Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

PRÁVE TERAZ Protest autodopravcov! Hraničný priechod Vyšné Nemecké zablokovala dodávka s prívesom

(Zdroj: Topky)

VYŠNÉ NEMECKÉ - Hraničný priechod Vyšné Nemecké na východnom Slovensku v utorok popoludní zablokovala na protest dodávka s prívesom označená banermi s logom Únie autodopravcov Slovenska (UNAS). UNAS sa od toho dištancuje. Polícia potvrdila, že situáciu monitoruje.

archívne video

Policajné kontroly na hraničnom priechode s Maďarskom Slovenské Nové Mesto - Sátoraljaújhely (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

Aktualizované 17:10 Protestná blokáda hraničného priechodu Vyšné Nemecké - Užhorod pokračuje. Dodávka s prívesom každú hodinu pustí štyri kamióny smerom na Ukrajinu a jeden kamión smerom na Slovensku. Potvrdila hovorkyňa Riaditeľstva hraničnej a cudzineckej polície Sobrance Agnesa Kopernická.

"Polícia situáciu monitoruje a je pripravená prijať adekvátne opatrenia. V týchto chvíľach dopravní policajti dohliadajú na priebeh konania ohlásenej udalosti, na dodržiavanie verejného poriadku a snažia sa zabezpečiť čo najplynulejší priebeh, aby sa kolóny a dopravné obmedzenia dotkli obyvateľov v čo najmenšej miere," uviedla hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

Poľskí dopravcovia chcú v protestoch pokračovať

Ako UNAS informuje na sociálnej sieti, na základe medializovaných informácií z prostredia poľských protestov sa jej vedenie rozhodlo počkať na výsledok stredajších (22. 11.) rokovaní medzi Európskou komisiou (EK) a zástupcami ukrajinskej a poľskej vlády. Stretnutie zástupcov poľských a ukrajinských dopravcov je naplánované na utorok. V prípade, že nedôjde k dohode a poľskí dopravcovia budú naďalej pokračovať v protestoch, tak sa UNAS k týmto protestom pripojí na území Slovenska. "Na čo by sme teraz blokovali, keď nevieme, čo sa dohodne," doplnil predseda únie Stanislav Skala s tým, že priechod napriek rozhodnutiu predsedníctva zablokoval jednej z jeho členov.

archívne video

Hraničný priechod Lysá Poľana je uzavretý pre všetky autá (Zdroj: TASR/Adriana Hudecová, Jakub Kotian)

UNAS na hodinu zablokovala hraničný priechod vo štvrtok (16. 11.). Vyjadrila tým podporu poľským kolegom, ktorí už niekoľko dní protestujú proti liberalizácii pravidiel EÚ pre ukrajinských dopravcov. Slovenskí autodopravcovia hrozia, že ak EK situáciu nebude riešiť, hranicu s Ukrajinou zablokujú úplne. Žiadajú, aby Brusel zaviedol pre ukrajinské vozidlá povolenky na prepravy, pretože európske spoločnosti im nevedia konkurovať. Hraničný priechod Vyšné Nemecké - Užhorod čelí pre protestnú blokádu hraničných priechodov v Poľsku v uplynulých dňoch náporu kamiónovej dopravy.

Viac o téme: Hraničný priechodDodávkaPrívesVyšné Nemecké
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu