Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Zima opäť úraduje! Meteorológovia vydali výstrahy: Slovensko potrápi sneh aj ľad na cestách

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vo viacerých okresoch najmä na strednom Slovensku treba vo štvrtok počítať so snežením. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal pre ne výstrahu prvého stupňa. Informoval o tom na webe. Na viacerých miestach sa môže cez deň tvoriť tiež poľadovica.

archívne video

Na Katarínu začalo snežiť aj v Bratislave (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Zima opäť úraduje! Meteorológovia
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: shmu.sk)

Výstraha pred snežením platí pre Banskobystrický kraj, viaceré okresy Košického a Prešovského kraja a okres Levice do 21.00 h. Napadnúť môže asi desať centimetrov snehu. "Predpokladaná výška nového snehu je v danej ročnej dobe a oblastiach bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu," dodali meteorológovia. Vo viacerých okresoch, najmä na východe krajiny, treba počítať aj snehovými jazykmi a závejmi.

Zima opäť úraduje! Meteorológovia
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: shmu.sk)

Vo štvrtok platia aj výstrahy pred poľadovicou

Tá sa môže vyskytnúť v Bratislavskom, Nitrianskom, Trnavskom kraji a na niektorých územiach v Košickom, Trenčianskom a Banskobystrickom kraji. "Tvorba poľadovice predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity (doprava, pohyb osôb, infraštruktúra - rôzne typy vedenia)," dodal SHMÚ.

Zima opäť úraduje! Meteorológovia
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: shmu.sk)

Na niektorých úsekoch ciest sa nachádza zľadovatený sneh

Na niektorých úsekoch ciest sa nachádza zľadovatený sneh. Ide o cesty tretej triedy v obvode Kokava nad Rimavicou a horský priechod Zbojská na ceste I/72. Informovala o tom Slovenská správa ciest (SSC) na svojom webe zjazdnost.sk.

Všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území SR sú zjazdné. Povrch vozoviek je prevažne suchý až vlhký, na diaľnici D3 mokrý. Na rýchlostnej ceste R3 v úseku Sedliacka Dubová - Široká je miestami kašovitý sneh.

Zjazdné sú tiež cesty prvej, druhej a tretej triedy. Povrch vozoviek je suchý až vlhký, miestami mokrý. V hornatých častiach Žilinského, Banskobystrického, Prešovského a Košického kraja sa na cestách vyskytuje vrstva čerstvého, kašovitého alebo utlačeného snehu.

Aj horské priechody na Slovensku sú zjazdné

Povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý, ojedinele suchý. Na horských priechodoch Dobšiná, Štós, Chorepa, Herlianske Sedlo, Vernár, Vrchslatina, Súľová, Huty, Makov, Príslop, Oravská Lesná, Besník, Donovaly, Šturec, Grajnár, Čertovica a Podspád sa nachádza čerstvý, kašovitý alebo utlačený sneh.
 

Viac o téme: SneženiePoľadovicaVýstrahaSHMÚMeteorológovia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu