Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Cena plynu sa výrazne zvýši, pôjde až o dvojnásobok! Ministerstvo hospodárstva situáciu upokojuje

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) vydal cenové rozhodnutie pre Slovenský plynárenský priemysel SPP, podľa ktorého by sa mala cena plynu výrazne zvýšiť na približne dvojnásobok. Ministerstvo hospodárstva (MH) hovorí o neakceptovateľnom postupe úradu a situáciu upokojuje. Slovenské domácnosti podľa rezortu nebudú za plyn platiť viac ako v minulom roku.

archívne video

Domácnostiam hrozia enormné ceny plynu: Riešenie SASKY má vláda už rok na stole (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Považujem za veľmi neštandardné, že sú slovenské domácnosti dnes zbytočne stresované rozhodnutiami, ktoré reálne nevstúpia do platnosti. Ľudia nemusia mať obavy, dodržíme sľuby, ktoré sme dali pred voľbami a ceny energií neporastú," povedala ministerka hospodárstva Denisa Saková (Hlas-SD). Postup ÚRSO, ktorý vydal cenové rozhodnutie skôr, ako vláda rozhodla o kompenzáciách pre ceny domácností, nie je podľa rezortu akceptovateľný.

Stabilné ceny plynu

MH má údajne pripravené kroky na to, aby vláda na prvom decembrovom rokovaní schválila nariadenia, ktoré garantuje slovenským domácnostiam stabilné ceny plynu. "Nekoordinovaný postup nominantov predchádzajúcej vlády na Úrade pre reguláciu sieťových odvetví nie je v súlade s politikou a štandardmi, ktoré presadzuje súčasné vedenie rezortu," uviedlo MH.

archívne video

Zásoby plynu Slovenska: Aktuálny stav a pripravenosť na ďalšiu vykurovaciu sezónu (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Zastropovanie ceny plynu od vlády očakáva aj SPP. "V záujme ochrany zraniteľných odberateľov očakávame, že vláda aj v roku 2024 pristúpi k tzv. krízovej regulácii a zastropuje ceny plynu aj na rok 2024 prostredníctvom osobitého nariadenia vlády," uviedol hovorca SPP Ondrej Šebesta. Tieto ceny podnik bezodkladne zverejní a bude ich od budúceho roka uplatňovať.

Nákup plynu, ktorý bude výhodnejší pre slovenské domácnosti

MH SR dodalo, že SPP pod novým vedením zmení v roku 2024 stratégiu nákupu plynu tak, aby bola výhodnejšia pre slovenské domácnosti. "Stabilné ceny elektriny a plynu pre domácnosti boli prioritou celej vlády. Preto sme spoločne s ministerstvom financií, predsedom vlády a predsedom parlamentu vyrokovali riešenie, ktoré vláda bude môcť už o týždeň predstaviť," dodala Saková.

Viac o téme: PlynMinisterstvo hospodárstvaCena
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu