Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Slovensko sa má pri decentralizácii inšpirovať českým modelom: Čo by to znamenalo?

Jozef Viskupič
Jozef Viskupič (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BOJNICE - Samosprávne kraje Slovenska (SK8) navrhujú vláde, aby sa pri pokračovaní decentralizácie inšpirovala Českou republikou. Príslušným ministrom chcú predostrieť i príklady väčšej úrovne fiškálnej samostatnosti krajov. Informoval o tom vo štvrtok po rokovaní SK8 a Asociácie krajov Českej republiky (AKČR) predseda SK8 a Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) Jozef Viskupič.

"Tému oblasti fiškálnej decentralizácie a fungovanie tzv. českého modelu samosprávne kraje viackrát vyzdvihli ako možný príklad toho, ako by mala naša decentralizácia pokračovať," načrtol Viskupič. Dokončenie decentralizácie na Slovensku je podľa neho akoby dva kroky za ČR, pričom zástupcovia krajov na rokovaní prebrali už aj konkrétne dosahy toho, ak by sa český model zrealizoval.

archívne video

Prezidentka SR prisľúbila, že ešte tento týždeň bude chcieť hovoriť s premiérom, tvrdí predseda SK8 Jozef Viskupič (Zdroj: TASR/ Jakub Popelka)

"Obsahom českého modelu a snahy samosprávnych krajov na Slovensku je, tak ako to urobili v ČR v roku 2000, zrušenie okresných úradov a posunutie kompetencií týchto zástupcov regionálnej štátnej správy na úroveň krajskej, mestskej a obecnej samosprávy," vysvetlil s tým, že benefity pre občana, ktorý má oveľa bližšie k úradnému výkonu v ČR ako na Slovensku, sú dobrým základom, aby sa tento model implementoval aj na Slovensku. 

"Pre SK8 bolo výraznou témou nielen dokončenie decentralizácie, ale aj väčšej úrovne fiškálnej samostatnosti," skonštatoval ďalej Viskupič. Tieto príklady chce SK8 podľa neho predostrieť ministrom i premiérovi. Viskupič vyhlásil, že SK8 považuje systém fungovania a financovania samosprávnych krajov v podmienkach ČR za efektívnejší, bližšie k občanovi a menej závislý od centrálnej moci. 

Zrušenie okresných úradov

"Systém v ČR po zrušení okresných úradov prakticky viedol k tomu, že agendy, ktoré majú byť bližšie k občanovi, tak sú. A agendy, ktoré nie sú a je potrebné, aby boli bližšie k občanovi, boli prevedené práve na krajské úrady," priblížil hejtman Juhomoravského kraja Jan Grolich. V Juhomoravskom kraji bolo podľa neho osem okresov, dnes je zriadených 21 obcí s rozšírenou pôsobnosťou, tie vykonávajú agendy, ktoré potrebujú mať občania na dosah.

Predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) Jaroslav Baška v tejto súvislosti uviedol, že decentralizácii sa venovali aj na parlamentnom výbore pre verejnú správu, pričom minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) je otvorený aj otázke, aby bola miestna štátna správa integrovaná, podobne ako v ČR, pod samosprávne kraje. Predsedovia samosprávnych krajov sa na rokovaní dotkli i otázok dopravy a dopravnej infraštruktúry, uhoľných regiónov, školstva a v rámci neho i duálneho vzdelávania, ktorým sa chcú české kraje podľa Grolicha inšpirovať. 

Viac o téme: VládaČeskoSamosprávyKrajeSlovenskoJozef ViskupičDecentralizácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu