prijmú radikálnu fiškálnu stratégiu na riešenie svojich ekonomických výziev stimulovaním investícií do štátnych dlhopisov. „Vláda USA bude nútená exponenciálne zvyšovať svoje fiškálne výdavky blížiacimi sa voľbami v roku 2024, aby udržala ekonomiku v chode a vyhla sa sociálnym nepokojom. V dôsledku pretrvávajúcich inflačných tlakov a odlivu kapitálu zahraničných investorov bude dopyt po amerických štátnych dlhopisoch slabý, čo vyvolá prudký nárast ich výnosov. Zúfalým pokusom o normalizáciu nákladov na pôžičky bude rozhodnutie americkej vlády oslobodiť príjem zo štátnych dlhopisov od dane,“ predpovedá banka.

Výnosová krivka vládnych dlhopisov sa sploští, keďže investori si budú chcieť zaistiť najvyššie výnosy za posledné desaťročia bez daňového zaťaženia. Akciový trh klesne, ale vybraná skupina spoločností bohatých na hotovosť bude z prevrátenej výnosovej krivky profitovať. Tento jav by však znamenal koniec zdravej kapitalistickej spoločnosti. Nastala by „vláda bohatých“.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (7)
Ilustračné foto  (Zdroj: thinkstockphotos.com)

Umelá inteligencia sa postará o problémy: Deepfake spustí bezpečnostnú krízu

Generatívna umelá inteligencia, ktorá je považovaná za spásu produktivity, sa po trúfalej falošnej deepfake kampani proti vysokopostavenému predstaviteľovi istej rozvinutej krajiny s cieľom získať prísne tajné dokumenty, sa stane najväčšou hrozbou pre národnú bezpečnosť od druhej svetovej vojny. Vlády zasiahnu proti AI novými nariadeniami, čím prelomia nadšenie okolo umelej inteligencii a venture investori začnú utekať z odvetvia. „Generatívny AI deepfake incident prejde od národnej bezpečnostnej krízy k úplnej strate dôvery verejnosti k informáciám na internete, keďže obsah produkovaný AI narastie do tej doby až na 90 % všetkých informácií.“

Svetoznáma banka šokovala svet:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Getty Images)

Šokujúci zvrat v amerických voľbách: Novým prezidentom bude nečakaný hráč

V ohromujúcom politickom súboji Robert F Kennedy Jr. získa prezidentské kreslo a nastolí nový politický smer pre Spojené štáty: „V roku 2024 po prvý raz v histórii USA, vyhrá kandidát tretej strany, Robert F. Kennedy Jr. Jeho populistická platforma, ktorá sa vymedzuje proti vojnovo naladeným demokratom a rovnako aj proti korporátnym elitám, zarezonuje s nespokojnými tradičnými voličmi Demokratov, ako aj s Trumpovými prívržencami. Nová politická éra v USA začne dramatickým odklonom od plutokracie, keď voliči budú žiadať drastický koniec nerovnosti a nespravodlivosti a koniec večných vojen,“ píše v predpovedi Saxo Bank.

Kennedyho promierové posolstvo a prísľub ukončiť zneužívanie amerického zdravotníckeho systému a oslabiť korporátnu moc spôsobí, že sektory obrany, farmaceutické a zdravotnícke spoločnosti padnú na kolená. Internetové a informačné technologické monopoly budú nervózne obchodovať kvôli obavám, že nasledovať bude rozsiahlejšia vojna proti monopolným spoločnostiam.

Robert F. Kennedy ml.
Zobraziť galériu (7)
Robert F. Kennedy ml.  (Zdroj: Profimedia)

Európska únia zavedie daň z bohatstva!

Nová daň z bohatstva v Európskej únii povedie k poklesu na trhu s luxusným tovarom, ktorý najsilnejšie zasiahne práve najluxusné značky: „Je veľkou iróniou, že EÚ, ktorá je najväčším sociálnym systémom na svete, vytvorila 499 dolárových miliardárov, ktorí platia najnižšiu daň z príjmu vyjadrenú v percentách bohatstva v porovnaní s miliardármi zo Severnej Ameriky a východnej Ázie. Keďže sociálne nepokoje sú v Európe neustále na pokraji erupcie a náklady spojené so zelenou transformáciou, vojnou na Ukrajine a všeobecnou infláciou budú stále rásť, Komisia EÚ sa zaviaže k zdaňovaniu bohatstva na financovanie ekologickej a sociálnej transformácie,“ znie ďalšia šokujúca predpoveď Saxo Bank.

Európska komisia následne implementuje zákon, ktorý každoročne zdaní 2 % bohatstva miliardárov. Táto moderná verzia Robin Hood dane vzbudí otrasy v európskom luxusnom priemysle. Akcie LVMH sa prepadnú o 40 % a ceny akcií ostatných častí luxusného segmentu vrátane Porsche a Ferrari tiež veľmi utrpia.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (7)
Ilustračné foto  (Zdroj: SITA/AP)

Viac o téme: Ekonomická krízaFinancieSaxo BankDeepfakePredpovede 2024Šokujúce predpovedeFinančné trhy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu