Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

V tejto štatistike sme predbehli Rakúšanov aj Maďarov: Slováci sú odvážnejší, tvrdí expert

Chcete vidieť trendy? Pozrite, čo sa kupuje na internete Advertoriál Zobraziť galériu (3)
Chcete vidieť trendy? Pozrite, čo sa kupuje na internete (Zdroj: Shoptet)

BRATISLAVA - V mnohých veciach možno má Slovensko čo dobiehať, v oblasti nákupov a predaja cez internet však patríme v rámci Európy k nadpriemeru. Čo kupujeme najčastejšie a akí ľudia stoja za našimi obľúbenými e-shopmi?

„Online aspoň raz v uplynulom roku nakúpilo podľa Eurostatu približne 77 % Slovákov vo veku od 16 do 74 rokov. Predbehli sme tak napríklad Maďarsko, Rakúsko či Belgicko,“ hovorí Ivo Mrena, CMO zo spoločnosti Shoptet, ktorá sa stará o fungovanie viac ako 5 600 slovenských e-shopov.

Slováci sú podľa neho v tejto oblasti odvážnejší a neboja sa využívať technologické novinky. A to nielen pri objednávaní tovaru, ale aj pri zakladaní online obchodu.

E-shopy stále pribúdajú, kúpite v nich aj paličku Harryho Pottera

„Len na Shoptete sa počet e-shopov v októbri medziročne zvýšil o viac ako 900. Veľkú úlohu hrá odstránenie technologických prekážok v tejto oblasti. Založenie vlastného e-shopu dnes napríklad cez Shoptet zvládne bežný človek za deň-dva a stojí ho to pár eur mesačne,“ vysvetľuje.   

Online kúpite aj rôzne vychytávky – od plyšových hračiek Ježiška a Panny Márie cez paličku Harryho Pottera až po erotické pomôcky. E-shopy si pritom nezakladajú len mladí ľudia, ktorí chcú experimentovať, práve naopak.

Online podnikanie nie je len pre mladých

„Pomerne veľkou kategóriou sú ľudia po tridsiatke či štyridsiatke. Nazbierali už rôzne pracovné skúsenosti, ktoré chcú tentoraz využiť na rozbeh vlastného podnikania,“ hovorí Ivo Mrena. 

Dôvody, pre ktoré zakladajú e-shop, sú rôzne. Niektorí v ňom ponúkajú vlastné výrobky, pre iných ide o doplnok ku kamennej predajni. Ďalší chcú zas premeniť svoju záľubu na biznis a otvoria si obchod v oblasti, ktorá je im blízka a vidia v nej priestor na trhu – či už je to športové vybavenie, potreby pre zvieratá alebo móda.

„Niektorých napríklad už nebavilo byť zamestnancom a robiť pre niekoho iného. Pre časť ľudí ide aj o extra príjem popri zamestnaní, štúdiu na vysokej škole či materskej. Pre približne 60 % našich e-shoperov je to zatiaľ vedľajší príjem, pre 40 % je to hlavný príjem,“ vysvetľuje Ivo Mrena zo Shoptetu.

Ivo Mrena
Zobraziť galériu (3)
Ivo Mrena  (Zdroj: Shoptet)

Chcete vidieť trendy? Pozrite, čo sa kupuje

Fascinujúcim odrazom trendov v spoločnosti sú veci, ktoré si objednávame online. Najmä rôzne druhy kríz sa okamžite prejavia aj v nakupovaní cez internet.

„Cez pandémiu išlo prirodzene o zdravotnícky materiál, ale napríklad aj o tovar určený pre domácnosť a záhradu, keďže ľudia trávili značný čas doma,“ hovorí Ivo Mrena.

Zmeny nastali aj po tom, ako Rusko vo februári 2022 napadlo Ukrajinu. „V tom čase prudko stúpol záujem o variče, elektrocentrály či sporáky na tuhé palivo, keďže ľudia sa obávali zníženia dodávok zemného plynu. Viac sa kupovalo aj investičné zlato, zberateľské predmety či drahé kamene. V čase ekonomickej nestability sa ľudia snažili takto ochrániť hodnotu svojho majetku.“

Za bežných okolností výrazne najviac objednávame online oblečenie a obuv. Obľube sa však teší aj nábytok, doplnky do domácnosti, záhradný tovar alebo napríklad lieky, výživové doplnky a elektronika.

Obraty e-shopov rastú 

Obraty slovenských e-shopov na Shoptete pritom naďalej rastú. Mnohí Slováci si radšej nakúpia od menšieho, špecializovaného predajcu, ktorý dokáže aj poradiť. Nehovoriac o tom, že veľa „vychytávok“ veľké obchody vôbec neponúkajú.

„Medziročne sa obraty slovenských e-shopov na Shoptete zvýšili o štvrtinu a predstavovali spolu vyše 280 miliónov eur. Podľa dát vidíme, že obraty sa zvýšili viac ako polovici našich online obchodov.“

Kontinuálne pritom rastie predaj kozmetiky a parfumov, detských výrobkov, výrobkov týkajúcich sa domu a záhrady, ale aj elektroniky či oblečenia. To naznačuje, že priestor na rast pre nové e-shopy je stále vo viacerých oblastiach.

Založenie e-shopu nikdy nebolo jednoduchšie

Uvažujete aj vy nad založením vlastného e-shopu? Najjednoduchším spôsobom je e-shop na prenájom. Nemusíte nič kódovať, nepotrebujete žiadne IT vedomosti ani veľa peňazí. Napríklad e-shop na Shoptete môžete mať už od 13 eur mesačne.

„Pre tretinu našich e-shoperov ide o ich prvé podnikanie a my robíme všetko, aby sme im ho čo najviac uľahčili. Nájdu u nás kopec tipov od odborníkov, veľkú komunitu, ktorá si navzájom pomáha, a, samozrejme, máme aj našu poradňu. Fungujeme v češtine a slovenčine, odpadá tak jazyková bariéra,“ uzatvára Ivo Mrena.

VIAC O E-SHOPE NA SHOPTETE

Založte si e-shop cez Shoptet aj vy
Zobraziť galériu (3)
Založte si e-shop cez Shoptet aj vy  (Zdroj: Shoptet)

Advertoriál pripravený v spolupráci so Shoptetom.

Viac o téme: E-shopShoptet
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu